Serija Village folk je v Bruslju osvojila 3. mesto. Foto: Evropska komisija
Serija Village folk je v Bruslju osvojila 3. mesto. Foto: Evropska komisija
Nagrajenci
Oddaja Village folk je konkurirala med 118-imi projekti iz 21-ih držav. Foto: Evropska komisija
Village folk
Serija Village folk je na sporedu že drugo leto. Foto: RTV SLO

Med 118-imi projekti iz 21-ih držav se je med finaliste uvrstila tudi oddaja Televizije Slovenija. V kategoriji za najboljšo evropsko medijsko ozaveščevalno kampanjo o pomembnosti pridelave hrane za našo prihodnost je osvojila 3. mesto.

Village folk, kratke dokumentarne oddaje o ljudeh, ki pridelujejo hrano, so del projekta TV Slovenija Rasti! Hrana za prihodnost, ki poleg televizijskih oddaj z različnimi javnimi dogodki spodbuja srednješolce k negovanju šolskih vrtov, in najširšo javnost k razmišljanju, kako pomembna je hrana za našo prihodnost in ustvarjanje novih, zelenih delovnih mest.

Serija dokumentarnih oddaj Village folk je na sporedu že drugo leto. Lani je TV Slovenija z urednico Barbaro Zrimšek pripravila 25 10-minutnih dokumentarnih oddaj o ljudeh, ki pridelujejo hrano v različnih evropskih državah.

Letos so se odpravili na sever Finske, na Laponsko, kjer pastirje jelenov skrbi širitev rudnikov na ozemlje paše jelenov. Obiskali so tudi Nizozemsko, eno najbolj konkurenčnih izvoznic v kmetijstvu, kjer rejci prašičev v intenzivni prireji ne vidijo več prihodnosti, zato iščejo alternativne projekte reje na prostem. Prepričali so se tudi, da bo nova članica EU, Hrvaška, svoje kmetijstvo in odlične proizvode z zaščitenim geografskim poreklom uspešno uveljavila na evropskem trgu.

V prihodnjih oddajah se bodo odpravili v hrvaško Dalmacijo, kjer bodo zabeležili veliko zanimivih zgodb o smokvah in oljkah. Na Sardiniji bodo ušli poplavam in posneli zgodbe o pridelavi semenskega riža in sardinijskega žafrana ter obiskali pridelovalce prepoznavnega ovčjega sira pecorino sardo. Ekipa oddaje se bo odpravila tudi v Avstrijo, ki je pionirka na področju izkoriščanja obnovljivih virov energije.

Glavni cilj dokumentarnih oddaj Village folk, ki so na sporedu 1. programa TV Slovenija vsako nedeljo ob 22. uri, je prenos dobrih praks v Slovenijo. Sicer pa si več lahko preberete na spletni strani www.rtvslo.si/villagefolk.