Od leve proti desni: predsednik Sindikata novinarjev Slovenije Iztok Jurančič, generalni direktor RTV Slovenija mag. Marko Filli in predsednik Sindikata kulturnih in umetniških ustvarjalcev RTV Slovenija Peter Kosmač. Foto:
Od leve proti desni: predsednik Sindikata novinarjev Slovenije Iztok Jurančič, generalni direktor RTV Slovenija mag. Marko Filli in predsednik Sindikata kulturnih in umetniških ustvarjalcev RTV Slovenija Peter Kosmač. Foto:

Dogovor o priznavanju pravic svobodnih in samostojnih sodelavcev in zaposlovanju rednih pogodbenih sodelavcev na javnem zavodu RTV Slovenija.

Ob soglasju Programskega sveta RTV Slovenija ga je vodstvo podpisalo z vsemi tremi sindikati RTV Slovenija in njihovimi sekcijami ter Sindikatom novinarjev Slovenije. Podpis omenjenega dogovora je nadaljevanje dogovora, ki ga je javni zavod sklenil s Sindikatom novinarjev Slovenije leta 2010, hkrati pa je RTV Slovenija s tem izpolnila tudi zahtevo po vzpostavitvi zakonitega stanja glede pogodbenih sodelavcev, ki ji jo je avgusta 2012 naložilo Računsko sodišče.

Dolgoletna pogodbena sodelovanja s honorarnimi sodelavci – nekateri delajo na RTV Slovenija tudi več kot deset oziroma celo dvajset let – so dolgotrajni problem javnega zavoda, ki ga vodstvo RTV Slovenija z omenjenim dogovorom postopno rešuje. Negotov status stalne honorarne sodelavce sili v sodne postopke, ki so na sodišču praviloma uspešni. Zaposlitve posledično tako ne narekuje delodajalec, ampak sodišča.

Za ustvarjanje programov RTV Slovenija je sodelovanje honorarnih sodelavcev nujno. Med njimi so številni avtorji, izvajalci, novinarji, režiserji, snemalci, občasni in projektni sodelavci. Več kot 50 odstotkov honorarnih sodelavcev je na Televiziji Slovenija, 15 odstotkov na Radiu Slovenija, 12 odstotkov v Regionalnem RTV-centru Koper-Capodistria, 9 odstotkov v Regionalnem RTV-centru Maribor, v Multimedijskem centru RTV Slovenija pa dela 7 odstotkov honorarnih sodelavcev. Status je potrebno urediti več kot 200 rednim honorarnim sodelavcem. Od skupno 621 honorarnih sodelavcev jih 251 izpolnjuje izobrazbeni pogoj, 230 pa jih želi zaposlitev.

Nadaljevanje dogovora o zaposlovanju stalnih honorarnih sodelavcev je dolgoročna rešitev njihovega negotovega statusa, na ta način pa se bo RTV Slovenija izognila tudi novim sodnim postopkom in hkrati izpolnila zahtevo Računskega sodišča.