Živalska uganka - uganete, kdo se skriva na tej sliki? Foto: iz oddaje
Živalska uganka - uganete, kdo se skriva na tej sliki? Foto: iz oddaje
false
Emilija Foto: iz risanke
false
V Čarlijevem lutkovnem gledališču so glavne zvezde cirkuški junaki. Foto: iz oddaje
false
Infodromovi kratki dokumentarci bodo na sporedu vsak dan počitnic. V ponedeljek bomo predstavili urbane športe - skejtanje, bmxsanje in freerun. Foto: iz dokumentarnega filma
false
Čhavoro o življenju mladih Romih bo na sporedu v torek. Foto: iz dokumentarnega filma
false
Kaj vse nam lahko omogoča telo? Moje telo je Infodromov dokumentarec v sredo. Foto: iz dokumentarnega filma
false
Infodrom, Moje življenje: Moje telo. Foto: iz dokumentarnega filma
false
Konci in začetki so del življenja. Kako se z njimi soočajo mladi? Infodromov četrtkov dokumentarec. Foto: iz dokumentarnega filma
false
Kako se bosta znašla Lenart in Mark pri menjavi okolja? Infodromovo misijo smo "prišparali" za konec počitniškega tedna. Foto: iz dokumentarnega filma
false
Infodrom, Moje življenje: Infodromova misija. Foto: iz dokumentarnega filma

Od ponedeljka do petka
7.00 – risanke

8.00 – Živalska uganka: polž; lastovka; kamela; kokoš; medved (premiere)
8.05 – Emilija, risanka (premiera)
8.10 – Vetrnica: Učimo se: Štejmo; Veliko in majhno; Pa preštejmo; Največ in najmanj; Rdeče jabolko (premiere)
8.15 – Čarlijev cirkus: O dveh belih medvedkih; O dveh prepirljivih papigah; O zgodbah starega mroža; O manekenki v svileni obleki; O pogumu Karla Gustava (premiere)
8.20 – Pika Nogavička, risanka (v ponedeljek, torek, četrtek in petek)
8.40 – Vetrnica: Orlovska družina: Mali čudeži; V gnezdu je gneča; Vzletanje; Čas za slovo (premiere); Orjaška želva
8.45 – Ciak Junior: Skupaj; Priden fant; Biti (premiera); Pokaži svojo nadarjenost (premiera); Indijske sanje (premiera), otroški film
9.00 – Infodrom, Moje življenje: Moje telo; Čhavoro; Urbani športi; Konci in začetki; Infodromova misija, slovenski dokumentarni filmi za otroke in mlade (premiere)

Živalska uganka
Kdo živi v tem okolju? Kdo ima tako zanimiv rep in takšna velika ušesa, neskončno dolg vrat in nešteto število nog? Živalska uganka je igrivo spoznavanje osnovnih živalskih zanimivosti, namenjeno najmlajši skupini gledalcev, otrokom od 4. do 6. leta starosti. V tretjem sklopu klopu Živalskih ugank se bomo srečali z medvedom, kamelo, kokoško, polžem in lastovko.

Vetrnica: Orlovska družina
V Vetrnici bomo spremljali orlovsko družino od trenutka, ko starša orla pričakujeta naraščaj, prek izvalitve mladičkov, hranjenja njihovih lačnih kljunčkov in trebuščkov, prvih vzletov, do trenutka, ko mladiči odrastejo in zapustijo gnezdo.

Čarlijev cirkus
Nekoč, pred davnimi časi, za devetimi cvetočimi travniki in desetimi sladolednimi kioski, so živeli razigrani in veseli otroci. Radi so se igrali lutkovno gledališče, v katerem so imeli glavno vlogo cirkuški junaki. Tudi v počitniškem tednu jo bodo imeli.

Ciak Junior
Ciak Junior so filmi, posneti po scenarijih otrok iz članic EBU. V pripravo in izmenjavo je vključena tudi Slovenija. V počitniškem programu bomo predvajali kar tri premiere.
Film Biti predstavlja dve dekleti, za kateri njun prijatelj, ki mu je ena od njiju všeč in ga zavrne, razširi po šoli govorice, da sta lezbijki. Zadeva se zaostri do neslutenih razsežnosti, pride celo do fizičnega nasilja, dokler učenci z razredno debato o problemu ne ugotovijo, kaj je prav in kaj ni. Pustijo svobodo odločanja vsakemu posamezniku.

Pokaži svojo nadarjenost je film o Kim, ki se je preselila v nov kraj in gre prvič v novo šolo. Tu se spoprijatelji z navdušeno plesalko, ki jo povabi k sodelovanju v plesnem filmu. Kim izziv sprejme, čeprav že dolgo ni plesala. Vloge si želi tudi dekle, ki jo ovira in želi preprečiti njen uspeh, za katerega se Kim izredno trudi.

Indijske sanje. Inaji je všeč indijski ples. Želi se ga naučiti plesati, vendar nima denarja za plesne vaje. Izmisli si celó akcijo zbiranja denarja, pa ji ne uspe. Želja po plesu je tako močna, da vsak večer skrivaj skozi okno opazuje plesne vaje. Ji bo uspelo? Se bo zgodil čudež?

Infodrom – Moje življenje
Urbani športi
V kratkem dokumentarnem filmu nas osem protagonistov popelje v svoj prosti čas, ki ga preživljajo z gibanjem – ukvarjajo se z urbanimi športi. Skozi osebne zgodbe spoznavamo svet skejtanja, bmxanja in freeruna. Protagonisti predstavijo značilnosti športa in subkulturo, s katero se šport povezuje; ta odseva tudi v oblačilih in besednjaku mladih.

Čhavoro
Dokumentarni film predstavlja življenje mladih, ki se opredeljujejo za Rome in so na to tudi ponosni. Binito še vedno živi na nekdanjem smetišču v kontejnerju brez vode in elektrike. Druži se večinoma z otroki, ki so v podobni situaciji, skupaj s starši se borijo za obstanek in stremijo k temu, da bi bilo jutri bolje. Kristina je dekle, ki s svojimi starši živi s strnjenem romskem naselju, redno hodi v šolo in se rad ukvarja s snemanjem kratkih filmov o življenju Romov. Njihova družina je ugledna, sodelujejo v romskem društvu in si želijo napredka za Rome. Zaveda se, da veliko njenih vrstnic že razmišlja o svoji družini, sama pa je vzgojena tako, da bo s tem še počakala in raje dokončala šolo. Naš tretji protagonist pa je Niko, ki je po mami Rom in to s ponosom pove. A nikoli ni živel v romskem naselju.

Moje telo
Kaj vse nam omogoča naše telo, če mu dovolimo, da je to, kar je. Vmesnik med tabo in mano. Pot od želje do doživetja. Instrument, na katerega igramo življenje. Kratek dokumentarni film Moje telo predstavi življenja treh vztrajnih in prilagodljivih otrok, ki z različnimi prostočasnimi aktivnostmi pogumno uresničujejo svoje želje.

Konci in začetki
V kratkem dokumentarnem filmu se osredotočamo na življenje in smrt. Skozi zgodbe štirih protagonistov govorimo o tem, kaj nam pomeni življenje in kakšno je srečanje s smrtjo, tako bližnjega kot sebe. Poudarek filma je, da so vsa čustva dovoljena in da je smrt del življenja. Protagonisti razkrivajo svoje izkušnje, čustva in kaj jim pomeni proces žalovanja ter ali se ta sploh kdaj konča. Povedali so, kaj jim je pomagalo v težkih trenutkih.

Infodromova misija
Lenart in Mark spoznavata dejavnosti in aktivnosti, ki jih je mogoče početi v mestu in na vasi. Prejela sta kratko sporočilo in se odpravila na posebno Infodromovo misijo. Izhajali smo iz prostočasnih dejavnosti, ki jih sama rada počneta, in tako drug drugemu postavljata izzive. Prav zato sta se obiskala in tako je vsak od njiju dan preživel v čevljih drugega. Zanimalo nas je, zakaj sama počneta določene stvari in kako bodo te iste dejavnosti šle od rok drugemu – mu bodo nenavadne, zanimive, dolgočasne, težke …?


Služba za odnose z javnostjo RTV Slovenija