Oddaja Prvega programa Radia Slovenija Lahko noč, otroci! letos praznuje kar 55 let obstoja.

Radijsko pravljico, s katero se čisto vsak dan prevesi v noč in otroke pospremi v svet sanj, so po radijskih valovi brali že drugi dan poskusnega oddajanja Radia Ljubljana, v obliki, kot jo poznamo danes, pa jo lahko poslušamo od leta 1965. Takrat je nastal tudi nepogrešljiv uvod, legendarni avizo Urbana Kodra, ki že v prvih taktih vsakogar popelje v najlepši domišljijski in sanjski svet.

Igralka Milena Zupančič
Igralka Milena Zupančič

Oddajo Lahko noč, otroci! vedno več ljudi posluša predvsem prek spleta in med podkasti, moderna tehnologija pa bo poskrbela, da bo v času osamitve med poslušalce prišel tudi današnji posebni dogodek Podarimo pravljico.

Letos bo namreč Prvi program izvedel 5 novih interpretacij najlepših pravljic in z njimi najmlajšim podaril izkušnjo nastajanja pravljice. Urednica Alja Verbole močno upa, da se bodo zdravstvene razmere umirile in bodo lahko šli med najmlajše ali pa njih povabili k nam na radio.

Igralec Domen Valič
Igralec Domen Valič

Nocoj bo na sporedu igralec Tadej Pišek, ki bo z glasbeno spremljavo Klemna Golnerja in v režiji Špele Kravogel pripovedoval pravljico O medvedu, ki je rad bral, avtorice Tatjane Kokalj. Vabljeni na pravljični večer, ob 19.45, v neposrednem avdiu in video prenosu na Prvem, Radioprvi.si in Facebook profilu Prvega.

»Poznam medveda, ki mu je malo mar za med, še gozdnih jagod ne nabira, ne malin in borovnic. Ima pa zelo rad knjige. Ko v eno roko prime žlico polno zelenjavne juhe, v drugi trdno stiska knjigo. Tudi če pridejo slabi časi in potrka na vrata dolgčas, ker ni prijateljev in ne sme na dolg sprehod do tretjega gozda, ne, ne, nič ne stoka in se ne pritožuje. Saj ima knjige. In te mu delajo družbo ves dan, ko piha veter, moči dež zemljo, jo suši sonce in so prijatelji daleč. Kaj pa zvečer, ko noč odnese svetlobo in ugasne sveča na mizi? Ups, že je tu pravljica. Pravljica O medvedu, ki je rad bral.«

Tatjana Kokalj