Vodstvo RTV Slovenija je iz medijev seznanjeno z napovedano enodnevno stavko članov Koordinacije novinarskih sindikatov RTV Slovenija, ki naj bi potekala 23. maja, in zahtevami stavkajočih. V vodstvu RTV Slovenija bomo zahtevane spremembe proučili, še posebej zahtevo po dvigu plač novinarjev.

Ob tem opominjamo, da je generalni direktor RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough že začel pogovore s socialnimi partnerji o prenovi sistematizacije delovnih mest na javnem zavodu in med prvimi nalogami začrtal ureditev plač tistih, ki so umeščeni v najnižje plačne razrede. Gre za delovna mesta, kot so asistenti snemalcev, snemalci, montažerji, receptorji, garderoberji … Nekateri izmed njih namreč ne dosegajo niti minimalne plače, zato razliko do le-te javni zavod doplačuje. Generalnemu vodstvu je ključno, da najprej uredi plače tistih, ki so na plačni lestvici najnižje uvrščeni.

Zavedamo se, da je pravica do stavke ustavna pravica, ki jo v vodstvu spoštujemo, vendar mora biti izvedena v skladu z zakonodajo. V vodstvu RTV Slovenija bomo pogoje in zakonitost napovedane stavke novinarskega sindikata pravno preučili in ob morebitnih odstopanjih ukrepali v skladu z zakonodajo.

Ob tem dodajamo, da odločitev za stavko enega od treh sindikatov na RTV Slovenija obžalujemo. V vodstvu RTV Slovenija smo prepričani, da je treba notranja trenja in konflikte prvenstveno reševati z neposrednim dialogom, zato generalni direktor ves čas vodi socialni dialog z vsemi tremi sindikati na RTV Slovenija. Vrata vodstva ostajajo odprta za pobude in konstruktivne pogovore.