Foto:
Foto:

Lansko jesen je Multimedijski center RTV Slovenija ponudil novo storitev RTV 4D, ki na enem mestu ponuja ogled televizijskih in radijskih programov v živo, arhiv oddaj in prispevkov ter podroben RTV-spored. Storitev je na voljo na spletu, kot aplikacija za mobilne naprave ter za nekatere naprednejše televizijske sprejemnike. Med drugim omogoča tudi ogled številnih oddaj, ki so podnaslovljene s podnapisi.

Sodelavke in sodelavci Oddelka za podnaslavljanje Multimedijskega centra mesečno podnaslovijo več sto oddaj domače in tuje produkcije. Oddaje je mogoče na TV-sprejemnikih spremljati s podnapisi z uporabo teleteksta. Ta možnost, ki jo RTV Slovenija zagotavlja že dobrih dvajset let, je namenjena predvsem gluhim in naglušnim, prav lahko pride tudi drugim, na primer starejšim uporabnikom ter otrokom.

Podnaslovljene oddaje lastne produkcije so po novem na voljo tudi na spletu ter mobilnih napravah. Opremljene so z mednarodnim znakom za gluhost in naglušnost, poiskati pa jih je mogoče tudi v arhivu, z izbiro možnosti »S PODNAPISI«. Nekatere oddaje so opremljene z barvnimi podnapisi, kar omogoča uporabnikom lažje spremljanje oddaj z več govorci.

Poleg podnaslovljenih oddaj Multimedijski center, v sodelovanju z Zvezo društev gluhih in naglušnih v spletnem in mobilnem arhivu objavlja tudi nekatere oddaje, ki so opremljene z znakovnim jezikom (Dnevnik, Slovenska kronika, Utrip, Zrcalo tedna, Infodrom).

Več o uporabi storitve za gluhe in naglušne je na voljo v posebni video predstavitvi.

Navodila za uporabo 4D storitve za gluhe in naglušne
Navodila za uporabo 4D storitve za gluhe in naglušne