Čeprav je pandemija koronavirusne bolezni prekrižala načrte organizatorjev letošnjega izbora Pesem Evrovizije, bo 16. maj, ko bi moral potekati veliki finale tekmovanja, še kako evrovizijski.

Televizija Slovenija vabi vse evrovizijske navdušence v svojo družbo že ob 20. uri. V oddaji Pesem Evrovizije: Najboljših 25 bodo izvedeli, katera od vseh dosedanjih slovenskih evrovizijskih pesmi se je najbolj globoko usidrala v srce.

V obdobju med 27. aprilom in 2. majem je namreč na portalu rtvslo.si ter na družbenih omrežjih (facebook in instagram) potekalo spletno glasovanje za najljubšo slovensko evrovizijsko pesem. Na seznamu je bilo 25 skladb, ki so vse od samostojnosti države RTV Slovenija zastopale na evrovizijskih odrih – od prve skladbe Tih deževen dan (1x Band) iz leta 1993, do lanske Sebi (zalagasper).

Nejc Šmit Foto: Žiga Culiberg
Nejc Šmit Foto: Žiga Culiberg

V oddaji bomo predstavili rezultate od 25. mesta pa vse do najvišjega – prvega. Prek spletnega glasovanja smo prejeli več kot 30.000 glasov. Oddajo Pesem Evrovizije: Najboljših 25 bo vodil Nejc Šmit, v oddaji pa bodo sodelovali tudi zmagovalka EME 2020 Ana Soklič, pa Andrej Hofer, Lea Sirk, zalagasper, Raiven, Alenka Godec, Lorella Flego, Bernarda Žarn, Maja Keuc, Bojan Cvijetićanin, Rok Ahačevčič (skupina Lumberjack) in Cole Moretti (1x Band).

Evrovizijski večer na TV SLO 1 se bo nadaljeval s prenosom iz Hilversuma. Z evrovizijskim šovom Pesem Evrovizije: Evropa, prižgimo luč! se bodo poklonili vsem skladbam iz 41 držav, ki bi se morale predstaviti na letošnjem izboru za Pesem Evrovizije (v skladu s pravili bodo morale države za Pesem Evrovizije 2021 izbrati novo skladbo), netekmovalni šov pa bo potekal tudi v duhu povezovanja stare celine.

Voditelji: Edsilia Rombley, Chantal Janzen, in Jan Smit Foto: SOJ RTV SLO/NPO, AVROTROS, NOS
Voditelji: Edsilia Rombley, Chantal Janzen, in Jan Smit Foto: SOJ RTV SLO/NPO, AVROTROS, NOS

Večer bodo povezovali Chantal Janzen, Edsilia Rombley in Jan Smit, nizozemski voditelji, ki bi morali voditi izbor Pesem Evrovizije 2020.

Oddaja bo trajala približno dve uri.