RTV Slovenija je vstopila v prelomno leto 2024, ki, kot smo napovedovali, prinaša kar nekaj velikih sprememb in težkih, nepriljubljenih odločitev. Ena od teh odločitev je tudi prekinitev sodelovanja z več honorarnimi sodelavci, med drugim tudi z našo honorarno sodelavko v Veliki Britaniji, z Nino Kojima. Sodelovanje bomo ohranili le z nekaterimi najbolj prepoznavnimi obrazi v naših programih.

Honorarna sodelavka Nina Kojima je s prejšnjim vodstvom sklenila pogodbo, v skladu s katero je za svoje delo prejemala mesečni pavšalni honorar v višini 4000 GBP, oziroma 4625 evrov. Na letni ravni bi to znašalo 55.500 evrov, oziroma bistveno več kot na primer znašajo celoletni variabilni stroški zunanjepolitične oddaje Globus. Pogodba je bila podpisana do konca leta 2024.

Ob zamenjavi vodstva Informativnega programa TV Slovenija v začetku jeseni 2023 je Informativni program že porabil vsa za leto 2023 predvidena finančna sredstva, zato sodelavke v Londonu ni zmogel več plačevati. Že v času sklenitve pogodbe je tolikšen znesek zbujal začudenje, saj je presegal predvidena sredstva. V času finančne stiske je to le eden od številnih primerov zmanjševanja honorarnega dela v vseh enotah Televizije Slovenija. Poudarjamo, da je bilo sodelovanje z njo prekinjeno izključno zaradi finančnih razlogov.

Kot zlonamerne razumemo zapise Nine Kojima, po katerih naj bi sodelavec Janez Lombergar od RTV prejemal honorar. To je neresnična trditev.

Izjave Nine Kojima v nedavnih objavah na družabnih omrežjih in slovenskih medijih razumemo kot načrtno blatenje javnega zavoda RTV Slovenija, predvsem vodstva TV Slovenija, zato jih najostreje obsojamo.