Z veliko zaskrbljenostjo sem prebral vaš dopis z dne 30. 8. 2022. Nesprejemljivo je, da vidni politik stranke Levica z izrabo sindikata poskuša kršiti zakon in prek javnih pritiskov na vodstvo RTV doseči njemu všečno poročanje. Naj vas opozorim, da je uredniška avtonomija nekaj, kar bi moralo biti tudi vam sveto.

Razumel bi, če bi se v javnem diskurzu oglasili s konkretnimi primeri, kaj vas je zmotilo. Žal ne omenite niti enega konkretnega pritiska in posega. Ker tega ni bilo. Zato so vaši zapisi evidentna laž z očitno željo, da bi vi sami lahko svobodno posegali v uredniško avtonomijo. Pričakujem, da s tovrstnimi pritiski prenehate, saj so v veliki meri nezakoniti, vsekakor pa brez učinka.

Žal se za dosego svojih ciljev poslužujete tudi manipulacij. V zvezi s Slovensko tiskovno agencijo omenjate, da naj bi poskušal z ustavitvijo zakonsko določenega financiranja »na kolena spraviti« STA. Kar je laž v več ozirih in kar dobro veste. Kot vam je znano, nekdanji direktor STA Bojan Veselinović na podlagi pogodbe, ki jo je imel z UKOM, ni želel UKOM-u predati finančne dokumentacije, ki bi jo prav v skladu s pogodbo moral izročiti. Kot drugo pa je gospod evidentno kršil Zakon o STA, saj je želel dvojno služiti – stvari, ki mu jih je plačala država, je še enkrat prodajal na trgu. Že gospod Veselinović, ki je svojo pravico iskal na sodiščih, je izgubil prav na vseh stopnjah. Z novim direktorjem so bile stvari urejene v slabem tednu.

Ampak v nekem smislu razumem vašo željo, da bi direktorji javnih ustanov plačevali podjetjem stvari brez kakršnih koli poročil o opravljenem delu. V zadnji aferi pri državnem financiranju »kulturnih« aktivnosti gospoda Dušana Josipa Smodeja so mediji namreč poročali, da so »kulturniki« prejemali javna sredstva, ob čemer plačniku o aktivnostih niso niti poročali. Če bi nekdo v tem primeru opravil dolžno ravnanje, kar sem sam naredil v primeru izvajanja pogodbe s Slovensko tiskovno agencijo, bi ga vi v javnosti napadli, da želi FOTOPUB spraviti na kolena.

Ker je to vaš način delovanja, vam je nerazumljivo, da nekdo pričakuje za sredstva, ki jih troši država, natančna poročila o porabi le-teh. Lahko ste prijatelji, lahko le znanci, toda zakone je potrebno spoštovati, z javnimi sredstvi pa ravnati maksimalno skrbno.
Takšno finančno transparentnost pričakujem tudi na RTV, prav tako pa upoštevanje najvišjih profesionalnih standardov. Vesel bom konkretnih pripomb in argumentiranih kritik ob posameznih primerih, če do tega pride. Žaljenje, sovražni govor ali celo hujskanje pa naj ne bi imelo prostora v javnem diskurzu. In ni v čast niti vam niti komur koli drugemu.

S spoštovanjem,
Uroš Urbanija