Ministrica, ki očitno ne razume osnovnih demokratičnih načel, ne bi smela biti nikoli ministrica v demokratični vladi države EU.

Morda ministrica res svojim zaposlenim tolerira, da goljufajo pri vpisih v sistem z delovnimi urami, da izigravajo sistem bolniških odsotnosti, da hodijo na 10-dnevna službena potovanja, za katere nimajo njenega dovoljenja oziroma imajo celo jasno prepoved za takšno službeno pot. Vse to lahko morda tolerira ministrica, ne moremo pa tolerirati v vodstvu RTV Slovenija. Če bi bilo to sprejemljivo, potem nam bi brez težav kdorkoli lahko očital nevestno delo v službi. In prav bi imel.

V povezavi z izredno odpovedjo delavki, o kateri je poročal portal N1, pred objavo pa za pojasnilo ni prosil niti v. d. direktorja TV Slovenija mag. Uroša Urbanijo niti kogar koli drugega s strani vodstva, naj pojasnimo naslednja dejstva:

  1. Delavka je v začetku aprila zaprosila za 10-dnevno službeno pot v tujino.
  2. Tako dolga službena pot ji s strani v. d. direktorja TV SLO ni bila odobrena, odobrena pa ji je bila krajša 3-dnevna službena pot.
  3. Sredi aprila delavka ponovno zaprosi za službeno pot v tujino, tokrat 7-dnevno.
  4. Glede na predhodno zahtevo v. d. direktorja ji je bila tudi 7-dnevna pot zavrnjena.
  5. V začetku maja se delavka oglasi pri v. d. direktorju in mu pojasni, da je stanovanje za 10 dni rezervirala že pred enim letom in tudi plačala.
  6. V. d. direktorja delavko prosi, naj mu posreduje celotno dokumentacijo in tudi pogoje odpovedi rezervacije.
  7. V nadaljevanju se izkaže, da je delavka stanovanje plačala 28. 4. 2023, torej po tem, ki ji je bilo jasno sporočeno, da 10-dnevno potovanje ni odobreno. Še 29. 4. 2023 pa se je dogovarjala za končno ceno stanovanja.
  8. Zaradi laži in zavajanj s strani delavke je v. d. direktorja prepovedal službeno pot v tujino. Poleg tega se je izkazalo, da bi šla delavka sama na pot brez snemalca, kar še dodatno pod vprašaj postavlja smiselnost takšne službene poti.
  9. Delavka je kljub izrecni prepovedi odšla na službeno potovanje.
  10. Ker je ni bilo v službi že 5 zaporednih dni, je v. d. direktorja pozval nadrejenega, naj ji odobri dopust, če je za tega zaprosila.
  11. Izkazalo se je, da za dopust ni zaprosila, poslala pa je v. d. direktorju dopis odvetnice, da lahko odide na službeno potovanje, tudi če v. d. direktorja temu nasprotuje.
  12. Dan za tem se je delavka vrnila s poti, nadrejenega pa je vseeno prosila, če se lahko za nazaj vpiše dopust in bolniška.
  13. V. d. direktorja je zaradi očitne goljufije z bolniško podal kazensko prijavo na policijo.
  14. Ne glede na vse je delavka konec meseca maja želela vpis vseh ur v sistem v času neupravičene odsotnosti, za vsak dan po 10 ur. Poleg tega je želela vpisati enako število ur še za soboto in nedeljo. S tem bi delodajalca spravila tudi v kazensko odgovornost, saj bi ji bila evidentno kršena tudi delovnopravna zakonodaja.

O postopku izredne odpovedi smo obvestili tudi Svet RTV, zato je današnja izjava predsednika Sveta RTV Slovenija popolno sprenevedanje. Predsednik Sveta RTV Slovenija Goran Forbici praktično ne odgovarja na naše dopise, sam izredni odpovedi tudi ni nasprotoval. Še več. Predsednika smo prosili, da v kolikor meni, da na RTV delavci lahko naklepno huje kršijo delovne obveznosti in si neupravičeno pišejo delovne ure, hodijo neupravičeno na službene poti v tujino tako, kot to ustreza vsakemu posamezniku, naj nas o tem obvesti, da sporočimo vsem zaposlenim, kaj smejo in česa ne smejo.

mag. Uroš Urbanija
v. d. direktorja Televizije Slovenija