Na Prvi program Radia Slovenija se v nedeljo, 7. junija, vrača priljubljena glasbena oddaja v novi preobleki - Poletni koncerti iz naših krajev. Začelo se bo s koncertom Alpskega kvinteta v Arboretumu Volčji potok, nadaljevalo s koncertom Ansambla Saša Avsenika s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija na Bledu, s Slovenski oktetom v Štanjelu in se zaključilo na Ptuju s koncertom Vražjih muzikantov.

Neposreden radijski prenos koncertov z naslovom Poletni koncerti iz naših krajev bo mogoče spremljati na Prvem programu Radia Slovenija in prek video prenosa na njihovi spletni strani vsako junijsko nedeljo ob 16.00 uri. Posnetek koncertov si bo mogoče julija ogledati tudi na Televiziji Slovenija, povezovala ga bosta Milan Krapež in Ana Tavčar.

Koncertov se voditeljica Ana Tavčar resnično veseli, saj, kot pravi, prinašajo nekakšno lahkotno sončno vzdušje z glasbo, ki je marsikomu blizu.

»Predvsem pa bodo instrumenti in glasovi zveneli na res pravljičnih krajih; v Arboretumu, pa na Bledu in Ptuju ter v slikovitem Štanjelu. Slednjega se še posebej veselim, ker me spominja na otroštvo na Krasu; ko smo se potikali po Fabianijevem vrtu, ko je ta šele nastajal, nemalokrat smo imeli v vaškem jedru učilnico na prostem – slikali smo kraške motive ali pa raziskovali turške vpade. Pa tudi Milanovi kraji so na Primorskem. In ja, Milana se veselim! Izkušenega radijca in vsega tega radijskega - zame je to vse zelo eksotično. Drugačna tehnika, drugi svet, drugačno vzdušje. Ampak pod črto ostaja zmeraj enaka želja po ustvarjanju dobrega programa.«

Ana Tavčar

Milan Krapež je prepričan, da bo koncertom prisluhnil marsikdo. Tudi tisti, ki narodnozabavno glasbo spremlja le občasno.

»Koncert iz naših krajev je bila priljubljena javna radijska oddaja in hkrati blagovna znamka Radia Slovenija (nekoč Radia Ljubljana), ki so jo negovali več kot štiri desetletja: od prve oddaje leta 1967 do njenega zatona leta 2009. Cikel štirih junijskih koncertov z naslovom Poletni koncerti iz naših krajev obuja spomin na terenske oddaje, ki so jih poslušalci vzeli za svoje. Verjamem pa, da se bodo izjemne glasbene zasedbe dotaknile tudi vseh tistih poslušalcev in gledalcev, ki narodnozabavnih glasbenih vsebin ne spremljajo redno.«

Milan Krapež

Alpski kvintet v Arboretumu Volčji potok (7. junij)

Arboretum Volčji potok v spomladanskih in poletnih mesecih zaživi v mnogoterih barvah, obiskovalce pa ne vabi le z raznolikim rastlinjem in lično oblikovanimi sprehajalnimi potmi, razgibanim otroškim igriščem, dinozavri in velikani iz morskih globin, ampak tudi s pestrim naborom dogodkov. Tudi koncerti.

Slovenski narodnozabavni ansambel Alpski kvintet bo v Arboretumu predstavil glasbeno paleto svojih uspešnic, v katerih se predstavi vsak njihov član in seveda tudi ansambel kot celota. Obeta se zares prvovrstno glasbeno doživetje za vse ljubitelje narodnozabavnih viž!

V Arboretumu Voljči potok bo nastopil Alpski kvintet.
V Arboretumu Voljči potok bo nastopil Alpski kvintet.

Alpski kvintet je bil ustanovljen leta 1966 in deluje še danes. Članom zasedbe je uspelo razviti t. i. »alpski slog« oziroma »alpski zvok«, ki je postal zelo priljubljen tako pri poslušalcih kot tudi pri glasbenih kolegih. Hkrati pa je ansambel tudi soustanovitelj tradicionalnega Alpskega večera, ki se odvija že vse od leta 1987. V času njihovega delovanja so večkrat gostovali na najpomembnejših radijskih in televizijskih hišah v zahodni Evropi.

Danes Alpski kvintet sestavljajo: Janez Per (bariton), Klemen Leben (harmonika), klarinetist Franjo Maček (klarinet), Damir Tkavc (trobenta), kitarist Marjan Rolc (kitara) ter pevci Maja Šturm Razboršek, Mihael Možina in Oto Pestner.

»Po daljši, nenačrtovani pavzi zaradi epidemije, so tudi Alpskemu kvintetu odpadla vsa igranja. Veselimo se prvega nedeljskega Poletnega koncerta iz naših krajev v Arboretumu Volčji Potok. Potekal bo v živo, želimo vas srečati v ambientu lepo urejenega parka, ki ponuja prijetno in težko pričakovano sprostitev. Poveselite se z nami.«

Janez Per

Ansambel Saša Avsenika na Bledu (14. 6.)

Kje drugje, kot v enem najbolj obiskanih kotičkov Slovenije – na Bledu, bi lahko Avsenikova glasba zvenela lepše.

»V letu, ko se je svet postavil na glavo, življenje vračamo v stare tire. Umetnost in kultura v 130 let starem blejskem parku, obkroženim s tremi izjemnimi kulturnimi spomeniki - Blejskim gradom, Blejskim otokom in Festivalno dvorano, vračata upanje in zanos, se zlivata z rajsko okolico in dajeta svojevrstno zagotovilo, da se lepota in globina duha brez težav upreta valovom časa in vsem tegobam, ki jih na svoji poti srečamo ljudje. Bled je brezčasen prav tako kot je brezčasna glasba.«

Janez Fajfar, župan Občine Bled.

Ansamblu Saša Avsenika se bo na koncertu na Bledu pridružila komorna skupina godal Simfoničnega orkestra RTV Slovenija in skupno muziciranje bo gotovo prava glasbena poslastica za ljubitelje tovrstne glasbe!

Ansamblu Saša Avsenika se bo na koncertu na Bledu pridružila komorna skupina godal Simfoničnega orkestra RTV Slovenija. Foto: Tomaž Sedej
Ansamblu Saša Avsenika se bo na koncertu na Bledu pridružila komorna skupina godal Simfoničnega orkestra RTV Slovenija. Foto: Tomaž Sedej

Sašo Avsenik je s svojim ansamblom na glasbeno pot stopil leta 2009 in tako začel pisati novo poglavje v Avsenikovi glasbi. Njihov prvi televizijski nastop je bil leta 2009 v kultni oddaji Musikantenstadl ali po naše Senik godcev. Odziv občinstva in gledalcev je presegel njihova najbolj smela pričakovanja. Še istega leta so se lotili svoje prve samostojne plošče Na sončni strani Alp. Začeli so nizati ne le nastope doma in v tujini, ampak tudi glasbene plošče.

Člani skupine so: Sašo Avsenik (harmonika), Matic Plevel (kitara), Aleš Jurman (bas/bariton),
Dejan Zupan (vokal), Lucija Selak (vokal), Tommy Budin (klarinet) in Denis Daneu (trobenta).

»Ta koncert bo za nas prvi po treh mesecih premora in se ga veselimo z odgovornostjo, da bomo na slovenskem biseru - ob Blejskem jezeru lahko izvajali nepozabne Avsenikove viže v sožitju z godalno zasedbo radijskega orkestra. Zagotovo lepa zgodba.«

Sašo Avsenik

Slovenski oktet v Štanjelu (21. 6.)

Slovenski oktet je prvič zapel leta 1951 v Slovenski filharmoniji in vse od tedaj velja za najbolj reprezentativen slovenski moški vokalni komorni ansambel. Osnovno poslanstvo okteta je ohranjanje in plemenitenje slovenske vokalne glasbe.

V Slovenskem oktetu smo izjemno veseli, da smo bili povabljeni k radijskemu Koncertu iz naših krajev, ki ga bomo izvedli v slikovitem Štanjelu na Krasu, ki kar kliče po prelepi slovenski pesmi, ki jo že desetletja goji in neguje Slovenski oktet. S tem koncertom se po krajšem obdobju, ko smo se bili primorani umakniti iz koncertnih odrov, ponovno vračamo in prekinjamo obdobje zatišja. Predstavili se bomo z ljudskimi skladbami, ki so del tradicije ansambla ter jih dopolnjevali s prelepimi uglasbitvami sodobnikov, ki ustvarjajo tudi za Slovenski oktet.

Jože Vidic

Repertoar okteta je izjemno širok in raznolik, saj ga oblikujejo skladbe od renesanse do ljudskih pesmi vseh narodov, od klasicizma in romantike do skladb sodobnikov mnogo jih je bilo napisanih ali prirejenih prav zanj. Posebno skrb pa seveda namenja slovenski pesmi, tako ljudski kot umetni, ki jo vedno znova s posebnim žarom predstavlja na domačih koncertnih odrih, z veseljem pa jo ponese med rojake in ljubitelje petja po svetu.

V Štanjelu bo nastopil Slovenski oktet.
V Štanjelu bo nastopil Slovenski oktet.

Na koncertu v Štanjelu bo Slovenski oktet ob svojih zimzelenih uspešnicah predstavil še pesmi, ki so nastale pred kratkim, ko bi morala iziti njihova zgoščenka, a zaradi trenutnih razmer nekoliko zamuja. Priložnost torej, da pesmim prisluhnete na tretjem junijskem Poletnem koncertu iz naših krajev.

Od pomladi 2019 ansambel deluje v novi zasedbi. Člani so: Andrej Oder (1. tenor), Rok Ferenčak(1. tenor), David Jagodic (2. tenor), Janez Triler(2. tenor), Jože Vidic (bariton), Darko Vidic(bariton), Janko Volčanšek (bas) in Matej Voje (bas). Umetniški vodja je Jože Vidic.

Nastopili bodo v Štanjelu, kraškem arhitekturnem biseru.

»Zakaj se splača obisk Štanjela? Zato, ker je to nedvomno ena najlepših vasi v Sloveniji in tudi širše. Ker združuje lepote kulture in narave: ozke skrivnostne uličice, ki se vijejo med kamnitimi hiškami, mogočen grad, ki gosti stalno zbirko umetniških del Lojzeta Spacala, izjemen Ferrarijev vrt, kjer je znamenitemu arhitektu in urbanistu Maksu Fabianiju v okviru prečudovitega parka uspelo združiti lepoto in funkcionalnost narave. In seveda zaradi kraške kulinarike, ki ni samo pršut in teran. Je mnogo več. In prav tu jo je možno okusiti na različne vabljive načine. Štanjel je kraj kulture, zato so tu kulturni dogodki na pravem mestu. Oživijo ta kraj in očarajo njegove prebivalce ter obiskovalce. Zato se iskreno zahvaljujem Radiu Slovenija za organizacijo tega koncerta v Štanjelu.«

Erik Modic, župan Občine Komen

Vražji muzikanti na Ptuju (28. 6.)

Začetek Vražjih sega v leto 2016, ko so se fantje poleg vseh študijskih in drugih obveznosti začeli dobivati skupaj na vajah. Na njihovi spletni strani preberemo, da imajo na koncertih samo eno misijo: narediti vražje dober žur! Poleg »žura« seveda glasbo jemljejo zelo resno, saj so svojo kakovost pokazali in se dokazali na marsikaterem glasbenem festivalu, med drugim na festivalu Slovenska polka in valček 2019, kjer so si s skladbo Misel nate ne zaspi priigrali zmago za najlepši valček Festivala. Tudi ta valček bo zazvenel na zadnji junijski oddaji Poletni koncerti iz naših krajev, ki jim boste lahko prisluhnili iz Ptuja.

Na Ptuji bodo igrali Vražji muzikanti
Na Ptuji bodo igrali Vražji muzikanti

Skupino Vražji muzikanti sestavlja pet mladih glasbenikov in pevka. Člani zasedbe so: Alen Partlič (harmonika, bas kitara, vokal), Jan Junger (klarinet, saksofon, vokal), Luka Krof (trobenta, klaviature, vokal), Klemen Pešl (kitara, vokal), Aleš Rola (bariton, bas kitara, diatonična harmonika, bobni, vokal) in Eva Kovačič (vokal).

»Vražji smo izjemno počaščeni, da bomo lahko zaigrali v ciklu oddaj Poletni koncerti iz naših krajev. Koncerta se izjemno veselimo, saj bo to po tem težkem obdobju za glasbenike eden od naših prvih javnih nastopov. Vse skupaj pa bo še bolj čarobno zaradi lokacije - najstarejšega slovenskega mesta Ptuj, kjer se vselej počutimo kot doma.«

Vražji

Ker Vražji v svoji kratki, a uspehov polni karieri še niso »uspeli« posneti veliko pesmi (trenutno imajo posnete tri pesmi), boste v njihovi izvedbi poslušali znane narodnozabavne skladbe, ki gotovo najbolj, če seveda kam, sodijo prav v že omenjeno mesto Ptuj, kjer poteka najstarejši festival slovenske narodnozabavne glasbe.

»Veseli smo, da je radijska oddaja Poletni koncert iz naših krajev gostovala tudi na Ptujskem gradu. V Pokrajinskem muzeju Ptuj – Ormož podpiramo organizacijo različnih prireditev, dogodkov in koncertov. Upamo, da bo oddaja dosegla čim širši krog poslušalcev, ki bodo morda dobili idejo oziroma navdih za obisk našega mogočnega gradu in ponosa Ptuja. V letošnjem letu, ko je zaradi izrednih razmer, povezanih z novim virusom, obisk drastično upadel, je to za nas še toliko bolj pomembno. Zato vsi pod noge in se vidimo na Ptujskem gradu ter v naših muzejskih zbirkah.«

Aleksander Lorenčič, direktor Pokrajinskega muzeja Ptuj-Ormož