Voditelja Melani Mekicar in Blaž Švab s hišnim bendom Diamanti. Foto: Adrijan Pregelj/RTVSLO
Voditelja Melani Mekicar in Blaž Švab s hišnim bendom Diamanti. Foto: Adrijan Pregelj/RTVSLO
Najodmevnejše glasbene točke prve sezone

Vse glasbene točke, ki ste jih do sedaj slišali v petkovih večerih, so brez izjeme bile zaigrane in odpete v živo ob spremljavi 13-članskega hišnega benda Diamanti in tako bo tudi tokrat.

Pomerili se bodo Golobčki in Kanarčki. Foto: Adrian Pregelj/RTVSLO
Pomerili se bodo Golobčki in Kanarčki. Foto: Adrian Pregelj/RTVSLO

V zabavnem glasbenem kvizu, ki pred številne izzive, povezane s poznavanje zgodovine slovenske glasbe, postavlja dve ekipi znanih Slovenk in Slovencev, se bosta tokrat pomerili ekipi Golobčki, ki jo sestavljajo Aleš Klinar, Miki Vlahovič in Loti Žlaus ter Kanarčki, ki jo tvorijo Tomaž Domicelj, Anika Horvat in Maša Medik.

Številni glasbeniki so se združili in predstavili novo izvedbo že ponarodele pesmi Svobodno sonce. Foto: Adrian Pregelj/RTVSLO
Številni glasbeniki so se združili in predstavili novo izvedbo že ponarodele pesmi Svobodno sonce. Foto: Adrian Pregelj/RTVSLO

Čisto novo pesem Mogoče bodo predstavili Čuki, pridružili pa se jim bosta mladi »čukici« Eva in Petra. Z venčkom svojih najljubših ljudskih pesmi bodo skupaj nastopili fantje z Dolenjske - ansambel Novi spomini in ansambel Nemir. Vesele Štajerke bodo z Ireno Vrčkovnik, Ljubico Špurej Jazbinšek, Mašo Medik in Evo Šolinc odpele venček uspešnic. Viktory in Novi spomini pa bodo nastopili z že ponarodelo Zeleno deželo, lepotam naše države bo posvečena tudi Slovenska pesem v izvedbi ansambla Nemir.

Videospoti iz oddaje V petek zvečer na Youtubu presegli 2 milijona ogledov

Oddaja V petek zvečer ima na spletni platformi Youtube več kot 30 tisoč rednih naročnikov, aprila 2021 so posnetki dosegli več kot 2 milijona ogledov. V poletnem času bodo ustvarjalci na družabnih omrežjih oddaje (Facebook, Instagram in Youtube) objavljali še neobjavljene posnetke oddaje, posnetke iz zakulisja, komentarje nastopajočih v oddaji, interakcijo s sledilci pa bodo ohranjali s posebno video rubriko, v kateri voditelja odgovarjata na vprašanja uporabnikov.

Za še eno izjemno glasbeno točko bo poskrbela nova izvedba že ponarodele pesmi Svobodno sonce, ki je nastala pred 30 leti. V oddaji še ni bilo tako številčne zasedbe vrhunskih ustvarjalcev. Zapeli bodo mešani pevski zbor Carmen Manet, Andrej Šifrer, Helena Blagne, Vili Resnik, Nuša Derenda, Aleš Klinar, Anja Rupel, Aleksander Mežek, Tinkara Kovač, Bojan Cvjetičanin, Jože Potrebuješ, Jernej Tozon- Čuki, Manca Špik, Omar Naber, Alenka Godec, Rok Ferengja, Anika Horvat, Reno Čibej, Alya, Božidar Wolfand - Wolf, Irena Vrčkovnik, Gianni Rijavec, Alenka Gotar, Samuel Lucas in Bor Zuljan. Po predstavitvi v oddaji bo uradno videospot predstavljen tudi Youtube kanalu oddaje V petek zvečer.

Ansambel Igor in Zlati zvoki, ki se približujejo 30-letnici delovanja, bodo nastopili s pesmijo Halo, Evropa, ki je nastala ob priključitvi Slovenije Evropski uniji. Njena posebnost je, da je večjezična, kar pomeni, da vsaj del pesmi razumejo kjerkoli jo izvajajo. Tomaž Domicelj in Maša Medik bosta skupaj odpela eno najbolj priljubljenih pesmi Slovenskega naroda sin.

Z zadnjo oddajo v premierni pomladanski sezoni oddaje V petek zvečer se Blaž in Melani s hišnim bendom Diamanti za kratek čas poslavljajo z malih ekranov, z vami pa bodo znova jeseni v obogateni izvedbi.

Premiera Svobodnega sonca

Bližajočemu okroglemu jubileju nastanka naše samostojne države se je glasbenik Aleš Klinar odločil pokloniti z novo verzijo dveh svojih že ponarodelih skladb: Samo milijon in Svobodno sonce. Tega pa se ni lotil sam, ampak s svojimi prijatelji, ki jih je združil pod imenom Slo Band Aid. K sodelovanju je povabil skoraj sto pevcev in glasbenikov. Prva, Samo milijon je že doživela premiero 9. maja, drugo pa boste najprej slišali 28. maja v oddaji Dobro jutro, zvečer v oddaji V petek zvečer in nato pa še na spletu.

30 let kasneje pri pesmi sodeluje kar 67 glasbenikov in pevcev. Praznovanju so se pridružili tako izvajalci starejše kot mlajše generacije: Anja Rupel, Aleš Klinar, Andrej Šifrer, Helena Blagne, Vili Resnik, Nuša Derenda, Aleksander Mežek, Tinkara Kovač, Bojan Cvjetičanin, Ditka Čepin, Jože Potrebuješ in Jernej Tozon, Manca Špik, Omar Naber, Alenka Godec, Rok Ferengja, Anika Horvat, Reno Čibej, Alya Omladič – Alya, Božidar Wolfand – Wolf , Nuška Drašček, Slavko Ivančić, Irena Vrčkovnik, Gianni Rijavec, Alenka Gotar, Samuel Lucas, Lea Sirk, Bor Zuljan, Cveto Polak, Jure Doles, Miha Gorše, Mešani pevski zbor Carmen Manet z vodjem Primožem Kerštanjem. Raznolikost in pestrost glasbenega dela bomo oplemenitili z vizualizacijo na različnih in prepoznavnih lokacijah po Sloveniji.