Foto: Prvi program Radia Slovenija
Foto: Prvi program Radia Slovenija

Izvirne in do sedaj neobjavljene pravljice bo pregledala in izbrala tričlanska strokovna komisija v sestavi Peter Svetina, Ana Krauthaker in Alja Verbole. Podelili bodo glavno nagrado v vrednosti 800 evrov za zmagovalno pravljico, več pravljic pa bo komisija predlagala za odkup. Rezultati natečaja bodo znani 3. decembra 2021, odkupljene pravljice pa bodo objavljene v oddaji Lahko noč, otroci! na Prvem programu Radia Slovenija.

Foto: arhiv RTV SLO
Foto: arhiv RTV SLO

Natečaj je anonimen, vsak avtor sme sodelovati le z eno šifro in z največ petimi besedili. Avtorji naj svoja dela oddajo elektronsko prek obrazca na spletni strani Prvega programa Radia Slovenija do 5. novembra 2021. Pravila natečaja in vzorec pogodbe se nahajajo na tej strani ali na spletni strani Prvega programa Radia Slovenija.

Z vprašanji glede natečaja se avtorji lahko obrnejo na uredništvo prek elektronskega naslov programzamlade@rtvslo.si ali pokličejo na telefonsko številko 01/475-22-14.

Rezultati natečaja bodo objavljeni 3. decembra 2021 na Prvem programu Radia Slovenija in na spletnih straneh Prvega programa in RTV Slovenija. Avtorje nagrajenih in drugih izbranih pravljic bodo razglasili 21. decembra 2021 na spletnih straneh Prvega programa Radia Slovenija in pred oddajo Lahko noč, otroci!, v kateri bo prvonagrajeno zgodbo v živo interpretiral dramski igralec.

Oddaja Lahko noč, otroci! je na sporedu Radia Slovenija že več ko 56 let in vsak večer ob 19.45 na Prvem programu pospremi najmlajše v svet sanj. Oddaja Lahko noč, otroci! se v vseh teh letih ni veliko spreminjala, še vedno ima na začetku prepoznaven avizo Urbana Kodra, se je pa v zadnjem desetletju ali dveh spremenil način poslušanja. Veliko staršev in otrok pravljice namreč posluša v spletnem arhivu in med podkasti. Oddaja Lahko noč, otroci! je poleg oddaje Radio Gaga najbolj poslušan podkast z več kot 8000 naročniki.

Foto: Adrijan Pregelj, RTV SLO
Foto: Adrijan Pregelj, RTV SLO

Danijel Poslek, odgovorni urednik Prvega programa Radia Slovenije, je ob objavi razpisa povedal: »Na zadnjem natečaju za izvirne slovenske pravljice smo prejeli več ko 700 pravljic, ki jih je poslalo 420 avtorjev. Verjamem, da bo zanimanje za sodelovanje na letošnjem natečaju vsaj tolikšno, če ne večje. Z zanimanjem bom čakal na odločitve komisije in z veseljem od decembra naprej v družbi otrok poslušal nove izvirne slovenske pravljice v oddaji Lahko noč, otroci!«

Foto: juL McOisans/Tomaž Drnovšek/RTVSLO
Foto: juL McOisans/Tomaž Drnovšek/RTVSLO

Natečaj je del EU projekta B-Air Radia Slovenija

Natečaj za slovenske izvirne pravljice je del triletnega projekta B-AIR, katerega nosilec je Radio Slovenija. Projekt, kjer devet partnerskih organizacij iz osmih evropskih držav pod vodstvom Radia Slovenija, raziskuje vlogo zvoka v razvoju človeka nastaja v tesnem sodelovanju umetnikov in uglednih mednarodnih strokovnjakov s področja razvojne psihologije, nevrofiziologije, nevropsihologije, psihoakustike, muzikoterapije, glasbene pedagogike idr. Cilj projekta je ustvarjanje zvočne umetnosti za dojenčke, malčke in ranljive skupine. Projekt je finančno podprt v okviru programa Evropske unije Ustvarjalna Evropa.