Solist na koncertu bo v tujini delujoči hrvaški pevec Danijel Čačija, za aranžmaje je poskrbel Pavel Klimashevsky, orkester pa bo vodil dirigent Sigi Feigl.

Stoletnica rojstva enega najvidnejših in v svetu prepoznavnih glasbenikov iz obdobja nekdanje Jugoslavije - legendarnega hrvaškega pevca in avtorja Iva Robića je odlična priložnost za prihajajoči koncert Big Banda RTV Slovenija, ki bo 22. 10. ob 18. uri v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma.

Dvanajst nesmrtnih uspešnic bodo člani Big Banda RTV Slovenija izvedli v jazzovskih priredbah pod vodstvom Sigija Feigla. Vokalno jih bo interpretiral Danijel Čačija, odlični hrvaški jazzovski vokalist, ki že dolga leta deluje in živi v Nemčiji. Priredbe je pripravil Pavel Klimashevsky.
Program jazzovskih priredb Iva Robića je nastal leta 2013 na pobudo orkestra Hrvaškega mladinskega jazz orkestra, ki ga je takrat vodil Sigi Feigl. Danijel Čačija se je po zaslugi Sigija Feigla zbližal z glasbo Iva Robića in rezultat sodelovanja je bil tudi s Porinom nagrajeni album »HGM Plays the Music of Ivo Robić« ter več koncertov po Hrvaškem. Diskografska izdaja projekta je prejela Porina za najboljši album jazzovske glasbe leta 2014, saj gre za zahteven in resen jazzovski program, odmik od izvirnih šlagerskih aranžmajev.

Big Band RTV Slovenija in Sigi Feigl. Foto: Adrian Pregelj, RTV Slovenija
Big Band RTV Slovenija in Sigi Feigl. Foto: Adrian Pregelj, RTV Slovenija

Na koncertu boste lahko slišali skladbe Moj rodni kraj, Tiho plove moje ćežnje, Samo jednom se ljubi, Zamagljen prozor, Ta tvoja ruka mala, Sedamnaest ti je godina tek, Srce laku noć, Mona Lisa, Septembar, Beli Zagreb in končno - Morgen, ki velja za veliko uspešnico Iva Robića v tujini. Na sporedu bo tudi znamenita skladba Stranci u noči, ki je svetovno slavo doživela kot Strangers in the night v izvedbi Franka Sinatre, a katere pravi avtor naj bi bil ravno Ivo Robić.

»Aranžmaji so kar zahtevni; vokalno, glede višine, globine ali melodije, ni bilo pretirano zapleteno. Večja težava je oblika, na primer ena kitica se zapoje v počasnejšem tempu, nato se zapoje v dvakrat hitrejšem tempu, nato se doda en takt, nato se takt odvzame; niso v 'pravi' formi, zato moram paziti, da v tako intelektualno aranžirane pesmi padem v pravem trenutku, pa da vse zveni naravno,« razkriva baritonist Danijel Čačija, po rodu iz Osijeka, ki je kmalu odšel v Nemčijo, kjer se je izšolal za klasičnega pianista (Frankfurt) in jazz pevca (Graz). Danes živi v Hamburgu in ima uspešno kariero jazz glasbenika.

Solist na koncertu - baritonist Danijel Čačija.
Solist na koncertu - baritonist Danijel Čačija.