Programski in glasbeni izbor v nacionalnih, regionalnih in programih za narodnostne manjšine je oblikovan še posebej premišljeno in skrbno, ker bo letošnje praznovanje velike noči res zelo posebno. Brez slovesnih tradicionalnih jutranjih vstajenjskih procesij. Škofje in duhovniki bodo maševali pred praznimi cerkvami, stik z verniki, tudi prek poslanic in sporočil različnih verskih predstavnikov bo tako omogočen le s pomočjo radia, televizije, spleta in ostalih sodobnih medijskih poti. Tako bodo prebivalci Slovenije s pomočjo RTV Slovenija informirani o dogajanju v prazničnih dnevih in se bodo lahko posredno temu praznovanju lahko priključili. Drugačni časi torej, v katerih pa ravno zaradi spremenjenih okoliščin javni medijski servis pripravlja poseben, posebej bogat in raznolik program.

Novinarske ekipe informativnega programa na radiu, na televiziji in na spletu bodo vsak dan v okviru številnih dnevno-informativnih oddaj in vsebin pripravljale poročila, prispevke, napovedi dogodkov in predstavljali dogajanje v okviru velikonočnega praznovanja po Sloveniji in svetu. Oddaje bodo pripravljali tudi s pomočjo dopisnikov, še posebej velikokrat pa bomo slišali in videli dopisnika Janka Petrovca, ki bo poročal o dogajanju v Rimu in Vatikanu.

Foto: Canva
Foto: Canva

ČETRTEK, 9. april

V oddaji Duhovna misel, na sporedu vsak dan ob 5:50, na 1. programu Radia Slovenija bodo usklajene s prazniki, pripravil jih bo izseljeniški katoliški duhovnik iz Bruslja dr. Zvone Štrubelj.

PETEK, 10. april

V oddaji Duhovna misel, na sporedu vsak dan ob 5:50, na 1. programu Radia Slovenija bodo usklajene s prazničnimi vsebinami, pripravil jih bo evangeličanski škof mag. Leon Novak.

Radio Maribor bo celotno radijsko dopoldne namenil velikonočni tematiki.

V okviru Poročil ob 17. uri na prvem programu TV Slovenija se bo v okviru rubrike #ostanimodoma Igor Pirkovič pogovarjal z glasbenico Ano Soklič.

Foto: Canva
Foto: Canva

Pred evangeličanskim bogoslužjem bo na sporedu še ponovitev oddaje Obzorja duha/Sestra smrt. Prenos evangeličanskega bogoslužja iz Maribora, kjer bo maševal škof Leon Novak, bo ob 18. uri na drugem programu TV Slovenija in na 3. programu Radia Slovenija, programu ARS. Ob 20. uri bo na drugem programu TV Slovenija predvajana francoska dokumentarna oddaja Po sledeh Kristusovih relikvij, ki mu bo sledila ponovitev oddaje Postni prt na avstrijskem-koroškem, nato pa ob 21:15 oddaja Križev pot s papežem Frančiškom.

SOBOTA, 11. april

V oddaji Duhovna misel, na sporedu vsak dan ob 5:50, na 1. programu Radia Slovenija bodo usklajene s prazniki, pripravil jih bo katoliški duhovnik Marko Rijavec.

Na velikonočno soboto bo ob 15. uri na prvem programu TV Slovenija blagoslov velikonočnih jedi iz mariborske stolnice, maševal bo nadškof Alojz Cvikl, ponovitev blagoslova bomo predvajali še ob 17:35 uri na drugem programu TV Slovenija.

1. program Radia Slovenija bo poslanici koprskega škofa Jurija Bizjaka in evangeličanskega škofa Leona Novaka predvajal ob 16.30.

V okviru Poročil ob 17. uri na prvem programu TV Slovenija se bo v okviru rubrike #ostanimodoma Romana Kocjančič pogovarjala z zaporniškim duhovnikom Robertom Friškovcem. Po TV Dnevniku bo ob 19:50 na prvem programu TV Slovenija predvajana velikonočna poslanica evangeličanskega škofa Leona Novaka, ki ji bo sledila še velikonočna poslanica koprskega škofa Jurija Bizjaka. Poslanico bo po oddaji Primorska kronika ob 18:55 predvajal tudi slovenski regionalni program TV Koper.

Foto: Canva
Foto: Canva

NEDELJA, 12. april

V oddaji Duhovna misel, na sporedu vsak dan ob 5:50, na 1. programu Radia Slovenija bodo usklajene s prazniki, pripravil jih bo murskosoboški škof dr. Peter Štumpf.

Ob 9:30 bo na 3. programu Radia Slovenija, programu Ars, glasbena oddaja Musica sacra: Življenje novo se budi. V okviru oddaje 1. programa Radia Slovenija Prvi poje bo oddaja tematskao obarvana z velikonočno zborovsko glasbo.

Foto: Canva
Foto: Canva

Ob 10. uri bo na velikonočno nedeljo na drugem programu TV Slovenija prenos velikonočne maše iz mariborske stolnice, maševal bo nadškof Alojz Cvikl. Prenos bo hkrati tudi na 1. in 3. programu Radia Slovenija ter na Radiu Maribor.

Po ponovitvi oddaje Ozare na prvem programu TV Slovenija bo ob 11:28 sledil nagovor nadškofa metropolita Stanislava Zoreta. Nagovor bo tudi na sporedu 3. programa Radia Slovenija, programa ARS, ob 18:35.

Prenos velikonočne maše iz Dobrovnika na Pomursko madžarskem radiu v madžarskem jeziku ob 10. uri.

Na prvem programu Televizije Slovenija bo po ponovitvi oddaje Obzorja duha: pozdrav življenju, ki jo bo vodil dr. Jurij Gorjanc, ob 11:55 sledil prenos Urbi et orbi, papeževa velikonočna poslanica iz Rima.

Foto: Canva
Foto: Canva

Ob 16:35 bo na drugem programu TV Slovenija premierno predvajana dokumentarna oddaja Slap Skalca avtorja Dušana Tomažiča. TV Maribor bo dokumentarno oddajo, ki je nastala v okviru regionalnega programa, predvajal dan kasneje, ob 18. uri.
V okviru Poročil ob 17. uri na prvem programu TV Slovenija se bo v okviru rubrike #ostanimodoma Igor Pirkovič pogovor s teologom in psihologom dr. Christianom Gostečnikom.

Foto: Canva
Foto: Canva

Na radijskih valovih bodo lahko poslušalci in poslušalke ob 18:15 na 1. programu Radia Slovenija prisluhnili oddaji Sledi večnosti: Velika noč v kriznih časih, v okviru katere se bo Tone Petelinšek pogovarjal s slovenskim duhovnikom, župnikom iz Frankolovega pri Celju, patrom, magistrom Brankom Cestnikom.

Ob 18:40 pa bo na 3. programu Radia Slovenija, programu ARS, oddaja Sedmi dan: Vstajenjsko sporočilo v času pandemije. Tomaž Gerden se bo pogovarjal s katoliškim duhovnikom, frančiškanom dr. Edvardom Kovačem.

PONEDELJEK, 13. april

Ob 8:30 bo glasbena oddaja 1. programa Radia Slovenija Dober dan z Anjo tematska oddaja posvečena velikonočnemu praznovanju. V dopoldanskem času bo sledil neposredni prenos bogoslužja ob prazniku.

V okviru Poročil ob 17. uri na prvem programu TV Slovenija se bo v okviru rubrike #ostanimodoma Romana Kocjančič pogovarjala s filozofom Edvardom Kovačem.
Na prvem programu TV Slovenija bo ob 20. uri na sporedu francosko belgijski film Frančišek Ašiški in njegovi bratje. Program se bo nadaljeval s kratkim filmom Srce se ne boji o življenju blaženega Alojzija Grozdeta – prvo slovensko filmsko upodobitvijo življenja kakega slovenskega mučenca. Sledila pa bo še oddaja Opus z velikonočno glasbo.

Foto: Canva
Foto: Canva