Navedbe, izrečene s strani predsednika Gibanja Svoboda, da »Uredništvo RTV kolaborira s policijskim ministrom«, odločno zavračamo. Predvsem smo ogorčeni nad uporabo izraza »kolaboracija«, saj ima ta v slovenskem jeziku izrazito slabšalni prizvok, še posebej zato, ker se je začel uporabljati predvsem med drugo svetovno vojno, in sicer kot pojem, ki pomeni sodelovanje z okupatorjem. Uporaba takšnih izrazov je za današnji čas povsem neprimerna, žaljiva in razdiralna.

Novinarji RTV Slovenija pripravljajo programske vsebine neodvisno in samostojno v dogovoru z uredniki. Programskih vsebin in zgodb ne usklajujemo z zunanjimi deležniki niti interesnimi skupinami in tudi ne z visokimi predstavniki politične oblasti. Zagovarjamo uredniško avtonomnost ter profesionalnost v skladu s politiko delovanja javnega zavoda.

Dejstvo je, da so uredniki kot tudi novinarji in drugi programski ustvarjalci v okviru programske zasnove in stanovskega kodeksa pri svojem delu povsem neodvisni in samostojni, torej povsem avtonomno in skladno z uredniško presojo izbirajo tudi teme. Televizija Slovenija spoštuje uredniško avtonomijo, ki je temelj delovanja neodvisne javne televizije.