Po zaključku dirke po Sloveniji, na kateri je slavil Italijan Filippo Zana, se z začetkom julija na programe RTV Slovenija že tradicionalno vrača največje, najprestižnejše in najbolj zanimivo kolesarsko tekmovanje na svetu – dirka po Franciji.

Na TV SLO 2 bomo med 1. 7. 2023 in 23. 7. 2023 že tradicionalno prenašali zadnji dve uri vseh enaindvajsetih etap letošnje dirke po Franciji. S prenosi bomo začenjali ob 15. uri. Komentator vseh etap dirke na TV SLO 2 bo Tomaž Kovšca, strokovni komentator pa Martin Hvastija. Novinar Miha Mišič bo prenose popestril z zanimivimi statističnimi podatki ter zanimive informacije objavljal tudi na družbenih omrežjih. Po vsaki etapi bomo gledalcem ponudili tudi analizo v studiu z zanimivimi gosti, ki jo bo vodil Anže Bašelj. Nedeljske analize si bodo gledalci lahko ogledali tudi v živo v studiu Televizije Slovenija, prijave so možne na elektronskem naslovu tour@rtvslo.si. V Franciji bosta ves čas prisotni dve televizijski ekipi, ki ju bodo sestavljali novinarji David Črmelj, Polona Bertoncelj in Boštjan Ogris. Prenose in studijske analize bodo obogatili s posebnimi zgodbami, izjavami in predstavitvami tras posameznih etap.

Letošnja dirka po Franciji je že 110. po vrsti, kolesarji pa bodo morali prekolesariti kar 3404 kilometrov. Od enaindvajsetih dni bosta dva na voljo za počitek. Dirka je sestavljena iz šestih ravninskih, osmih gorskih in šestih hribovitih etap ter enega kronometra. Gledalcem bomo tokrat ponovno ponudili tudi prenos uradne predstavitve ekip, ki bo v četrtek, 29. 6. 2023, ob 18.15 na TV SLO 2.

Tomaž Kovšca je svoje misli o letošnji dirki po Franciji strnil takole: »Jonas Vingegaard se je po krizi, ki jo je imel po lanskem uspehu, dokončno vrnil na dirki po Dofineji, kjer je pokazal izjemno formo in v svet poslal sporočilo, da je izjemno pripravljen. Podobno je po poškodbi zapestja storil tudi Tadej Pogačar na državnem prvenstvu, kjer je prvi po Sašu Svibnu spet združil obe majici in bil za razred ali dva boljši od ostalih.
Vedno se lahko zgodi kaj nepričakovanega: zaplet s padcem ali boleznijo, vreme, nenazadnje kakšna stavka ali protest. Pa še verjetno nisem vsega naštel. Že prvi dve etapi v Baskiji bosta zelo eksplozivni. Dirka se vedno odloča v zadnjem tednu; če pogledamo samo profil, potem bosta verjetno odločilni 16. in 17. etapa - edina vožnja na čas v Comblouxu in pa naslednji dan po izjemno strmi kolesarski stezi čez spektakularni prelaz Loze na visokogorsko letališče v Courchevelu. Strašansko zahtevna etapa. Zadnja priložnost za morebitne popravke in preobrate pa bo predzadnja, 20. etapa s ciljem v Le Markstein Felleringu. Kot turist bi verjetno obiskal prav 16. in 17. etapo.
Letošnjo dirko po Italiji je zaznamovalo izjemno slabo vreme in sanjski razplet v izjemnem vzdušju na Sv. Višarjah. Kaj bo zaznamovalo dirko po Franciji pa si lahko ogledate v naših neposrednih prenosih na TV SLO 2.«

Tomaž Kovšca. Foto: Adrian Pregelj, RTV Slovenija
Tomaž Kovšca. Foto: Adrian Pregelj, RTV Slovenija


Vse informacije o dirki po Franciji bodo na voljo tudi na posebnem podportalu https://www.rtvslo.si/sport/kolesarstvo/dirka-po-franciji, kjer si bodo uporabniki lahko v živo ogledali vse etape ali pa se pomerili tako kot že vrsto let doslej v Navidezni dirki. Letošnja nagrada je kolo. V zaključnih etapah dirke po Franciji bo za potrebe spletnega portala www.rtvslo.si s terena poročal novinar Toni Gruden.

Val 202 bo letošnjo dirko po Franciji spremljal na prizorišču, z oglašanji, zgodbami, prisotnostjo na družbenih omrežjih in podkastom Tour 202. Priljubljena kolesarska pogovorna oddaja z vpogledom v zakulisje, vrhunci etap in odzivi akterjev bo na voljo vsak dan dirke, ki jo bo na prizorišču pospremila izkušena reporterska ekipa na čelu z Igorjem Tomincem, Daretom Ruparjem in Luko Dolarjem.