Mladi novinarji OŠ Križe so snemali intervju z Žanom Koširjem. Foto: Tadeja Bizilj, Radio Slovenija
Mladi novinarji OŠ Križe so snemali intervju z Žanom Koširjem. Foto: Tadeja Bizilj, Radio Slovenija
Osnovnošolci z OŠ Poljane Ljubljana montirajo tekmovalni prispevek. Foto: Tadeja Bizilj, Radio Slovenija
Delo v reportažnem avtu z dekleti z OŠ Franja Goloba Prevalje. Foto: Tadeja Bizilj, Radio Slovenija
Snemamo, poslušamo, montiramo ... na OŠ Moravče. Foto: Tadeja Bizilj, Radio Slovenija

Novinarske delavnice na dvanajstih osnovnih šolah letos potekajo tretjič. V vlogi radijskih novinarjev in voditeljev oddaje Hudo!, ki je na sporedu vsako soboto med 9.05 in 10. uro na Prvem programu Radia Slovenija, so se preizkusili šolarji zadnje triade iz OŠ Šmarje pri Jelšah, OŠ Litija Gradec – Podružnica Vače, OŠ Antona Ukmarja Koper, OŠ Franja Goloba Prevalje, OŠ Antona Šibelja Stjenka Komen, OŠ Bogojina, OŠ Antona Tomaža Linharta Radovljica, OŠ Antona Ingoliča Spodnja Polskava – Podružnica Pragersko, OŠ Jurija Vege Moravče, OŠ Križe, OŠ Šmartno pod Šmarno goro in OŠ Poljane Ljubljana. Vsak novinarski razred je pripravil oddajo na izbrano temo, učenci pa so sami posneli tekmovalne posnetke. V njih so na zanimiv, zabaven in inovativen način predstavili poklice (frizer, sodar, pristaniški nadzornik plovbe, glasbenik, gasilec, lončar, zdravnik, kuhar, diplomat, čevljar, učitelj in komik). Tekmovalni posnetki bodo v petek, 25. aprila, objavljeni na spletni strani www.rtvslo.si/mladi, v oddajah Radia Hudo! pa jih bomo slišali 3. in 10. maja. Za najboljši novinarski razred lahko glasujete neposredno na spletni strani Programa za mlade in prek dopisnic, ki jih pošljete na Radio Hudo!, Prvi program Radia Slovenija, Tavčarjeva 17, 1550 Ljubljana. Vsak posameznik lahko odda dva glasova. Sodelavci Programa za mlade so pripravili zanimive nagrade tudi za glasovalce.

Najboljši novinarski razred bodo ob pomoči strokovne žirije, ki jo sestavljajo odgovorna urednica Prvega programa Radia Slovenija Darja Groznik, voditelj Odmevov Igor E. Bergant in voditeljica novinarskih delavnic Tadeja Bizilj, z glasovanjem izbrali poslušalci Prvega programa. Razglasili ga bodo na sklepni prireditvi, ki bo v soboto, 31. maja, med 11. in 12. uro v studiu 14 Radia Slovenija z neposrednim radijskim prenosom na Prvem programu Radia Slovenija in z videoprenosom na multimedijskem portalu RTV Slovenija. V studiu pričakujemo 200 mladih novinarjev, ki bodo nestrpno čakali na izid glasovanja, temperaturo v studiu pa bodo dvigovali mladi zmagovalci natečaja za najboljšo rapskladbo (natečaj smo ravnokar končali), raper Trkaj, fantje iz skupine IN&OUT ter voditeljica Tadeja Bizilj. Radio Slovenija bo najboljši novinarski razred za nagrado odpeljal na nepozaben večdnevni izlet v Berlin, lepe nagrade pa čakajo tudi preostale razrede (vožnja z ladjico, bovling, vožnja s kartingom, ogled kinopredstave, vožnja s pletnjo).

Lani so mladi novinarji predstavljali evropske države. Zmagala je predstavitev Malte, ki so jo pripravili učenci OŠ dr. Franja Žgeča Dornava in si za nagrado ogledali Pariz.