Osrednji koncert v jubilejnem letu Huga Wolfa bo 30. avgusta ob 20. uri na Trgu svobode v Slovenj Gradcu. Simfonični orkester RTV Slovenija bo nastopil pod taktirko Simona Krečiča, solistka bo mezzosopranistka Nuška Drašček Rojko. Na sporedu bodo dela Beethovna, Wagnerja in Wolfa. Koncert bomo neposredno prenašali na TV SLO 2 in na Tretjem programu Radia Slovenija - programu Ars.

»Ponosni in veseli smo, da bomo obletnico rojstva tega imenitnega skladatelja počastili prav v njegovem rojstnem mestu, in da bo trud, ki smo ga skupaj s prejšnjo zasedbo Ministrstva za kulturo vlagali v izpeljavo te in drugih prireditev, vendarle obrodil sadove«.

Maja Kojc, vodja OE Glasbena produkcija in umetniška vodja Simfoničnega orkestra RTV Slovenija
Hugo Wolf, 1889. Foto: Koroški pokrajinski muzej
Hugo Wolf, 1889. Foto: Koroški pokrajinski muzej
Hugo Wolf, 1892. Foto: Koroški pokrajinski muzej
Hugo Wolf, 1892. Foto: Koroški pokrajinski muzej

Sicer pa smo v programih RTV Slovenija v prvi polovici letošnjega leta že obeležili 160. obletnico rojstva Huga Wolfa. Predvajali smo nekatere skladateljeve samospeve, v izvedbi odličnih slovenskih opernih in koncertnih pevcev Bernarde Fink, Marcosa Finka in Eve-Novšak Houška, ob klavirski spremljavi Nataše Valant in Anthonyja Spirija; 12. marca, na večer pred obletnico rojstva, pa smo na TV SLO 2 predvajali posnetek komične opere Corregidor, ki so jo leta 1990 uprizorili v SNG Maribor. Po mnenju Danice Dolinar, urednice uredništva glasbenih in baletnih oddaj na TV Slovenija, naj bi bil to edini posnetek te Wolfove opere na svetu. Danica Dolinar je še povedala, da trenutno poskušajo urediti pravice za predvajanje portretnega filma o Hugu Wolfu Poklican in izbran, redaktorice in scenaristke Jasne Nemec Novak in koscenarista ter režiserja Marjana Frankoviča, ki so ga posneli v uredništvu leta 1994; v primeru, da uspejo urediti pravice, bo film na sporedu jeseni.

Izjemnemu pečatu, ki ga je skladatelj Hugo Wolf vtisnil svetovni glasbeni kulturi, je bil namenjen tudi Opus, avtorice Darje Korez Korenčan. V oddaji, ki je bila na sporedu 18. maja na TV SLO 1, so se spomnili skladateljevih najbolj znanih del, različni izvajalci pa so razmišljali o pomenu enega največjih skladateljev poznega 19. stoletja. Poleg 160. obletnice rojstva Huga Wolfa je oddaja obeležila tudi 250. obletnico smrti skladatelja in violinista Giuseppeja Tartinija.

Duhovne pesmi za sopran in orgle Huga Wolfa v priredbi Maxa Regerja. Foto: ZKP RTV SLO
Duhovne pesmi za sopran in orgle Huga Wolfa v priredbi Maxa Regerja. Foto: ZKP RTV SLO

Arhiv ZKP RTV Slovenija pa je ob 160. obletnici rojstva avstrijskega skladatelja slovenskega rodu Huga Wolfa, obogatila zgoščenka z avtorjevimi štirinajstimi samospevi v interpretaciji sopranistke Therese Plut in organistke Polone Gantar, v redkeje izvajani priredbi Maxa Regerja za sopran in orgle. Deset duhovnih pesmi iz Španske pesmarice in štiri pesmi Eduarda Mörikeja sta posneli v cerkvi Marijinega oznanjenja v Ljubljani, je februarja letos na predstavitvi povedala vodja založniške dejavnosti RTV Slovenija Mojca Menart. Album spremlja tudi bogata knjižica s strokovnim komentarjem v slovenskem, nemškem in angleškem jeziku; v omenjenih treh jezikih so dodana tudi vsa besedila samospevov.

Tudi zaključek jubilejnega leta bo na RTV Slovenija v znamenju Huga Wolfa. Konec leta, v nedeljo, 20. decembra, ob 18. uri, bo namreč Simfonični orkester RTV Slovenija na svojem tradicionalnem božičnem koncertu v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani skupaj z zborom Glasbene matice izvedel Wolfov oratorij 'Christnacht'. Koncert bo z neposrednim prenosom vključen v Božični dan Evroradia.

Simfonični orkester RTV Slovenija. Foto: Janez Kotar
Simfonični orkester RTV Slovenija. Foto: Janez Kotar