Javni zavod Radiotelevizija je bil dne 23. 4. 2020 seznanjen z letakom z naslovom »COVID19 = PREVARA = NWOrwell20+ PODATKI COVID19 SO NAČRTNO PRIREJENI«. Letak vsebuje sliko nacistične svastike z napisom NWO in »One World Government«, »ein Volk, ein Reich, ein Fuhrer«, »New World Order« in SS Satanic Socialism« .
Letak spodbuja in razpihuje sovraštvo in nestrpnost ter poziva k aktivnem uporu proti državi in omenjenim skupinam, s tem ko v letaku piše »Zavrnite lažno pozitivno testiranja – prijavljeni boste! Aktivno se uprimo tiraniji in genocidu v nastajanju! Covid19 je samo začetek in bo mutiral v popoln nadzor preživelih«.

Neznani storilec je del izjave 11-letnega fanta v radijski oddaji Vala 202, ki poteka v živo, očitno vključil v svojo teorijo zarote. Žalostno je, da takšne teorije cvetijo. Z izdelavo in razpečevanjem letaka je javno spodbujal in razpihoval sovraštvo, nasilje in nestrpnost, ki temelji na verski pripadnosti in družbenem položaju ter političnem ali drugem prepričanju, ter s tem ogrozil uporabil zmerjanja in žalitve. Pri tem pa je na dnu letaka prikazal elektronski naslov in QR kodo RTV Slovenija, konkretno Vala 202, s čimer se pri bralcu lahko ustvari vtis, kot da takšno sovraštvo razpihuje prav RTV Slovenija. Ker RTV Slovenija s tem nima ničesar, ji je pa neznani storilec s tem povzročil škodo zaradi blatenja ugleda ter spodbujal nestrpnost, je RTV Slovenija sprožila ustrezne postopke in vložila kazensko ovadbo proti neznanemu storilcu na pristojno tožilstvo.

RTV Slovenija Foto: SOJ RTV SLO
RTV Slovenija Foto: SOJ RTV SLO