Položaj žensk

Čeprav imamo v Sloveniji zakonodajo in pravilnike, ki naj bi zagotavljali enakost spolov, so ženske za enako delo še vedno slabše plačane, podzastopane v javni sferi, v medijih, na vodilnih mestih, položajih moči, diskriminirane so v vsakdanjem življenju, na delovnem mestu, v znanosti, ne nazadnje v politiki, kjer imamo v aktualni sestavi vlade zgolj dve ministrici.

Feminizem je v Sloveniji še vedno beseda z negativnim predznakom, čeprav je ženskam med drugim prinesel volilno pravico, pravico do dela, reproduktivne pravice, pravico do enakega plačila in osvoboditev od številnih spon patriarhata. Kljub temu o feminizmu kot civilno družbenemu gibanju ne vemo veliko, o pravicah deklic in žensk se v šolah ne učimo, ravno nasprotno, številne pomembne ženske so v šolskih gradivih še vedno prezrte, v javnem diskurzu o enakosti spolov in pravicah žensk pa pogosto naletimo na nelagodje in mizogine odzive. Vendar v zadnjem času opažamo raznolika družbena prizadevanja za pravice žensk, ki so vzniknila po globalnem gibanju #MeToo in kažejo na izrazito potrebo po javnem govoru o tej pereči družbeni problematiki.

Druga sezona podkasta Na pravi strani.
Druga sezona podkasta Na pravi strani.
Naroči se na podkast!

Na podkast Na pravi strani se lahko brezplačno naročite v aplikacijah za podkaste, lahko pa mu prisluhnete tudi na radiu Prvi, na spletni strani www.prvi.rtvslo.si in na RTV365.

Zato je na Prvem programu Radia Slovenija zaživela druga sezona podkasta Na pravi strani, ki kot prvi slovenski podkast o položaju in pravicah žensk, prinaša serijo oddaj, v katerih govorimo o aktualnem položaju žensk, kršitvah njihovih pravic in izobražujemo o pomenu spoštovanja načela enakosti in nediskriminacije.

Zelo sem vesela, da na Prvem, kot prvi slovenski medij, pripravljamo podkast o položaju in pravicah žensk ter na takšen način zapolnjujemo dolgoletno praznino, ki je vladala na tem področju. Podkast pomeni doprinos medijskemu prostoru in javnosti tudi zato, ker so človekove pravice v zadnjih dveh letih doživele radikalen zaton, ker se neenakosti v družbi večajo, ker se že priborjene pravice žensk postavljajo pod vprašaj in je osveščanje o naštetem prvi korak k ohranitvi temeljnih demokratičnih standardov. V podkastu bodo sodelovale strokovnjakinje in znanstvenice, ki se ukvarjajo s področjem človekovih pravic, pravic žensk in enakosti spolov, od katerih naj omenim prof. dr. Jano Javornik z Univerze v Leedsu, sociologinjo prof. dr. Milico Antić Gaber s Filozofske fakultete v Ljubljani, prof. dr. Vesno Leskošek in prof. dr. Darjo Zaviršek s Fakultete za socialno delo, prof. dr. Metko Mencin s Fakultete za družbene vede in izvršno direktorico islandskega Združenja za enakost spolov Brynhildur Heidar og Omarsdottir.

Tita Mayer, radijska novinarka

Avtorica podkasta, ki ga na Prvem predvajajo vsak četrti ponedeljek ob 11.30, je radijska novinarka Prvega Tita Mayer, ki v okviru izobraževalnega uredništva, že več kot desetletje raziskuje in pripravlja radijske oddaje o položaju žensk in varovanju njihovih pravic ter oddaje o različnih vidikih pomembnosti zagotavljanja enakosti v družbi.

O enakosti spolov

Enakost spolov je temelj demokracije. Spoštovanje načela enakost spolov zahteva pravni red Evropske unije, zapoveduje ga evropska komisija, nanj opozarjajo Združeni narodi. Enakost spolov uspešno uresničujejo nordijske države, ki se po kazalcih Evropskega inštituta za enakost spolov že vrsto let uvrščajo na vrh lestvice. Slovenija pa je v zadnjem letu pri zagotavljanju enakosti spolov kot edina država med članicami EU nazadovala. Na demokratični deficit, ki ga v Sloveniji predstavlja neenakost spolov glasno opozarjajo številne mednarodne organizacije.


V prejšnji epizodi:

ŽENSKE IN MOŠKI V MEDIJIH, 31. 1. 2022

V prvem delu podkasta Na Pravi strani smo spregovorili o položaju žensk v medijih. V slovenskih medijih je namreč že vrsto let med gosti in gostjami bistveno manj žensk kot moških. Po zadnjih podatkih jih je le 24 odstotkov, in to kljub dejstvu, da so ženske v Sloveniji bolj izobražene kot moški ter da znanstvenic in strokovnjakinj z različnih področij pri nas ne primanjkuje.

Ženske in moški v medijih - 24:76