15. oktobra ob 20. uri bo v stolnici Marijinega vnebovzetja v Kopru z deli avstrijskih in francoskih skladateljev ter z improvizacijami na teme slovenskih in italijanskih cerkvenih pesmi nastopil dolgoletni organist dunajske stolnice sv. Štefana in profesor na Univerzi za glasbo in uprizarjajočo umetnost Peter Planyavsky (neposredni prenos na Programu Ars).
Dela Ignacija Hladnika in Maxa Regerja bo 25. novembra ob 19.30 v uršulinski cerkvi Sv. trojice v Ljubljani poustvarila Tjaša Drovenik Adamec; deloma že božično obarvano orgelsko glasbo Stanka Premrla pa bo 14. decembra ob 19.30 v stolnici sv. Nikolaja v Ljubljani predstavila Polona Gantar.

»Ciklus radijskih koncertov smo zasnovali z mislijo na tisto pravlogo radia; radio kot posrednik med umetniško gesto in poslušalcem, radio kot koncertna dvorana, radio kot glasnik izvirne umetniške poustvarjalnosti in ustvarjalnosti nekega okolja. Morda celo: radio kot umetniški salon, intimen studijski prostor, od koder lahko prek medmrežja učinkovito prenaša umetniške impulze širom po svetu ter učinkovito poskrbi tudi za predstavitev najrazličnejših umetniških refleksij v pogovorih in radijskih komentarjih,« cikel orgelskih koncertov Obiski kraljice v živo pospremi Gregor Pirš, urednik Uredništva za resno glasbo.

Dela avstrijskih in francoskih skladateljev ter improvizacije na teme slovenskih in italijanskih cerkvenih pesmi

15. 10., 20.00, stolnica Marijinega vnebovzetja Koper

Cikel orgelskih koncertov Obiski kraljice v živo 2022 bo začel Peter Planyavsky. Foto: Osebni arhiv
Cikel orgelskih koncertov Obiski kraljice v živo 2022 bo začel Peter Planyavsky. Foto: Osebni arhiv

Od rojstva Césarja Francka letos mineva 200 let, skladatelj je kot varuha plemenite in čiste tradicije zelo cenil Alexandra Pierra Francoisa Boëlya. Romantik Robert Fuchs je ustvarjal in deloval na Dunaju, prav tako sodobnejši avstrijski ustvarjalec Anton Heiller, mednarodno uveljavljen orgelski interpret, profesor na dunajski glasbeni univerzi in eden prvih, ki se je ukvarjal s historično izvedbo Bachovih orgelskih del.

V programskem smislu bo posebej zanimiv drugi del koncerta, v katerem bo Peter Planyavsky improviziral na teme slovenskih in italijanskih cerkvenih pesmi.

Peter Planyavsky spada med najbolj cenjene in uveljavljene orgelske interprete današnjega časa. Več kot 30 let je deloval kot organist in glasbeni direktor v katedrali sv. Štefana na Dunaju, hkrati kot profesor za orgle in improvizacijo ter predstojnik oddelka za cerkveno glasbo na dunajski Univerzi za glasbo in uprizarjajočo umetnost. Koncerti in snemanja so ga popeljali v številne evropske države, Severno Ameriko, na Daljni vzhod, v Avstralijo in Južno Afriko. Osnovno delo v cerkveni glasbi, naloge orgelskega svetovalca in žiranta, članki v strokovnih revijah in posnetki zgoščenk zaokrožujejo njegovo poklicno delovanje.

Ignacij Hladnik in Max Reger – orgelska sodobnika

25. 11., 19.30, uršulinska cerkev Sv. trojice Ljubljani

Dela Hladnika in Regerja nam bo predstavila Tjaša Drovenik Adamec. V uršulinski cerkvi Sv. trojice v Ljubljani ji lahko prisluhnete 25. novembra, na programu Ars 4. decembra. Foto: Osebni arhiv
Dela Hladnika in Regerja nam bo predstavila Tjaša Drovenik Adamec. V uršulinski cerkvi Sv. trojice v Ljubljani ji lahko prisluhnete 25. novembra, na programu Ars 4. decembra. Foto: Osebni arhiv

Od smrti slovenskega skladatelja in organista Ignacija Hladnika letos mineva 90 let. Kot skladatelj romantične glasbe se je približal kompozicijskemu slogu sodobnika Maxa Regerja, enemu najpomembnejših orgelskih ustvarjalcev nasploh. Oba sta za časa življenja slovela kot orgelska virtuoza, Hladnik se je še posebej posvečal pedalni tehniki.

Tjaša Drovenik Adamec je po izobrazbi organistka in pedagoginja; iz orgel je diplomirala in magistrirala na Univerzi za glasbo in uprizoritvene umetnosti v Gradcu. Kot orgelska solistka in vokalistka sodeluje v različnih komornih sestavih doma in v tujini in je nagrajenka več državnih in mednarodnih tekmovanj. Kmalu bo postala doktorica znanosti edukacijskih ved s področja glasbenega talenta.

Orgelska glasba Stanka Premrla

14. 12.,19.30, stolnica sv. Nikolaja Ljubljana

Pastorale Stanka Premrla bomo slišali v izvedbi organistke Polone Gantar. Nastopila bo 14. decembra v stolnici sv. Nikolaja v Ljubljani, na Arsu ji lahko prisluhnete 25. decembra. Foto: Osebni arhiv
Pastorale Stanka Premrla bomo slišali v izvedbi organistke Polone Gantar. Nastopila bo 14. decembra v stolnici sv. Nikolaja v Ljubljani, na Arsu ji lahko prisluhnete 25. decembra. Foto: Osebni arhiv

Orgelski opus Stanka Premrla, avtorja slovenske himne, je še vedno redko izvajan, kljub temu, da spada med najbolj kakovostne slovenske skladatelje. V ospredju tokratnega koncerta bodo njegove Pastorale – skladatelj je z njimi v najrazličnejših odtenkih slikal razpoloženje ob slovenskem božiču.

Polona Gantar je po študiju in diplomi iz glasbene pedagogike na ljubljanski Akademiji za glasbo z odliko diplomirala tudi iz orgel na Koroškem deželnem konservatoriju v Celovcu, zatem je na Univerzi za glasbo in uprizarjajočo umetnost na Dunaju še magistrirala. Solistično nastopa doma in v tujini, sodeluje z najuglednejšimi pevskimi zbori Slovenije in nastopa v komornih sestavih s solopevci in instrumentalisti. Je glasbena urednica na Programu Ars Radia Slovenija in organistka v Frančiškanski cerkvi Marijinega oznanjenja v Ljubljani.

Posnetke koncertov bomo na Programu Ars predvajali ob nedeljah, in sicer 20. novembra ter 4. in 25. decembra, vsakokrat ob 18.30. Prvega v izvedbi Petra Planyavskega pa tudi v neposrednem prenosu 15. oktobra ob 20. uri.
Cikel koncertov Obiski kraljice v živo nastaja v sodelovanju glasbenega uredništva programa Ars Radia Slovenija in Orgelskega festivala Koper.