8. 9. 2022 smo prejeli vaš dopis, v katerem izražate zaskrbljenost nad dogajanjem na RTV Slovenija in nas pozivate k zaščiti neodvisnosti novinarsko-uredniškega delovanja zaposlenih.

Tako kot Univerza strmi k uresničevanju svojega poslanstva, neodvisno od političnih in drugih interesov, si tudi vodstvo javnega medijskega zavoda ves čas prizadeva ravnati v javnem interesu. Javni medijski servisi so namreč podobno kot Univerza eden ključnih temeljev demokratičnega prostora, ki jih je treba varovati in negovati, s svojim delovanjem pa postavljajo zgled sodobne organiziranosti, tehnološke odličnosti in politične neodvisnosti.

Vašo skrb za to iskreno cenimo in vam ob tem zagotavljamo, da so navedbe o grožnjah ter pritiskih na zaposlene neresnične. Vodstvo RTV Slovenija si namreč ves čas prizadeva, da bi dialog z nekaterimi nezadovoljnimi zaposlenimi reševal znotraj zavoda, za pogajalsko mizo, v preteklem tednu je predlagalo celo mediacijo, ki bi omogočila normalizacijo razmer v Informativnem programu Televizije Slovenija. Razumeti pa nas morate, da tako kot na Univerzi ni dopustno, da zaposleni ravnajo v nasprotju s pravilniki, sprejetimi hišnimi redi in akti, tako tudi na RTV Slovenija ne moremo dopustiti, da del zaposlenih nezadovoljstvo rešuje z vdorom v studio in na ta način obremenjuje plačnike RTV prispevka. Vodstvo ne le da sme, temveč mora ravnati preudarno ter zakonito in tako je postopalo tudi v zadnjem primeru.

Spoštovani gospod Majdič, vodstvo RTV Slovenija je vselej pripravljeno na konstruktiven pogovor in izmenjavo mnenj, zato bomo veseli, da se v prihodnje v luči objektivnosti in pridobitve vseh informacij pred naslavljanjem javnosti obrnete na nas za pojasnila.

Andrej Grah Whatmough
generalni direktor RTV Slovenija