Ljudje smo spolna bitja, a pogovori o intimnosti so še vedno tabu. Tudi medpredmetna spolna vzgoja v šoli ni sistematična in celovita, ampak osredotočena na reprodukcijo in nevarnosti. Mladi z Gimnazije Celje - Center in Srednje šole za farmacijo, kozmetiko in zdravstvo bodo skupaj s strokovnjakinjami in strokovnjaki govorili o tem, kakšni so dobri pogovori o spolnosti, zakaj pornografija ni učni pripomoček, šele soglasje pa je temelj, na katerem se lahko začne graditi intimnost.

Obiskali smo uspešne izvajalce pogovorov o spolnosti, omenili bomo projekt Prvič in se dotaknili tudi tematik, ki jih obravnavata dokumentarna filma Miti devištva in Predigra. Oddajo vodita Tina Antončič in Dino Subašić.

Mladi nam bodo razkrili, kateri so tisti izrazi, ki jih odrasli ne razumemo, zastavljali vprašanja in predstavili svoja stališča. V studiu poleg njih pričakujemo tudi prof. dr. Romana Kuharja s Filozofske fakultete, Univerza v Ljubljani, raziskovalca intimnosti in spolnega vedenja dijaške in študentske populacije, Tima Prezlja, raziskovalca spolne vzgoje, Zorico Potisk, profesorico biologije na Gimnaziji in srednji šoli Kočevje, ki je dobesedno diplomirala iz spolne vzgoje, Ajdo Petek s točka osveščanja o varni rabi interneta Safe.si, Natašo Posel z Amnesty International Slovenija, kjer so opravili raziskavo o tem, kako mladi razumejo soglasje ter Urško Henigman, urednico podkastov in oddaj na Prvem programu Radia Slovenija.

Oddaja (Ne)varni: Intimni bo na TV SLO 1 v ponedeljek, 17. 6. 2024, ob 17.10. Že pred tem pa si boste v petek, 14. 6. 2024, na TV SLO 2 lahko ob 19.40 ogledali dokumentarni film Miti devištva, v nedeljo, 16. 6. 2024, ob 22.25 na TV SLO 1 pa francoski dokumentarni film Predigra.

Vse omenjene vsebine bodo izpostavljene tudi na portalu za mlade Skit in v posebni, istoimenski rubriki na RTV 365.

Miti devištva, francoska dokumentarna oddaja

14. 6. 2024 ob 19.40 na TV SLO 2

V Združenih državah Amerike in v Evropi je vse več žensk članic gibanj, ki spodbujajo spolno vzdržnost do poroke. V Magrebu pa se ženske še vedno čutijo dolžne opraviti preizkus, s katerim dokažejo svojo nedolžnost. Zato se jih veliko zateče k operativni rekonstrukciji himena. In vendar, kot razkrije dokumentarna oddaja, fiziološko gledano devištvo ne obstaja. Kot simbol česa torej vztraja pojem devištva v sodobnih družbah?

Predigra, francoska dokumentarna oddaja

16. 6. 2024 ob 22.25 na TV SLO 1

V dobi pametnih telefonov in družabnih omrežij čas prve ljubezni doživlja globoke spremembe. Bolj kot o prvem poljubu se govori o različnih oblikah predigre: božanju, dotikanju, oralnem seksu. Te spolne prakse, ki se pogosto izvajajo že v zadnji triadi osnovne šole, so oblikovale nov tip ljubezni 21. stoletja in so zrcalo današnje družbe. Režiserka je posnela pogovore z nosilci teh sprememb, najstniki, starimi od 12 do 23 let, ki so odraščali ob Snapchatu in Instagramu. Kdo drug bi lahko bolje podal iskreno in pronicljivo analizo spolnosti ter protislovij med teorijo spolnosti in njeno prakso?