Trubar: Cerkovna ordninga Foto: Stadtarchiv Memmingen
Trubar: Cerkovna ordninga Foto: Stadtarchiv Memmingen
Primož Trubar na Raščici; ob Trubarjevem (rojstnem) dnevu ga bo obiskal tudi program Ars Radia Slovenija. Foto: MMC RTV SLO

Na Levstikovem trgu v Velikih Laščah in na Trubarjevi domačiji na Raščici bo ves dan potekal bogat program v okviru konvencije Slovenske pisateljske poti – projekta Društva slovenskih pisateljev. Udeleženci bodo predstavili pomen sodelovanja z regionalnimi razvojnimi agencijami za projekt Slovenska pisateljska pot, župani občin, v katerih so spominske točke Slovenske pisateljske poti, pa bodo podpisali listino konvencije. Na Trubarjevi domačiji bodo odkrili novo spominsko tablo Slovenska pisateljska pot, že dopoldne pa bodo predstavili Literarni triatlon za šolarje. Udeleženci bodo spregovorili tudi o dragocenem pomenu dela literarnih vodnikov in o ustanovitvi njihove strokovne sekcije. Ustavili se bodo ob zvočnih točkah ob Trubarjevi domačiji in z aplikacijo za mobilne telefone poslušali Trubarjeve misli in interpretacije pisem.

Tretji program Radia Slovenija - program Ars se bo v dogajanje neposredno vključil trikrat.

Ob 18. uri se bo Aleksander Čobec o Trubarjevem času pogovarjal z najboljšimi izvedenci in poznavalci Trubarjevega dela, dr. Kozmo Ahačičem, dr. Jonatanom Vinklerjem in ddr. Igorjem Grdino. Prisluhnili boste pogovoru o Trubarjevem jezikotvornem delovanju in iskanju pravega jezika za svoj narod, o njegovih zanimivih popotovanjih po Evropi od knjige do knjige. Odlomke iz del bosta interpretirala Brane Grubar in Igor Velše.

Ob 19. uri se začne literarni večer članov Društva slovenskih pisateljev z naslovom Beseda, ki te pomni. Nastopili bodo Marij Čuk, Miriam Drev, Vladimir Kovačič, Željko Kozinc, Peter Rezman, Barbara Simoniti, Jana Putrle Srdič, Marjan Strojan, Ivo Svetina in Vlado Žabot. Večer bosta povezovala Vlado Motnikar in Igor Velše.

Večer bo sklenil koncert pesniških in baladnih motivov Janeze Menarta in drugih slovenskih pesnikov v izvedbi skupine Same babe in igralca Dejana Pevčeviča.