Radijski program obsega vse od pogovorov, dokumentarnih in glasbenih oddaj, do klasičnih radijskih iger in zvočnih umetniških projektov.

O festivalu Prix Italia

Mednarodni festival radijske, televizijske in spletne produkcije, je leta 1948 ustanovila italijanska nacionalna radiotelevizija RAI, radijska kategorija pa je danes razdeljena na dokumentarno, glasbeno in dramsko. Nominirance izbirajo žirije članic, med katerimi je tudi RTV Slovenija.

Primer takega je elektroakustična radijska opera Iden režiserke in soscenaristke Saške Rakef, soscenaristke Tine Kozin in skladateljice Bojane Šaljić Podešva. Nastala je v koprodukciji 3. programa Radia Slovenija, društva Celinka in gledališča ŠKUC v partnerstvu z zavodom CONA. Nanizala je že kar nekaj uspehov, zdaj pa je nominirana še na prestižnem mednarodnem festivalu radijskega, televizijskega in spletnega programa Prix Italia.

Navdih za opero po besedah Bojane Podešva izhaja iz idiličnega koščka sveta, ki že sam po sebi ponuja izjemno gradivo za čudovite zvočne krajine. Foto: Steklenik/Tina Kozin
Navdih za opero po besedah Bojane Podešva izhaja iz idiličnega koščka sveta, ki že sam po sebi ponuja izjemno gradivo za čudovite zvočne krajine. Foto: Steklenik/Tina Kozin

Iden je primer raziskovalnega projekta, ki sestopi z radijskih valov v prostor. Na primer v rastlinjak v Tivoliju v Ljubljani, kjer je bila njegova premiera v času sončnega vzhoda lani poleti. Gostoval je po krajinskih in regionalnih parkih po Slovenij in tako navezal neposreden stik z deležniki, ki jih zadeva. Njegov motiv je namreč razmislek o človekovem upravljanju z naravo na primeru pod Unescom zaščitene Kuronske sipine v Litvi.

Zakaj človek čuti dolžnost, da naravo pokroviteljsko ščiti pred izumiranjem, ki ga pogosto tudi sam sproža? Preplet izjav, dokumentarnih pripovedi, zvokov in živih interpretacij, zahteva, da izklopimo racionalne receptorje in se prepustimo povsem primarni občutljivosti. Uči nas, kako spet pozorno poslušati. Človeški glas, ki se prebija skozi, pa se, čeprav govori, spremeni v zvokovni instrument – bistvo se razkrije v fonetični in ne v besedni sporočilnosti.

''Ne gre tako kot pri instrumentalni glasbi za to, da napišem znak za zvok, to je nota recimo, ampak postavim na določeno mesto zvok sam. Ko prinesem nabran zvočni material v studio, se začne delo, primerljivo s kiparjenjem, to pomeni, da gre za oblikovanje zvočne gmote, za prepoznavanje potenciala. Pri komponiranju elektroakustične opere Iden se je pozneje v procesu zgodil velik preobrat. V trenutku, ko sem spoznala, da smo nabrali preveč raznovrstnega materiala, to pa bi lahko povzročilo tveganje glede čistosti forme, sem se odločila, da vse zvoke, ki naj bi bili zvoki sipine, posnamemo s človeškimi glasovi. Ni več šlo za sipino kot tako, ampak za moje občutenje le-te.''

Bojana Šaljić Podešva, skladateljica

Iden, zvočno sta ga uredila tonska mojstra Matjaž Miklič in Urban Gruden, prevprašuje, kaj vse opera je in kaj vse bi lahko bila. Prebija žanrske okvirje, na kar kažejo nominacije v različnih zvrsteh: na festivalu Palma Ars Acustica, ki je festival zvočne umetnosti, na festivalu Zlati lev v Umagu, ki je dramski festival, letos posvečen radijski igri, na Prix Italia pa v glasbeni kategoriji.

''Lani sem dobil občutek, da je pravzaprav radiofonija v drugem planu in da se Prix Italia sprašuje, ali imajo te zahtevne vsebine sploh še prostor v medijih, in s tega stališča se mi zdi uvrstitev opere Iden med nominacije še toliko pomembnejša. Predvsem pa se moramo zavedati, kakšen pomen ima tak uspeh oziroma vrsta takih uspehov za promocijo in uvrščenost avtentične slovenske ustvarjalnosti v svetovnem prostoru.''

Gregor Pirš, urednik Uredništva za resno glasbo na Tretjem programu Radia Slovenija

In za konec še drugi uspehi našega radia: radijska igra Treba bi bilo peljati psa na sprehod, ki je nastala po besedilu hrvaškega avtorja Tomislava Zajeca in je bila lani finalistka Prix Italia, se je letos uvrstila v ožji izbor za nagrado festivala Prix Europa, ki se začne konec oktobra. Na bienalni festival otroške in mladinske radijske igre Prix Ex Aequo, ki ga pripravlja slovaška RTV v sodelovanju z EBU-jem, pa se bosta odpravili igri Ta pesem ozdravi ribo režiserke Ane Krauthaker in radijska nadaljevanka Vinka Möderndorferja Kot v filmu, ki jo je režiral Klemen Markovčič. Čestitamo!

Elektroakustična radijska opera IDEN