Vodstvo RTV Slovenija odločno podpira novinarsko in uredniško neodvisnost ter obsoja vsako zlorabo javnega zavoda RTV Slovenija in njenih ustvarjalcev za nabiranje predvolilnih političnih točk. Vodstvo prav tako odločno zavrača zapisane trditve v skupni izjavi voditeljev in voditeljic opozicije o domnevnih nepravilnostih pri imenovanju vodstva, odgovornih urednikov in urednikov. Imenovanja na vodstvene pozicije posameznih enot in uredništev potekajo v skladu z zakonodajo in internimi akti. Prav tako so bile v skladu z utečenim postopkom predvidene spremembe programske sheme, razlogi zanje pa so bili v javnosti že večkrat pojasnjeni. Generalno vodstvo se je in se bo pri svojem delovanju vedno opiralo na Zakon o RTV Slovenija, kakor tudi na vse ostale pripadajoče statutarne in izvedbene dokumente.

Vodstvo RTV Slovenija ni nikoli izvajalo pritiskov na novinarje in urednike programov na RTV Slovenija. Na to, da vodstvo nikoli ni pritiskalo na ustvarjalce, kaže samo dejstvo, da nobena od številnih organizacij (sindikatov in aktivov) ni nikoli obvestila vodstva o kakršnem koli primeru pritiska, pač pa je nasprotno vodstvo večkrat opozarjalo javnost na nedopustne pritiske politike, organizacij in druge javnosti na novinarje, urednike in odgovorne urednike, in to tudi obsodilo.

Še več: zaradi številnih pritiskov na ustvarjalce RTV Slovenija je generalno vodstvo moralo seči tudi po strožjih ukrepih za zaščito novinarjev in urednikov ter tako nekatere nedopustne posege prijavilo pristojnim ustanovam in zaposlenim ponudilo ustrezno pravno zaščito.

Da se vodstvo ves čas ravna po zakonu in v skladu z internimi akti, kaže tudi včerajšnja odločitev sodišča, ki je zavrnilo predlagano začasno odredbo v zadevi Izvedbenega akta za Multimedijski center in tako v celoti pritrdilo generalnemu vodstvu RTV Slovenija. V ponedeljek pa je Inšpektorat za delo ugotovil, da vodstvo javnega zavoda ni poseglo v volitve v organe zavoda, ki so bile dne 11. 1. 2022.

Naj na koncu poudarimo, da si bo vodstvo RTV Slovenija vedno prizadevalo za profesionalno in neodvisno delo novinark in novinarjev RTV Slovenija brez vmešavanja politike v njihovo delo in bo kot doslej še naprej strokovno vodilo javno medijsko hišo.

Andrej Grah Whatmough
Generalni direktor RTV Slovenija