Nikola Pajanović je nastopil drugi, njegov izbor skladbe za finalni nastop pa je bil 3. stavek iz Koncerta za violino in orkester P. I. Čajkovskega. Foto: Organizator/Ryan Buchanan
Nikola Pajanović je nastopil drugi, njegov izbor skladbe za finalni nastop pa je bil 3. stavek iz Koncerta za violino in orkester P. I. Čajkovskega. Foto: Organizator/Ryan Buchanan
Finalisti izbora Evrovizijski mladi glasbeniki
Finalisti izbora Evrovizijski mladi glasbeniki. Foto: Organizator/Helena Nilsson , EBU
Nikola Pajanović na vaji z BBC Scottish Symphony Orchestra. Foto: Organizator/Stijn Smulders

ć, študent violine na Akademiji za glasbo v Ljubljani in gimnazijskega programa na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana. Zmagal je Ivan Bessonov iz Rusije.

Tekmovanje je potekalo v Edinburgu, v okviru Edinburškega mednarodnega festivala, od minule sobote do velikega četrtkovega finala, ko se je pomerilo 6 najboljših mladih glasbenikov iz Slovenije, Češke, Nemčije, Madžarske, Norveške in Rusije. Nikola Pajanović je nastopil drugi, njegov izbor skladbe za finalni nastop pa je bil 3. stavek iz Koncerta za violino in orkester P. I. Čajkovskega.

Najboljši Evrovizijski mladi glasbenik 2018 je postal Ivan Bessonov iz Rusije, drugo nagrado pa je prejel slovenski predstavnik Nikola Pajanović.

Na zaključnem večeru je tekmovalce ocenjevala petčlanska mednarodna žirija priznanih glasbenih strokovnjakov in umetnikov: Sir James Macmillan (skladatelj), Marin Alsop (dirigent), Anna Meredith (skladateljica), David Watkin (čelist in dirigent) ter Andrew Moore (glasbeni vodja Mednarodnega festivala Edinburg).

Slovenski mladi virtuoz je na Škotsko odpotoval s profesorjem Gorjanom Košuto in z vodjo slovenske delegacije, urednico Uredništva glasbenih in baletnih oddaj TV Slovenija Danico Dolinar. »Veselje v slovenski delegaciji je ponovno zelo veliko! Nikola je navdušil s prepričljivim nastopom, tako z izjemno tehnično pripravljenostjo, z izraznostjo in uživanjem v igranju na odru kjer se kot kaže, res zelo dobro počuti. Ponoven uspeh našega glasbenika na tem pomembnem mednarodnem tekmovanju me je spet prepričal v veri, da se za prihodnost slovenskih virtuozov ni bati. Ponovno pa se je pokazalo tudi, kako pomembna je za mlade glasbenike podpora naše hiše in ob tem tudi sodelovanje na evrovizijskem tekmovanju.«

Na mednarodnem tekmovanju, ki poteka že od leta 1982, je Slovenija že večkrat posegala po najvišjih mestih. Spomnimo na zmago flavtistke Eve Nine Kozmus leta 2010, na drugo mesto pianista Urbana Staniča leta 2014 in na tretje mesto violončelistke Karmen Pečar leta 2002, mentorice Zale Vidic, ki je nastopila na izboru leta 2016.

//Več fotografij je na voljo na uradni spletni strani tekmovanja.