Malokdo pozna pedalni klavir. Dokumentarna oddaja, ki predstavlja ta Ferrari med klavirji, bo na sporedu 18. junija ob 20.30 na 2. programu TV Slovenija. Foto: Luigi Borgato
Malokdo pozna pedalni klavir. Dokumentarna oddaja, ki predstavlja ta Ferrari med klavirji, bo na sporedu 18. junija ob 20.30 na 2. programu TV Slovenija. Foto: Luigi Borgato
Pogovor s priljubljenima violončelistoma Lukom Šulićem in Stjepanom Hauserjem si oglejte 18. junija ob 21.05 na 2. programu TV Slovenija Foto: arhiv 2Cellos

Pedalni klavir
Le malokdo pozna glasbili, kot sta pedalni čembalo in pedalni klavir. Eden redkih, ki se je poglobil v svet bogatih zvočnih dimenzij in zahtevnega igranja na ta glasbila, je Dalibor Miklavčič, slovenski organist, pianist, čembalist in mojster improvizacije. Z izvajanjem repertoarja za pedalni klavir in pedalni čembalo je požel tudi mednarodno priznanje stroke in občinstva.
Skozi dokumentarec nas bo Dalibor Miklavčič povedel v svet virtuoznega igranja z nogami in rokami in v svet skladb, ki so jih za pedalni klavir pisali tudi J. S. Bach, W. Mozart, R. Schumann, F. Liszt, F. B. Mendelssohn.
V Lonigu v Italiji je ekipa obiskala tudi Paolo in Luigija Borgato, izdelovalca koncertnih klavirjev in pedalnega klavirja. Luigi Borgato si je zamislil dvojni sodobni klavir Doppio Borgato, pri katerem se z nogami igra na pedalno klaviaturo. Bili so prvi, ki so sodobni dvojni koncertni klavir ročno izdelali in ga javnosti prvič predstavili leta 2000.

V dokumentarni oddaji Pedalni klavir boste videli in slišali, kako zazveni pod prsti in nogami Daliborja Miklavčiča in zakaj ta klavir nekateri imenujejo tudi Ferrari med klavirji. Scenarij so ustvarili Danica Dolinar, tudi urednica oddaje, Dalibor Miklavčič in Jan Zakonjšek, direktor fotografije je Bernard Perme, mojster tona Aleš Koman, mojster montaže Andrej Modic, režiser pa Jan Zakonjšek.

2Cellos
Dokumentarec 2Cellos predstavlja tudi v svetu zelo uspešna mlada violončelista Slovenca Luko Šulića in Hrvata Stjepana Hauserja, ki navdušujeta tudi slovensko občinstvo.
Ob njunem nastopu z Eltonom Johnom v ljubljanskih Stožicah je Danica Dolinar s televizijsko ekipo z njima posnela pogovor, v katerem sta pripovedovala tudi o tem, kaj doživljata ob tako vratolomnem uspehu, kako je triminutni video na Youtube, ki dosega rekordno število ogledov, njuni življenji obrnil na glavo, kako živita dve karieri – v svetu klasične glasbene umetnosti in v svetu pop in rock glasbe ter kako ustvarjata priredbe. Pogovor se prepleta z njunimi vrhunskimi izvedbami tako klasične kot pop in rock glasbe.