Intervju z Igorjem Bavčarjem je bil posnet v okviru projekta Pogovori z osamosvojitelji, v katerem smo k sodelovanju povabili ključne akterje iz obdobja osamosvajanja Slovenije. Glavna tema pogovorov so tako bili predvsem dogodki izpred tridesetih let, v katerih je imel eno pomembnejših vlog tudi Igor Bavčar, predsednik Odbora za varstvo človekovih pravic, prvi slovenski minister za notranje zadeve, vodja skupine za odcepitev in v času Drnovškove vlade vodja skupine za vključitev v EU.

Dodajamo, da smo skrbno pretehtali, ali je prav, da k intervjuju vabimo pravnomočno obsojenega v času prestajanja kazni, ki pa je na drugi strani v našo zgodovino ostal zapisan kot eden ključnih mož osamosvajanja Slovenije. Ker je bil namen celotne serije pogovorov ponovno in natančno osvetliti dogodke, ki so pred 30 leti pisali prihodnost naše države, je bila sprejeta odločitev, da mu v pogovorih namenimo prostor, a ob tem opozorimo tudi na njegova sporna ravnanja, ki so sledila.

V skladu s profesionalnimi standardi mu je novinarka v intervjuju zastavila tudi neprijetna vprašanja o spornih finančnih potezah in preprodaji delnic Istrabenza ter o zaporni kazni zaradi pranja denarja, ki jo prestaja na Dobu, saj prav ta del življenja Igorja Bavčarja meče svojsko luč na njegovo vlogo osamosvojitelja.

Poudarjamo, da namen intervjuja z njim nikakor ni bilo opravičenje ali izničevanje njegovega kaznivega dejanja. Odločitev nikakor ni bila enostavna, vendar verjamemo, da je bilo prav, da smo ga v serijo oddaj vključili. Vsak posameznik pa lahko ima, še posebej po ogledu pogovora z njim, svoje mnenje.