Foto: RTV Slovenija
Foto: RTV Slovenija

Nova oddaja uredništva otroških in mladinskih oddaj Televizije Slovenija prinaša svež veter preteklosti. Navdihujoča starinarnica ponuja igriv pogled na predmete, katerih uporaba in namen sta znana le redkim gledalcem, vanjo pa zahajajo najzanimivejši in najbolj nenavadni gosti, ki jim življenje kroji umetnost.

Foto: RTV Slovenija
Foto: RTV Slovenija

Lastnik lične starinarnice je Viki, ki ga redno obiskuje gospod Štef, po pouku pa tudi deklica Zoja. Njihovi popoldnevi so vedno zabavni, zanimivi in poučni. Trem stalnim likom se v starinarnici vsako epizodo pridruži gost, mojster svojega področja umetniškega ustvarjanja, in se z njimi zaplete v zabavne prigode, ob katerih bodo mladi gledalci spoznavali njegovo umetnost na drugačen in svež način.

Scenarista in igralca sta Tadej Pišek (Viki) in Jaša Jamnik (Štef), deklico Zojo pa igra Dora Lukan. »Oddaja Med staro šaro se bo na zabaven način poigravala z različnimi žanri umetnosti. Nastala je v želji, da bi mladim približali umetnike in pokukali v procese umetniškega ustvarjanja. Čeprav se oddaja dogaja v starinarnici, smo prepričani, da prinašamo na ekrane svežino. Upam, da se bodo gledalci ob naših prigodah zabavali tako, kot smo se mi pri ustvarjanju in snemanju oddaje. V svetu računalniških igric, interneta in hitrega tempa je včasih treba zadihati in se vrniti v dobre stare čase,« sta povedala Tadej Pišek in Jaša Jamnik.

Oddaja je namenjena otrokom prve triade, ob zabavnih zgodbah prve sezone pa bodo spoznavali glasbeno, likovno, plesno, lutkovno, literarno in akrobatsko umetnost.

GLASBA IN MUZICIRANJE
25. 3. ob 8.45 na TV SLO 1

Foto: RTV Slovenija
Foto: RTV Slovenija

Le kaj zanimivega se lahko dogaja v starinarnici? Vsak dan nove dogodivščine! Med policami se spretno suče lastnik Viki, gospod Štef, ki se dela, da je star, in deklica Zoja, ki jo zanimajo stari predmeti. V starinarnico pa kdaj pa kdaj zaidejo tudi zanimivi ljudje. Tako kot glasbenik, ki ne igra samo na več glasbil, ampak glasbo spravi skoraj iz vsakega predmeta. Med veselo druščino Boštjan Gombač zaigra na mišnico, žago in druga zanimiva glasbila z neznanimi imeni – skratka, na vse, kar mu pride pod roke.

RISANJE IN ILUSTRACIJA
1. 4. ob 8.45 na TV SLO 1

Foto: RTV Slovenija
Foto: RTV Slovenija

V starinarnicah se najdejo stvari, ki jih marsikdo sploh ne pozna. Viki je še posebno vesel, ko ljudje prinesejo tisto, česar ne potrebujejo več, saj je prav kaj takega za koga drugega lahko pravi zaklad. Slikarka in ilustratorka Jelka Godec Schmidt prinese zajeten kup starih stripov in Štef je nad njimi zelo navdušen. Zaklad pač! Jelka razloži Zoji, kaj je ilustracija, v starinarnici pa se obeta tudi pravi ilustratorski dvoboj!

LUTKARSTVO IN ANIMATORSTVO
8. 4. ob 8.35 na TV SLO 1

Foto: RTV Slovenija
Foto: RTV Slovenija

Lastniku starinarnice nenadoma zazvoni star, pokvarjen telefon. Neverjetno čudno. Še bolj čudno pa je, da ta telefon skače po policah. V starinarnico pride lutkar Brane Vižintin, ki so mu govoreči in premikajoči se predmeti zelo blizu. Prav on je namreč tisti, ki jih po navadi oživi! Še vedno pa ne vemo, kdo se je poigral z Vikijem in nenehnim zvonjenjem telefona. Je bil to navihani Štef?

PLES
15. 4. ob 8.25 na TV SLO 1

Foto: RTV Slovenija
Foto: RTV Slovenija

Zoja sliši glasbo, vendar ne ve, od kod prihaja. Še nikoli namreč ni videla starega gramofona. Mimo starinarnice pride plesalka Maša Kagao Knez in se na čudovito glasbo zavihti v divji ples z gospodom Vikijem.

AKROBATIKA
22. 4. ob 8.30 na TV SLO 1

Foto: RTV Slovenija
Foto: RTV Slovenija

Kako so nekoč fotografirali? Seveda ne s telefoni, tako kot zdaj. Včasih so imeli za to fotoaparate. Zoja je navdušena nad fotoaparatom in novim gostom, ki neutrudno žonglira. Viki se boji, da mu Inan Du Swami ne bo razbil njegovih stvari. Ne, ne, brez skrbi, Viki, Inan je pravi akrobat, ki ima norčije rad.

PESNIŠTVO IN PRIPOVEDNIŠTVO
29. 4. ob 8.30 na TV SLO 1

Foto: RTV Slovenija
Foto: RTV Slovenija

Bosta Zoja in Viki našla pravo rimo na besedo lonček? Slonček, bonbonček ... hmmm, kaj še? Morda pa jima pomaga gostja Anja Štefan, ki je prava mojstrica besed. Ste pripravljeni na kakšno njeno uganko? Anji je zelo všeč Štefov lonček, ravno takega že dolgo išče. Ampak, je sploh naprodaj? Štef ga težko spusti iz rok in prava uganka bo zdaj to, ali bo Anji uspelo prepričati Štefa, da je morda čas, da lonček dobi novega lastnika.