Risanka Sneženi mož.
Risanka Sneženi mož.

Domače sobotne oddaje bodo praznično obarvane, v nedeljskih Živžavih bodo na sporedu čarobne posebne epizode uspešnic, nekatere že dobro znane in priljubljene (Sneženi mož, Sneženi mož in snežni kuža, Palčič, Zverjašček, Mimi in gorski zmaj), nekatere pa še čisto sveže iz studia za sinhronizacijo: Zog in leteča zdravnika, Klovn in Obdarovanje izpod neba.

Obetajo se tudi številne premiere otroških in mladinskih filmov: Otroci srečnega naključja (27. 12. 2021), Salon pri Romy (29. 12. 2021), Kraljestvo severnega jelenčka (30. 12. 2021), Pat in Mat: Zimske radosti (1. 1. 2022), Najboljši Sune (2. 1. 2022) in Levje kosilo (2. 1. 2022).

Od 27. 12. 2021 bodo vsako dopoldne popestrile nove bralne poslastice, ki jih je Bober Bob v družbi priznanih dramskih igralcev pripravil za vse ljubitelje čudovitih domišljijskih in tudi povsem stvarnih svetov.

Ves praznični teden bo na sporedu tudi druga sezona avstralske nadaljevanke Žogomet, kjer se boste z ekipo Mahaki navdušeno pripravljali na žogomento prvenstvo.


Čebelice: Bober Bor bere Čebelice

Napovednik: Čebelice

"Želim vam veliko mehkih in toplih bralnih odejic, pod katerimi se boste stiskali in skupaj brali skozi vse leto," pravi bober Bor, strastni bralec in knjig občudovalec, ki je letos v družbi dramskih igralcev Ive Babić, Gorazda Logarja, Mateja Puca, Aje Kobe, Željka Hrsa, Mateja Zemljiča in Daše Doberšek posnel nove bralne poslastice, televizijske slikanice Čebelice, ki bodo pot do gledalcev našle v prazničem času ob koncu leta.

Bober Bob in igralka Aja Kobe. Foto: Borut Gale
Bober Bob in igralka Aja Kobe. Foto: Borut Gale

Z novo sezono Čebelic je bober Bor za televizijsko branje izbral sedem knjig iz izjemne zbirke Knjižnica Čebelica, ki predstavlja pot do čudovitih domišljijskih in tudi povsem stvarnih svetov. Vsaka zgodba nam na svoj način odpira oči, širi razumevanje in odkriva, kako čudovit in skrivnosten je naš svet.

"Čebelice berimo in srce bogatimo," še dodaja bober Bor in se pridružuje želji ustanoviteljice zbirke, Kristine Brenk, da bi te dragocene zgodbe prišle prav do vseh otrok. Čebelicam se lahko prepustimo tudi v radijski različici in jih poslušamo v arhivu legendarne oddaje Lahko noč, otroci.

Od 27. 12. 2021 dalje na TV SLO 1:

Kristina Brenk: KDO IMA SREČNO ROKO?, bere in pripoveduje Iva Babić
27. 12. 2021 ob 09.10 na TV SLO 1

slovenske basni: ZAJEC IN LISICA, bere in pripoveduje Gorazd Logar
28. 12. 2021 ob 09.10 na TV SLO 1

Anja Štefan: ŠTIRI ČRNE MRAVLJICE, bere in pripoveduje Aja Kobe
29. 12. 2021 ob 09.10 na TV SLO 1

Boštjan Gorenc - Pižama: KAJ SE SKRIVA OČKU V BRADI, bere in pripoveduje Željko Hrs
30. 12. 2021 ob 09.10 na TV SLO 1

Andrej Rozman Roza: ČRVIVE PESMI, bere in pripoveduje Matej Puc
31. 12. 2021 ob 09.10 na TV SLO 1

Anita Leskovec: LISIČKE, bere in pripoveduje Daša Doberšek
1. 1. 2022 ob 07.25 na TV SLO 1

Nataša Konc Lorenzutti: SKRIVALIŠČE, bere in pripoveduje Matej Zemljič
1. 1. 2022 ob 07.40 na TV SLO 1


Praznične Živ Žav novosti

Napovednik: Otroški praznični program

26. 12. 2021 ob 9.20 in 31. 12. 2021 ob 9.50 na TV SLO 1

ZOG IN LETEČA ZDRAVNIKA

ZOG IN LETEČA ZDRAVNIKA
ZOG IN LETEČA ZDRAVNIKA

Kraljična Zala, Klativitez in zmaj Zog so nadvse nenavadna ekipa letečih zdravnikov. Predani so svojemu poklicu in zdravijo resnične in pravljične živali: morsko deklico, samoroga in leva. Ko kralj zapre Zalo v grad, mora kraljična izbrati med begom na svobodo in zdravljenjem svojega bolnega strica. S pomočjo Zoga in Klativiteza najde pravo zdravilo. Risanka je posneta po knjižni predlogi pisateljice Julie Donaldson in ilustratorja Axla Schefflerja.

26. 12. 2021 ob 9.45 in 30. 12. 2021 ob 9.45 na TV SLO 1

KLOVN

KLOVN
KLOVN

Klovn je polurni risani film Quentina Blaka, v katerem lahko spremljamo pustolovščine majhne igrače, ki so jo zavrgli. Na božični večer se klovn poda na vznemirljivo potovanje, da bi našel nov dom zase in za svoje prijatelje.

2. 2. 2022 ob 9.45 na TV SLO 1

OBDAROVANJE IZPOD NEBA

OBDAROVANJE IZPOD NEBA
OBDAROVANJE IZPOD NEBA

V mestecu daleč na severu Kanade se prebivalci vsako leto ob božiču zberejo na prostem, čeprav tam reže oster mraz. Takrat namreč izpod neba priletijo darila. Iz letala raztrosi dobri mož s pomagači. Je to Božiček s svojimi palčki? Kaj pa, če bi komu na tleh kaj padlo na glavo in bi se poškodoval? Vladna uslužbenka sklene, da bo obdarovanje prepovedala, saj mora biti varnost vedno na prvem mestu. Ji bo uspelo?

Aplikacija RTV Živ žav

Druga sezona avstralske nadaljevanke za mlade

27. - 31. 12. 2021 ok. 10.00 na TV SLO 1

ŽOGOMET, avstralska nadaljevanka za mlade

Napovednik: Žogomet, druga sezona mladinske nadaljevanke

Marsikaj se je spremenilo. Ekipa Mahaki je dobila novo članico Prisho. Tu je tudi Tiff. Obe sta Mikeyjevi NPZ – najboljši prijateljici za zmeraj. Tiff se je končno opravičila Salwi. Jerry, Salwa in Prisha so tokrat trenerji. Ekipa Mahaki se navdušeno pripravlja na žogometno prvenstvo.

ŽOGOMET, avstralska nadaljevanka za mlade (2. sezona)
ŽOGOMET, avstralska nadaljevanka za mlade (2. sezona)

Celovečerni otroški in mladinski filmi

27. 12. ob 10.45 na TV SLO 1

OTROCI SREČNEGA NAKLJUČJA, francoski film, 2016, premiera

OTROCI SREČNEGA NAKLJUČJA, francoski film, 2016, premiera
OTROCI SREČNEGA NAKLJUČJA, francoski film, 2016, premiera

Dvanajstletnega dečka Mauricea Gutmana zaradi zloma noge odpeljejo v bolnišnico. Maurice še ne ve, kakšno srečo ima, da se je poškodoval prav tistega dne. Medtem ko leži na bolnišnični postelji, njegovo družino judovskega izvora odpeljejo nacisti. Mauriceu zdravniki postavijo diagnozo tuberkuloza, in tako podaljšajo njegovo bivanje v bolnišnici. Spozna nove prijatelje, med katerimi so, tako kot on, tudi dečki judovskih korenin. Ti morajo skrivati svoje judovsko poreklo. Vodstvo bolnišnice jim dodeli nova imena, da jih skrije pred nacisti. Med mladimi bolniki se spletejo močne prijateljske vezi.

29. 12. 2021 ob 10.45 na TV SLO 1

SALON PRI ROMY, nizozemsko-nem. film, 2019, premiera

SALON PRI ROMY, nizozemsko-nem. film, 2019, premiera
SALON PRI ROMY, nizozemsko-nem. film, 2019, premiera

Deklica Romy popoldneve preživlja pri babici Stine, ki vodi svoj frizerski salon. Ta jo zelo zaposluje in za vnukinjo nima veliko časa. Nekega dne babica kupi novo blagajno, a uporaba novega pripomočka ji ne gre najbolje od rok, zato ji na pomoč priskoči Romy. Kmalu ji ta pomaga tudi pri pospravljanju, kuhanju kave in drugih malih opravilih. Njuno druženje postane obema v veliko veselje.

30. 12. 2021 ob 10.45, TV SLO 1

KRALJESTVO SEVERNEGA JELENČKA, koprodukcijski film, 2019, premiera

KRALJESTVO SEVERNEGA JELENČKA, koprodukcijski film, 2019, premiera
KRALJESTVO SEVERNEGA JELENČKA, koprodukcijski film, 2019, premiera

Laponska leži na skrajnem robu Evrope, znotraj Arktičnega kroga. Tamkajšnja divjina je pobeljena s snegom in za vsakega novorojenca predstavlja vrsto grozečih nevarnosti. Finski del Laponske je kraj z več severnimi jeleni kot ljudmi. Jelenčku Ajlu sledimo od prezgodnje skotitve, zaradi katere je nebogljeni mladič dlje kot običajno odvisen od svoje mame. Skozi nevarnosti in ovire dobiva samozavest, da se osamosvoji. Življenje Ajla in njegove mame opazujejo nenevarni losi, hermelini in veverice, naokoli pa prežijo tudi plenilci.

1. 1. 2022 ob 9.50 na TV SLO 1

PAT IN MAT: ZIMSKE RADOSTI, češki animirani film, 2018, premiera

PAT IN MAT: ZIMSKE RADOSTI, češki animirani film, 2018, premiera
PAT IN MAT: ZIMSKE RADOSTI, češki animirani film, 2018, premiera

Pat in Mat si belita glavo s težkimi vprašanji. Nastopila je zima in prijateljčka želita postaviti božično drevo, okrasiti hišo, zgraditi savno, pripraviti darila in spektakularni ognjemet. In, oh, odstraniti sneg izpred hiše. Zimski čas zanju ni čas počitka, temveč je poln prezahtevnih opravil. A za Pata in Mata nič ni pretežko. Čeprav se svojih projektov vedno lotita na skrajno nenavaden način, jima na koncu vedno nekako uspe. Pa vendar toplo svetujemo, da tega ne počnete pri sebi doma.

Češkoslovaška risanka Pat in Mat, znana tudi pod naslovom A je to, je delo Lubomírja Beneša in Vladimírja Jiráneka. Prvič je bila predvajana leta 1976.

1. 1. 2022 ob 17.20 na TV SLO 1

KOŠARKAR NAJ BO 2, slovenski film, 2019, ponovitev

KOŠARKAR NAJ BO 2, slovenski film, 2019, ponovitev
KOŠARKAR NAJ BO 2, slovenski film, 2019, ponovitev

Drugi del knjižne in filmske uspešnice Košarkar naj bo nadaljuje duhovito pripoved o Ranti, fantu, ki je tako velik, da bi lahko žirafam kravate zavezoval. Vse izgleda brezhibno, ko Rantino predpočitniško poletno vzdušje precej pretresejo nepredvidene šolske obveznosti, ljubezenske težave in košarkarški zapleti. Ranta bo moral marsikaj narediti in dognati povsem sam in tako bo ponovno zrastel. Samo tokrat ne le v višino. To je film, ki ga zaznamuje otroška radoživost in sproščen humor. Pot mladostne razigranosti prikazuje z naklonjenostjo in razumevanjem težav in napak najstnikov, ki jih imajo pri svojem odraščanju.

Razigranost in humor so odlično upodobili mladi igralci Klemen Kostrevc (Ranta), Matija Brodnik (Smodlak), Gaja Filač (Metka) in Domen Novak (Joško), v odraslih vlogah pa jih imenitno spremljajo Marko Miladinović (Salta), Gojmir Lešnjak Gojc (Tundra), Lado Bizovičar (Tini Trska) ter zaskrbljena starša Ana Maria Mitić in Matjaž Javšnik.

2. 1. 2022 ob 10.20 na TV SLO 2

NAJBOLJŠI SUNE, švedski film, 2019, premiera

NAJBOLJŠI SUNE, švedski film, 2019, premiera
NAJBOLJŠI SUNE, švedski film, 2019, premiera

Sune je živahen deček, ki se želi udeležiti šolskega izleta predvsem zato, ker je zaljubljen v svojo sošolko. Na drugi strani ima pomembne družinske obveznosti, ki jih ne more preložiti. Ravno Sune je imel že zmeraj strašne težave z odločanjem. Tudi zdaj tehta med enim in drugim, in ker se ne more odločiti, se »odloči«, da se bo udeležil kar obojega. Čaka ga izjemno težek teden. Biti mora na dveh krajih ob istem času.

2. 1. 2022 ob 15.15 na TV SLO 1

LEVJE KOSILO, angleški film, 2018, premiera

LEVJE KOSILO, angleški film, 2018, premiera
LEVJE KOSILO, angleški film, 2018, premiera

Ko Pete z nožno boleznijo, zaradi katere šepa in uživa razne privilegije, ter Omar, razmišljujoč fant indijskih korenin, izgubita krušne starše – v čudaški nesreči med poletom z balonom jih požro levi –, ju začasno pošljejo k Petovima stricu in teti. Omar je navdušen nad ostarelima torijevcema in njunim zaspanim načinom življenja. Toda slednja želita posvojiti le svojega biološkega nečaka Peta, Omarja pa poslati nazaj k indijskim staršem, čeprav jih Omar sploh ne pozna. Fanta, ki sta odraščala skupaj in sta bratsko navezana drug na drugega, skupaj pobegneta in se odpravita iskat Omarjevo družino. Ko jo najdeta, Choudrayjevi poskrbijo za številne nepozabne dogodivščine.