V njej se nam glavni junak v izvedbi igralca Matija Vastla vsakokrat predstavi v novem življenju.

Druga sezona nanizanke Življenja Tomaža Kajzerja, ki nastaja deset let po prvi, je v načinu pripovedi povsem realistična, vendar vzgib različnih Kajzerjevih življenj ostaja uganka. Misterij nepredvidljivosti Kajzerjevih življenj gledalca preseneča, ga privlači in obenem sili k razmisleku o svojem lastnem bivanju.

Matija Vastl, kot Tomaž Kajzer: »Kako ujeti in razpreti osebnost lika, ki ga v vsakem novem »življenju« vodi in napaja nekaj drugega, je izjemna priložnost za vsakega igralca. Lep proces, že od samih vaj naprej. Veselim se vsakega od Kajzerjevih življenj. Največji izziv? Kako biti isti in obenem drugačen.«
Nanizanka prihaja na TV SLO 1 predvidoma v nedeljskem terminu v začetku januarja 2024. Režiser in koscenarist druge sezone je tako kot prve Peter Bratuša. Ekipa bo v štiridesetih snemalnih dneh zaobjela pet različnih življenj Tomaža Kajzerja, ki ga tako kot v prvi sezoni vodijo ne povsem pojasnjene odločitve, misli in naključja. Snemanje se bo zaključilo v začetku julija.

Režiser in koscenarist Peter Bratuša: »Ob zaključku prve sezone sem upal, da Tomaž Kajzer ni izživel vseh življenj. Izjemno me veseli, da jih zdaj živi naprej. Snemanje začenjamo po mesecih napornih priprav, vendar se veselim snemanja z izjemnimi igralci in vso ostalo ekipo. Zakaj me življenja Tomaža Kajzerja po vseh letih še vedno ženejo naprej? Nanizanka z vsako epizodo odpira večna vprašanja o smislu bivanja. Zato je enako večen citat pokojnega Marka Pavčka verjetno na mestu tudi za Tomaža Kajzerja: Živeti! Krotko ali kratko?«

Matija Vastl, Katarina Čas in Peter Bratuša. Foto: Ana Črešnar.
Matija Vastl, Katarina Čas in Peter Bratuša. Foto: Ana Črešnar.

Kdo je Tomaž Kajzer?
Tomaž Kajzer je ena in ista oseba v različnih življenjskih zgodbah, ki se odvijajo tako kot življenje samo. Nepredvidljivo, z nepričakovanimi zasuki, včasih naš protagonist srečno zaključi, včasih tudi ne.
V vsaki epizodi zaživi Tomaž Kajzer novo življenje preko poklica, ki pa je v vsaki epizodi drugačen. Izbira poklica za razumevanje življenjskega konteksta je načrtno izbran koncept. V novih epizodah ga spoznavamo kot koreografa, kriminalista-specialista za poligraf, nepremičninskega posrednika, politika in kot duhovnika. Vsem epizodam je skupno to, da Tomaž Kajzer vse, kar počne, opravlja strastno in predano.
Osnova in inspiracija za Kajzerjeva življenja so resnične zgodbe , ki hkrati potrjujejo, da je življenje samo najbolj neverjetno in nepredvidljivo, in da ga človeška domišljija težko prekaša.

Jani Virk, urednik igranega programa RTV Slovenija:
»Dolžnost slovenske javne televizije je, da svojim gledalcem ponuja kakovostne nadaljevanke v domačem jeziku. Igranemu programu TVS je v preteklih letih uspelo postaviti standard na področju kakovostnih domačih nadaljevank. ki so od prve sezone Življenja Tomaža Kajzerja in kasneje z Jezerom, Dolino rož, Leninovim parkom in Primeri inšpektorja Vrenka doživele odličen gledalski sprejem v Sloveniji in se uveljavile tudi širše, postale so reden gost pomembnih festivalov v tujini (Sarajevski filmski festival, Series Mania itd.). Verjamem, da bo nova sezona Tomaža Kajzerja potrdila in nadgradila dejstvo, da so dramske nadaljevanke postale ena najbolj vitalnih in prodornih zvrsti slovenske AV produkcije.«

Špela Levičnik Oblak, koscenaristka: »V vsakem od nas živi Tomaž Kajzer, ki se kdaj pa kdaj vpraša o svojem življenju. Kam bi zavili, če bi/če ne bi...? Strašljivo in vabljivo je opazovati lik, ki se podaja v raziskovanje teh poti v našem imenu. Pretrese nas, ko se identificiramo z njim tudi takrat, ko se načeloma ne bi smeli.«

Igralska zasedba
V tokratni sezoni sodeluje več kot 60 igralcev. Osrednje vloge zasedajo: Matija Vastl kot Tomaž Kajzer, Katarina Čas, Primož Pirnat, Jernej Kogovšek, Lotos Vincenc Šparovec, Matej Zemljič, Silva Čušin, Borut Veselko, Robert Prebil, Uroš Smolej, Bojan Emeršič, Nataša Matjašec Rošker, Branko Šturbej, Domen Valič, Marinka Štern in številni drugi.

O ustvarjalcih
Režiser nanizanke je Peter Bratuša. Scenarij sta prispevala Peter Bratuša in Špela Levičnik Oblak, direktor fotografije je Dominik Istenič, scenograf Miha Ferkov, montažer Jan Lovše, kostumografka Nadja Bedjanič, oblikovalka maske pa Mirela Brkič. Vodja projekta je Barbara Daljavec.

Nanizanka je bila začetnica slovenskih sodobnih tv-nadaljevank v 50-minutnem formatu, ki je takrat dokazala, da lahko tudi v Sloveniji nastanejo vsebinsko zanimivi formati (prva sezona se je na Eurovision Fiction Creative Forum 2014 uvrstila med 16 najbolj inovativnih formatov v Evropi).