»V morju ni časa. Morje je večna snov – kot atom. A celo atom je mogoče razbiti. Morja pa ne. Celo razbito, ubito morje bi še vodno valovalo in pljuskalo v obalo. A potem ne bi nič imelo več nobenega smisla.« (Mate Dolenc, Pes z Atlantide)

Osrednji motiv v delih pisatelja in prevajalca Mateta Dolenca je morje, tudi v njegovem romanu Pes z Atlantide, ki je kot tiskano delo izšlo leta 1993. Letos pa so roman na Programu Ars in v ZKP RTV Slovenija pretopili v zvočno različico, s čimer želijo dela slovenskih avtorjev poslušalcem približati tudi preko sodobnih oblik sprejemanja literature.

Predstavitev nove zvočnice Pes z Atlantide je danes potekala v studiu 1 Radia Slovenija, kjer se je dramaturginja Kaja Novosel z gostoma, avtorjem romana Matetom Dolencem in režiserko zvočne knjige Ano Krauthaker, pogovarjala o romanu Pes z Atlantide in poteku snemanja zvočnice. »Ta knjiga ni tista, ki sem jo hotel napisat, hotel sem napisat knjigo za mladino. Ampak ko sem začel pisat, je vse skupaj zavilo v drugo smer. Postala je knjiga za mlade odrasle ljudi, kjer nastopajo mladi odrasli ljudje, in v esenco mojega pisanja o morju in otokih,« je o romanu Pes z Atlantide povedal njegov avtor Mate Dolenc.

Pogovor je vodila dramaturginja Kaja Novosel, ob njej režiserka zvočnice Ana Krauthaker in avtor romana Mate Dolenc. Foto: Adrian Pregelj/RTV Slovenija
Pogovor je vodila dramaturginja Kaja Novosel, ob njej režiserka zvočnice Ana Krauthaker in avtor romana Mate Dolenc. Foto: Adrian Pregelj/RTV Slovenija

Zvočnico Pes z Atlantide je bral igralec Sebastian Cavazza. »Roman Mateta Dolenca ima posebno mehkobo in taka so bila tudi snemanja s Sebastianom, ki mu v romanu omenjeni kraji in morje še zdaleč niso tuji. Snemanja so zaznamovala še Sebastianova kritičnost in natančnost do lastne interpretacije, zaradi česar utegneš včasih celo podvomiti vase. Njegova vedrina, predanost projektu, njegov notranji svet in občutek, da imamo med snemanjem neskončno časa - kar prinaša s seboj kot človek in kot igralec - je naredilo snemanja zelo izpolnjujoča in obenem mirna,« je spomine na snemanje zvočnice strnila njena režiserka Ana Krauthaker. Tonska mojstrica nove zvočnice je Sonja Strenar, fonetičarka Mateja Juričan.

Ana Krauthaker, režiserka, in Mate Dolenc, avtor romana Pes z Atlantide. Foto: Adrian Pregelj/RTV Slovenija
Ana Krauthaker, režiserka, in Mate Dolenc, avtor romana Pes z Atlantide. Foto: Adrian Pregelj/RTV Slovenija

Novo zvočnico lahko najdete na spletni strani ZKP RTV Slovenija, prav tako pa jo bodo z današnjim dnem začeli predvajati vsak dan od ponedeljka do petka ob 19. uri v oddaji Odprta knjiga na Programu Ars.