Peter Prevc je že pred Planico osvojil veliki kristalni globus. Foto: RTV SLO
Peter Prevc je že pred Planico osvojil veliki kristalni globus. Foto: RTV SLO
false
Med obema sobotnima serijama bo podelitev nagrade FIS radijskemu reporterju Rajku Dolinšku. Foto: RTV SLO
false
Komentator planiških skokov na TV Slovenija bo Andrej Stare. Foto: Žiga Culiberg
false
Skoke bo na Valu 202 komentiral Boštjan Reberšak. Foto: Žiga Culiberg
false
Nordijski center Planica. Foto: Sever&Sever
false
Dokumentarni film Nova Planica bo na sporedu 15. 3. 2016 ob 21. uri na TV SLO 1. Foto: Sever&Sever
false
Dokumentarni film Nova Planica pa predstavlja zgodovino doline pod Poncami in nastanek novega Nordijskega centra. Foto: Sever&Sever
false
Film Nova Planica, režiserja Blaža Završnika, ki je nastal v produkciji Sever & Sever, dokumentira bogato zgodovino Planice, uspehe slovenskih skakalcev, od začetkov dvajsetega stoletja do Petra Prevca in njegovih tovarišev ter predstavlja novo podobo športnih objektov Nordijskega centra Planica, lepoto arhitekture in njene umeščenosti v veličastno naravo ter vrhunske tehnološke rešitve. Foto: Sever&Sever

Televizija Slovenija bo med 17. in 20. marcem 2016 proizvajalec mednarodnega televizijskega signala s smučarskih skokov v Planici. To bo že sedma prireditev v tej zimski sezoni, kjer je Televizija Slovenija proizvajalec mednarodnega televizijskega signala. Gre za organizacijsko in tehnično izjemno zahtevno nalogo, ki jo pred proizvajalca televizijskega signala postavljajo mednarodna smučarska organizacija in lastniki televizijskih pravic tega dogodka. Prav Planica pomeni v tehničnem smislu vrhunec sezone ne le za naše smučarje skakalce temveč tudi za produkcijsko ekipo Televizije Slovenija, saj se prav na tem projektu zaradi razsežnosti in specifičnosti prireditve največkrat uporabijo tehnične novosti na področju kamer, meritev, virtualnih linij ...

Gledalci Televizije Slovenija si bodo lahko ogledali obe posamični tekmi, ekipno tekmo kot tudi kvalifikacije. Novinarska in produkcijska ekipa bo štela več kot sto ljudi. Gledalci bodo dobili prav vse informacije, od tekmovalnih do tistih iz zakulisja. Pripravili bomo poseben studio, imeli žive vklope tudi s sodniške tribune, ogrevalnega prostora itd. Strokovni sodelavec v studiu bo dvakratni dobitnik velikega kristalnega globusa Primož Peterka, ki bo gotovo še popestril že tako ali tako zanimivo dogajanje na finalu letošnjega pokala v smučarskih skokih. Komentator pa bo Andrej Stare.

Pred samim športnim dogodkom in tekmami pa bodo dogajanje v Planici pospremila tudi nekatera preostala uredništva Televizije Slovenija.

Tako bodo v Dnevniku Televizije Slovenija, ki bo na sporedu v nedeljo, 13. marca. 2016, pripravili prispevek o pripravah RTV Slovenija na planiški praznik. Prav tako bo dogajanju v nordijskem centru Planica posvečena celotna oddaja Tarča (tako studijsko kot terensko), ki bo na sporedu v četrtek, 17. marca 2016, ob 20. uri. Pred Tarčo bo v četrtkovem Dnevniku objavljena še reportaža o začetku finala svetovnega pokala v smučarskih skokih v Planici. V petek, soboto in nedeljo bo ekipa informativnega programa Televizije Slovenija za dnevnoinformativne oddaje pripravljala reportaže in vklope o vzdušju in dogajanju med gledalci in tekmovalci v Planici.

V okviru dokumentarnega programa Televizije Slovenija bodo v dneh pred Planico predvajali dva nova dokumentarna filma z naslovom Leteti! in Nova Planica. O prvem lahko več informacij najdete na povezavi: http://www.rtvslo.si/sporocila-za-javnost/leteti/386795. Dokumentarni film Leteti!, avtorja Amirja Muratovića, bo kot Film tedna na sporedu v sredo, 16. marca, ob 20.05 na prvem programu Televizije Slovenija.

Dokumentarni film Nova Planica predstavlja zgodovino doline pod Poncami in nastanek novega Nordijskega centra. To slovensko mitsko lokacijo bomo spoznali v podobah bogatega arhivskega gradiva ter v posnetkih gradnje novega Nordijskega centra in planiške narave. Pogovori z legendami slovenskega športa, arhitekti, novinarji in poznavalci planiške zgodovine bodo odkrili doslej še neznana dejstva o Planici in njeni izjemnosti.

Film režiserja Blaža Završnika, ki je nastal v produkciji Sever & Sever, dokumentira bogato zgodovino Planice, uspehe slovenskih skakalcev, od začetkov dvajsetega stoletja do Petra Prevca in njegovih sotekmovalcev ter predstavlja novo podobo športnih objektov Nordijskega centra Planica, lepoto arhitekture in njene umeščenosti v veličastno naravo ter vrhunske tehnološke rešitve. Film je himnični slavospev lepotam Planice, slovenskim in drugim športnikom, gledalcem, TV-ekipam ter vsem snovalcem Nove Planice. Je film o Planici in njenem pomenu ter čustvih, ki jih vzbuja v vseh, ki jo obiščejo. Film Nova Planica bo na sporedu v torek, 15. marca. 2016, ob 21. uri na prvem programu Televizije Slovenija.

Tudi oddaja Dobro jutro se bo vključila v planiško dogajanje, in sicer z jutranjimi vklopi v torek, 15. marca 2016. Preverili bodo, kako pripravljajo letalnico, kako izpolnjujejo tehnične zahteve in kako se v dolini pod Poncami pripravljajo na prihod več 10.000 navijačev.

V sobotni oddaji Slovenija danes (19. marec 2016) ob 15.25 bodo v živo preiskovali ozadje radijskih in televizijskih prenosov, spoznavali delo režiserjev, komentatorjev, voditeljev, novinarjev … V šestdesetih minutah bodo preverili, koliko ljudi dela v ozadju in kaj vse je potrebno postoriti, da poslušalci in gledaci uživajo pred radijskimi in televizijskimi sprejemniki.

Pred planiškim praznikom bo Urša Valentič v oddaji eRTeVe (ponedeljek, 14. marec 2016) gostila kolege z Radia Slovenija in iz Športnega programa Televizije Slovenija ter predstavila dogodke, ki se bodo ob samih skokih odvijali v Planici. Napovedala bo tudi oddajo o zakulisju Planice, ki bo na sporedu v nedeljo, 20. marca 2016, ob 18.20 na drugem programu Televizije Slovenija v okviru oddaje Slovenija danes. V njej bo prikazano, kako dolina pod Poncami postane prizorišče FIS finala svetovnega prvenstva v smučarskih skokih. Kako se mirna dolina preobrazi v prizorišče, ki sprejme več deset tisoč navdušencev nad smučarji skakalci? Poiskali bodo ljudi, ki živijo za planiški praznik in že več let z dušo in srcem pripravljajo prizorišče. Gledalci bodo spoznali tudi tiste vidike prireditve, ki jih drugače ne vidijo na malih zaslonih, od teptalcev snega do kuharjev.

Val 202 bo od petka, 18. marca 2016, pa vse do nedelje, 20. marca 2016, pripravljal program v živo iz Planice. V petek bodo poslušalci Vala 202 med 13. in 19. uro lahko prisluhnili izboru za novi popevki tedna, športnim vsebinam in prenosu posamične tekme. Planiški pa bo tudi Spetek Miha Šaleharja, ob 18.00 bo v studiu ob izteku skakalnice njegov gost Domen Prevc. Sobota na Valu 202 bo od 5.40 pa vse do 15.30 posvečena dogajanju v Planici. Gledalci bodo lahko prisluhnili prenosu ekipne tekme, športnim vsebinam, beležili bodo utrip s prizorišča, obveščali o prometnih informacijah in dajali napotke za pot do Planice. Med obema serijama bo podelitev nagrade FIS radijskemu reporterju Rajku Dolinšku. Z njim in o njem bodo na Valu 202 naredili tudi prispevek. Zadnji dan planiškega praznika se bodo posvetili prenosu posamične tekme, prometnim informacijam in napotkom za pot do Planice ter seveda spremljanju razglasitve zmagovalcev. Za komentiranje skokov v Planici bo poskrbel Boštjan Reberšak z ekipo športnih kolegov reporterjev.

Val 202 bo v Planici poskrbel ne samo za radijski program, ampak tudi za program na odru 202 ob izteku velikanke. Tako bodo v štirih dneh tam izpeljali štiri koncerte slovenskih glasbenih izvajalcev.

- četrtek, 17. 3. od 12.00 do 14.00: Trkaj & Nipke

- petek, 18. 3. od 17.15 do 18.30: Happy Ol' McWeasel

- sobota, 19. 3. od 12.20 do 14.00: Mi2

- nedelja, 20. 3. od 12.30 do 14.00: Mi2

Na oder 202 bodo v soboto in nedeljo stopili tudi naši skakalci in tako pozdravili navijače. Po končani sobotni ekipni tekmi in po končani nedeljski tekmi oziroma ob zaključku izjemno uspešne sezone se bo z njimi na odru 202 pogovarjala Anja Hlača Ferjančič.

V sredo, 16. marca 2016, bo na spletni strani rtvslo.si objavljena posebna izdaja MMCPodrobno, namenjena Planici.
Četrtkov trening bo na ogled na voljo samo preko spletnega portala rtvslo.si ob 10. uri, v soboto in nedeljo pa bo na spletni strani rtvslo.si na voljo poseben, alternativen prenos iz Planice, ki bo prikazoval ozadje tekmovanja. Gledalci bodo v prenosu, ki ga MMC pripravlja skupaj s Televizijo in Radiem Slovenija, lahko spremljali kamere iz t. i. ogrevalnice, priprave skakalcev med tekmovanjem in ostale zanimivosti, ki med samim prenosom v živo preko televizije niso vidne.