RTV Slovenija je v ponedeljek, 3. 7. 2023 prejela sodbo v zadevi, v kateri je gospa Natalija Gorščak kot neizbrana kandidatka izpodbijala sklep 4-4 2. redne seje Programskega sveta RTV Slovenija z dne 17. 3. 2022, s katerim je bil Andrej Grah Whatmough imenovan za generalnega direktorja RTV Slovenija, in zahtevala, da se izbirni postopek ponovi z upoštevanjem njene prijave za generalno direktorico.

Sodišče je razsodilo, da bi Programski svet RTV Slovenija moral upoštevati tudi prijavo Natalije Gorščak, čeprav je njena vloga v vložišče javnega zavoda prispela po poteku roka za prijavo, v razpisu pa je bilo jasno navedeno do katere ure in dneva se vloge štejejo za pravočasne.

Še več. Skoraj povsem enak razpis z upoštevanjem prejemne teorije je objavil tudi Svet RTV Slovenija za predsednika in člane uprave javnega zavoda, zato se zastavlja vprašanje, ali so takšni razpisi, ki določajo prejemno teorijo v javnem zavodu, sploh zakoniti.

Prav to so razlogi, da se bo RTV Slovenija na odločitev sodišča pritožila na višje sodišče. Sodba namreč še ni pravnomočna.

Glede ponovitve izbirnega postopka pa je sodišče zahtevek Natalije Gorščak zavrglo. V tem delu je sodišče poudarilo, da Andrej Grah Whatmough nima več mandata generalnega direktorja, da pa delo opravlja kot vršilec dolžnosti do imenovanja uprave. V tem delu sodba vzpostavlja dodaten dvom v to, da bi bilo mogoče Andreja Graha Whatmougha kot vršilca dolžnosti generalnega direktorja razrešiti pred imenovanjem uprave.