Na Televiziji Slovenija smo sprejeli načelno odločitev, da se ukinjejo plačila komentatorjem, tako kot velja za druge informativne oddaje. To odločitev je v. d. direktorja TV SLO pojasnil urednici Studia City, ki ni izrazila prav nobenega nestrinjanja ali poskusa obrazložitve, zakaj to ne bi bilo dobro oz. predloga, kako bi lahko zadevo uredili drugače.

V. d. direktor TV SLO dr. Valentin Areh: »Zavračam očitke, da vodstvo Televizije Slovenija ni podaljšalo pogodb komentatorjem, saj teh pogodb sploh ni prejelo. Vse pogodbe, ki sem jih dobil na mizo, sem podpisal.

Poudarjam, da na Televiziji Slovenija ne ukinjamo komentatorjev v oddaji Studio City. Zaposlenim v informativnem programu Televizije Slovenija in urednikom sem danes predstavil predlog, da komentatorji, kot so Igor Vidmar, Matija Stepišnik, Antiša Korljan in drugi, še vedno ostanejo del oddaje Studio City, vendar ne le z dvominutnim, pač pa petminutnim komentarjem. Torej bodo komentatorji imeli celo več programskega prostora. V taki dolžini in obliki namreč nastopajo tudi komentatorji v Odmevih, med njimi Primož Cirman, Rok Čakš, Bogomir Kovač ali Alem Maksuti, in jih ne plačujemo. Pred oddajo dobijo vprašanja in pripravijo odgovore.

Kot sem že pojasnil v včerajšnji izjavi za javnost, sta razloga za ukinitev honorarjev za zunanje novinarje, ki nastopajo kot komentatorji v Studiu City, dva. Varčevalni in tudi načelni. V zadnjem času so se namreč nekateri komentatorji na nas obrnili s prošnjo ali zahtevo, da jim komentiranje plačamo tudi za nastope v Odmevih, Dnevniku, Prvem Dnevniku ali v Tarči, kot je to praksa v Studiu City. Ker nobena slovenska televizija ne plačuje komentatorjem za nastop v informativnih oddajah, smo se tovrstno prakso odločili prekiniti.

Ob vsem tem se v javnosti pojavila napačna pojasnila, da ne gre le za komentarje, ampak za kolumne. To ne drži. Poudarjam, da gre za klasičen televizijski komentar. Izraz televizijska kolumna ne obstaja, kar je razvidno tudi s SSKJ, ki jasno opredeli izraz kolumna kot krajši članek v časopisu ali reviji z izrazitim osebnim stališčem avtorja. O televiziji ni govora. Če boste vpisali izraz televizijska kolumna v spletni brskalnik, ne boste našli niti enega zadetka.

Podoben izraz ne obstaja niti v angleškem in ne v nemškem jeziku. Kolumne in kolumnisti so povsod izključno del tiskanih ali spletnih medijev, ni mi poznana niti ena kolumna na katerikoli slovenski ali tuji televiziji. Gre za televizijske komentarje, kar v svojem sporočilu omenja tudi urednica oddaje Studia City Alenka Kotnik, ko me je spraševala »kako bomo v bodoče gojili novinarsko zvrst komentarja znotraj oddaje«.

V sled navedenemu nas zelo žalosti, da novinarji, ki pišejo o spremembah na RTV Slovenija, tega ne preverijo na instituciji sami, k temu namreč zelo jasno napotuje kodeks Društva novinarjev Slovenije, kjer navaja, da morajo novinarji točnost informacij oziroma navedb preveriti.«