Vodstvo RTV Slovenija je včeraj, 5. 5. 2022, od Sindikata novinarjev Slovenije prejelo javno pismo, v katerem od vodstva RTV Slovenija zahteva, da nemudoma preneha s pritiski na ekipo ustvarjalcev oddaje Studia City. Vodstvo RTV Slovenija obžaluje način in raven komunikacije sindikata, ki se v povezavi z oddajo Studio City v zadnjem času pojavlja v javnosti.

Očitke o pritiskih na ustvarjalce oddaje Studio City vodstvo RTV Slovenija najostreje zavrača in hkrati obžaluje, da se sindikat ni odločil za neposredni dialog z vodstvom, ampak se je nemudoma obrnil na javnost. Tovrsten način komunikacije je nedopusten, ima pridih javnega obračunavanja, z njim pa je bil tudi okrnjen in oblaten ugled RTV Slovenija. Tak način tudi ne omogoča konstruktivnega dialoga.

Naj ob tej priložnosti poudarimo, da se je vodstvo RTV Slovenija v neposredni komunikaciji s sindikatom že odzvalo na javno pismo, ter ga pozvalo, naj očitke tudi konkretno opredmeti, in sicer s podatki kdo, kdaj in na kakšen način naj bi izvajal kakršenkoli pritisk na ekipo ustvarjalcev oddaje Studio City. Od Sindikata pričakujemo jasna pojasnila in dokazila, ki bodo opravičevala tako grobe obtožbe zoper vodstvo zavoda. V kolikor je prišlo do nedovoljenega pritiska na ustvarjalce Studia City, bomo ustrezno ukrepali, sicer pa pričakujemo opravičilo Sindikata in demantiranje izjav, ki so jih posredovali javnosti.

Prav tako menimo, da je Sindikat z zahtevo po vrnitvi oddaje z dotičnim voditeljem presegel svoje pristojnosti. Vsebina programa je namreč v celoti v pristojnosti odgovornega urednika, ki zato tudi pred zakonom odgovarja. Zato bi bilo nepredstavljivo, da bi sindikat določal vsebino urednikom, ti pa bi zanjo morali odgovarjati pred javnostjo in zakonom.

Glede pogodbe z voditeljem oddaje še enkrat pojasnjujemo, da ta ni bila odpovedana, temveč se mu je iztekla konec marca, vodstvo pa se tudi zaradi žaljivih izjav voditelja za podaljšanje ni odločilo.

Naj osvežimo, med nastopom na javni tribuni smatramo kot posebej žaljive naslednje njegove besede: »J***o več nas je kot njih, njih je samo ene par in vemo točno, kateri so. In ne vem, zakaj se po redakcijah ne usedemo? Zakaj se ne usedemo? In ko pride notri in pove: 'Goloba ne boste imeli', mi rečemo: 'Imeli ga bomo, seveda ga bomo imeli'. Nam je bilo rečeno, da ga ne smemo imeti, pa smo ga imeli. Zakaj ostali tega ne naredite?«

Dodajamo še, da se oddaja Studio City ponaša s kar 33-letno tradicijo, saj je bila prva oddaja na sporedu 6. julija 1989, vodil pa jo je Tomaž Perovič. Poleg Bojane Leskovar in Leona Magdalenca sta oddajo v duetu vodila tudi Špela Predan in Bojan Kranjc, kasneje pa sam Kranjc, ki je bil tudi urednik oddaje. V določenem obdobju so se na voditeljskem stolčku menjavali kar trije voditelji, in sicer Bojan Traven, Marcel Štefančič in Saša Šavel, kjer je vsak vodil svoj tematski sklop. Svoj medijski kotiček je imela tudi nekdanja urednica oddaje Kaja Jakopič.

Voditelji oddaj RTV Slovenija pomembno prispevajo k prepoznavnosti oddaje, vendar pa vodenje konkretne oddaje ni, niti nikoli ni bila, individualna pravica posameznika na javnem mediju, kot je RTV Slovenija.

Oddaja Studio City ni oddaja zgolj enega posameznika, temveč gre za dolgoletno in predano delo številnih ljudi.

Vodstvo RTV Slovenija razume, da so nestrinjanja del medsebojne komunikacije, a treba je ohraniti kulturno raven dialoga, predvsem pa si vodstvo prizadeva, da rešitev ne bi najprej iskali na očeh javnosti.