Ministrstvo za kulturo je v včerajšnjem sporočilu za javnost v zvezi z domnevno nenamensko prodajo delnic Eutelsat namerno zamolčalo člen internih Meril, ki javnemu zavodu dovoljuje koriščenje sredstev za reševanje strateško pomembnih vprašanj, kot je finančna stabilizacija zavoda z znižanjem stroškov dela. Pri tem je Ministrstvo tudi zamolčalo, da so bile delnice Eutelsat že leta 2015 odprodane ravno za pokritje odpravnin, povezanih z reševanjem kadrovskih vprašanj. Vodstvo RTV Slovenija ob tem opozarja, da javno izrečene grožnje članom nadzornega sveta zavoda in vršilcu dolžnosti generalnega direktorja Andreju Grahu Whatmoughu po uveljavljanju njihove odgovornosti predstavljajo nedopusten pritisk Ministrstva za kulturo na avtonomni javni zavod. O teh in drugih pritiskih, ki so se intenzivirali po odločitvi Ustavnega sodišča Republike Slovenije za začasno zadržanje dela novele ZRTVS-1B, bo vodstvo obvestilo tudi zainteresirano evropsko javnost.

Ministrstvo za kulturo v sporočilu za javnost povzema zgolj prvi in drugi odstavek 2. člena Meril za koriščenje sredstev, prejetih iz kupnine za delnice Eutelsat in drugih prihodkov iz tega naslova (v nadaljevanju: Merila), vendar pri tem očitno namerno izpusti četrti, za konkretno zadevo ključen odstavek 2. člena, ki se glasi:

»Ne glede na 1. in 2. odstavek tega člena se lahko kupnina od prodaje delnic ali obveznic po predhodni odobritvi nadzornega sveta nameni tudi za trajno reševanje strateško pomembnih vprašanj v zvezi s poslovanjem javnega zavoda.«

Merila so bila v tem delu spremenjena leta 2015, in sicer na 11. redni seji nadzornega sveta z dne 11. februarja 2015.

Na tej podlagi je bil na 19. redni seji z dne 30. decembra 2015 sprejet sklep, s katerim je nadzorni svet odobril koriščenje sredstev iz kupnine delnic Eutelsat Communications za uskladitev statusa 157 stalnih pogodbenih sodelavcev z določili Zakona o delovnih razmerjih in s tem tudi za odpravnine stalnim pogodbenim sodelavcem. To pomeni, da obstaja nesporna predhodna praksa prodaje finančnih naložb za odpravnine, če odpravnine predstavljajo ukrep za trajno reševanje strateško pomembnih vprašanj.

Z ugotavljanjem tehnoloških viškov v letih 2021 in 2022 je javni zavod zagotovil prihranke na masi za plače v višini preko 5 milijonov evrov na letni ravni in tako občutno prispeval k finančni stabilnosti zavoda. Na nevzdržnost višine odhodkov javnega zavoda za plače je v preteklosti večkrat opozoril nadzorni svet v številnih sklepih, podobno je bilo ugotovljeno tudi na sejah Odbora za kulturo in na Komisiji za nadzor javnih financ (Državnega zbora), najbolj jasno ravno na 29. redni seji Odbora dne 1. 3. 2018, ko je bil sprejet sklep, s katerim je Odbor predlagal Nadzornemu svetu RTV Slovenija, da v okviru svojih pristojnosti zahteva od vodstva RTV Slovenija sprejem ustreznih ukrepov za znižanje stroškov dela ter za celovito finančno uravnoteženje poslovanja RTV Slovenija s ciljem dolgoročno pozitivnega poslovanja brez porabe finančnih naložb, in o tem Odboru poroča do konca marca 2018. Iz navedenega jasno izhaja, da gre pri ugotavljanju tehnoloških viškov, katerim so odpravnine, financirane iz prodaje delnic Eutelsat namenjene, za reševanje strateško pomembnega vprašanja – dolgoročno znižanje stroškov dela.

Da gre pri »reševanju kadrovske problematike« za strateško pomembno vprašanje poslovanja zavoda so prepoznali tudi vsi trije podpisniki Kolektivne pogodbe javnega zavoda RTV Slovenija: generalni direktor RTV Slovenija na strani delodajalca in oba reprezentativna sindikata, podpisnika zavodske kolektivne pogodbe, Sindikat kulturno-umetniških ustvarjalcev (SKUU) in Sindikat delavcev radiodifuzije Slovenije (SDRS). Vsi trije podpisniki so namreč s sprejemom Aneksa št. 14 h kolektivni pogodbi sprejeli pravno podlago za izvajanje projekta ugotavljanja tehnoloških viškov, pri čemer podpisnice prav tako soglašajo z zavezo, da zaradi izvajanja ukrepov pri reševanju kadrovske problematike število zaposlenih ne bo padlo pod dva tisoč (2.000), kar predstavlja minimalni pogoj števila zaposlenih za izvajanje javne službe oziroma dejavnosti, del in nalog, ki jih zavodu nalaga zakon.

Z vsem navedenim je neposredno seznanjeno tudi Ministrstvo za kulturo, ki prejema vse sklepe nadzornega sveta in tudi sodeluje na sejah delovnih teles Državnega zbora Republike Slovenije. V obdobju, ko so bila nazadnje spremenjena Merila (februarja 2015) je bila članica nadzornega sveta tudi predstavnica, zaposlena na Ministrstvu za kulturo.

Opozarjamo tudi, da so Merila avtonomen notranji akt javnega zavoda RTV Slovenija, ki ga je v preteklosti sprejel nadzorni svet. Namen Meril je, da omejijo poslovodstvo pri razpolaganju s finančnimi naložbami, ki naj se odprodajo samo za točno določene namene. Za razlago in nadzor nad izvajanjem Meril je izključno pristojen nadzorni svet javnega zavoda RTV Slovenija in nikakor ne Ministrstvo za kulturo. V skladu z Zakonom o RTV Slovenija je prodaja delnic pristojnost poslovodstva, ki je pri tem (v skladu z že omenjenimi Merili) omejeno z notranjim aktom, ki predvideva soglasje nadzornega sveta.

Glede domnevno prenizke prodajne cene pa pojasnjujemo, da delnica Eutelsat Communications kotira na borzi in ima v vsakem trenutku znano tržno ceno. Povprečna cena, po kateri so bile delnice prodane na borzi, je v skladu z uradno cenitvijo pooblaščenega cenilca. Cena delnic sicer relativno enakomerno pada že leta in iz vseh razpoložljivih podatkov tudi za prihodnje obdobje izhajajo negativni obeti gibanja cene delnice. Razlika, ki je nastala med dejansko doseženo borzno ceno in planirano ceno ob prodaji iz finančnega načrta spada med običajne variance (odmike) pri uresničevanju vsakoletnega finančnega načrta, saj plan vedno odraža podatke, ki so znani oziroma jih je moč predvideti v času priprave in sprejema.

V primeru konkretne prodaje so bili prehodno opravljeni vsi postopki, kot jih predvidevajo Merila (prodaja je predvidena v sprejetem finančnem načrtu, prodajo je odobril nadzorni svet s posebnim sklepom), postopek prodaje pa je vodila komisija, ustanovljena v skladu z Uredbo o prodaji in drugih oblikah razpolaganja s finančnim premoženjem države in občin.

Ugotovitev Ministrstva za kulturo, da gre v primeru prodaje 512.000 delnic Eutelsat Communications za nenamensko porabo ter da naj bi bila dosežena cena prenizka je zato ne zgolj nepravilna, pač pa tudi zavajajoča, poleg tega pa je Ministrstvo za takšno ugotovitev tudi nepristojno. Vodstvo RTV Slovenija zato poziva Ministrstvo za kulturo, da svojo nepravilno in namerno zavajajočo izjavo za javnost v celoti prekliče.

Vodstvo RTV Slovenija z zaskrbljenostjo spremlja stopnjevanje nedopustnih političnih pritiskov na avtonomni javni zavod, in to v demokratični in pravni državi članici Evropske unije. Zadnje neposredne grožnje Ministrstva za kulturo z uveljavljanjem odgovornosti poslovodstva in članov nadzornega sveta razumemo v kontekstu stalnih političnih pritiskov na javni zavod RTV Slovenija, ki se po odločitvi Ustavnega sodišča Republike Slovenije za začasno zadržanje dela novele ZRTVS-1 samo še stopnjujejo. O vsem smo zato dolžni obvestiti tudi evropsko zainteresirano javnost.

RTV Slovenija