Foto: RTV Slovenija
Foto: RTV Slovenija

Legendarni dramski, filmski in televizijski igralec Jurij Souček je pustil neizbrisen pečat, ki je zaznamoval številne generacije gledalcev in poslušalcev. Njegov gledališki opus obsega več kot 150 vlog, desetletja je deloval tudi na televiziji, kjer je bil igralec in interpret, avtor besedil, priredb in občasno tudi režiser.

RTV Slovenija se bo spominu na izjemnega igralce poklonila s predvajanjem dokumentarnih oddaj z Jurijem Součkom ali o njem, za najmlajše in tudi tiste, ki bi se hoteli znova družiti z junaki iz otroštva, pa bomo predvajali posnetek gledališke predstave Pipi in Melkijad.

Nocoj, 18. 1. 2024, ob 20.00 na TV SLO 2 vabimo k ogledu dokumentarnega portreta Naš Jurij Souček. Dokumentarni film, ki je nastal po scenariju in v režiji Mete Kušar, postavlja osrednjega portretiranca v njegov zasebni in profesionalni življenjski prostor in obenem niza izvirne igralčeve misli, citate, vloge, ki so oblikovale in spremljale tako njegovo osebnost kot igralsko pot. Pomembno sporočilno dimenzijo Součkove poklicne predanosti, odločnosti in strokovnosti pa s svojimi refleksijami dodajo njegovi sopotniki, znani igralci, režiserji in drugi soustvarjalci slovenskih dramskih, televizijskih in filmskih del.

Nocoj, 18. 1. 2024, ob 19.45 bo na Prvem programu Radia Slovenija v oddaji Lahko noč otroci! besedilo Brine Švigelj Mérat: Tišina. Tišina na ukaz, tudi kraljeva, ni nikoli dobra. Pravljica v interpretaciji Jurija Součka je bila posneta v studiih Radiotelevizije Ljubljana leta 1982.

Nocoj, 18. 1. 2024, ob 22.05 bodo poslušalci na Tretjem programu Radia Slovenija – programu Ars lahko spremljali radijsko igro Ivan Cankar: Neznana pesem (Iz Vinjet). Govorno-izrazne sposobnosti in nenehna pripravljenost za eksperimentiranje sta Juriju Součku omogočili, da je na radiu ustvaril skoraj šeststo vlog. Tokrat mu bomo prisluhnili v radijski igri, ki jo je po izboru tekstov iz prve Cankarjeve zbirke črtic Vinjete za radio izoblikoval Pavel Lužan.

V ponedeljek, 22. 1., bo na sporedu TV SLO 2 ob 18.15 posnetek gledališke predstave za otroke Pipi in Melkijad. Predstava je bila posneta po istoimenski risanki o dveh pujskih. Svoj glas pa ni posodil le njima, ampak tudi drugim risanim junakom, med njimi so Maksipes Fik, Flip v Čebelici Maji ter Miškolin.

V četrtek, 25. 1., bodo ob 22.40 uri na TV SLO 2 Pričevalci, v katerih je svoje spomine delil prav Jurij Souček. Kot je ob premiernem predvajanju zapisal avtor dokumentarne serije, Jurij Souček tudi v Pričevalcih ne bo nikogar pustil ravnodušnega, saj je takrat pri dobrih 90 letih nastopal in govoril z enako energijo in hudomušnostjo, kot smo ju bili vajeni desetletja nazaj. Gre za pričevanje posebne vrste, pri katerem pride do izraza izpiljen igralski značaj z izjemnim talentom pripovedovanja. Jurij Souček nas bo popeljal od prešernega razpoloženja do solz, največkrat zaradi smeha. Posebno vrednost tej oddaji daje Součkova soproga Milena Morača, operna pevka, ki ob svojem možu tudi zapoje in pove zanimive prigode iz njunega življenja, še posebej njunih začetkov in poroke. Gre za pričevanje, ki ne bo navdušilo le zaradi posebne energije, ki jo izžarevata oba, ampak tudi zaradi pestre življenjske zgodbe Jurija Součka.

V sredo, 14. 2., ob 21.25 pa bo na TV SLO 2 dokumentarni film Tisoč ur bridkosti za eno uro veselja. V filmu odkrivamo življenje in konec nevreden velikega pisatelja, umetnika, Kurenta, Ivana Cankarja. Ko se oglasi njun genij, so ljudje preprosto očarani! Film nam skozi pripovedko Kurent prikaže vse bistvene sestavine Cankarjeve literature. Zgodbo o njegovem delu in življenju nam pripovedujejo poznavalci njegovega izjemnega opusa. Odlomke iz pripovedke Kurent interpretira Jurij Souček.