Izbrani izvajalci bodo skladbo izvedli v živo z revijskim orkestrom RTV Slovenija ali z lastnim ansamblom (bandom), če gre pri prijavljenemu izvajalcu za glasbeno skupino.
Uradno vabilo za sodelovanje na festivalu Popevka 2022 je na voljo tukaj.

Pogoji sodelovanja
Prijavljena skladba je lahko dolga največ tri minute in pol (3 minute in 30 sekund). Besedilo skladbe mora biti napisano v slovenskem jeziku, izvajalci pa jo morajo v tem jeziku tudi zapeti. Skladba mora biti izvirna (v celoti in v posameznih delih skladbe) in še ne priobčena javnosti na dan prijave na vabilo.

Prijavitelji morajo prek spletnega obrazca na spletni strani www.rtvslo.si/popevka2023 naložiti:
• v celoti izpolnjeno in podpisano izjavo, ki je del vabila,
• izvod notnega zapisa skladbe (vokalna linija s podpisanim besedilom in harmoničnimi oznakami),
• besedilo skladbe,
• MP3 tonskega zapisa skladbe (demo posnetek z vokalom),
• fotografijo izvajalca oz. izvajalcev,
• opis ustvarjalno-glasbenega delovanja izvajalca oz. izvajalcev.

Prispele prijave bo ocenjevala najmanj tričlanska strokovna komisija. Seznam izbranih skladb, ki se bodo predstavile na prihajajočem festivalu Popevka 2023, bomo na naši spletni strani objavili najpozneje do 20. aprila 2023.

Lani na Popevki slavila Mia Guček
Na festivalu Popevka 2022, ki sta jo vodila Nina Osenar in igralec Jure Kopušar. se je predstavilo 10 novih skladb. Veliko nagrado občinstva je prejela skladba z naslovom Nove slike v izvedbi Mie Guček. Podeljenih je bilo še pet nagrad strokovne žirije.

Mia Guček. Foto: Adrian Pregelj, RTV Slovenija
Mia Guček. Foto: Adrian Pregelj, RTV Slovenija

Veliko nagrado strokovne žirije za najboljšo skladbo v celoti je prejela skladba Od tu do tam skupine Gedore. Nagrado za najboljše besedilo je letos pripadla Amayi za skladbo Rdeče. Nagrada za najboljšo interpretacijo je šla Dinamitkam, nagrado za najboljšo priredbo sta prejela Jani Hace in Boštjan Grabnar za skladbo Frajer v izvedbi Dinamitk. Nagrado za obetavnega mladega avtorja ali izvajalca pa je letos prejela Veronika Strnad.

Petčlansko strokovno žirijo so sestavljali Darja Švajger, ki je bila predsednica žirije, Andrea Flego, Mojca Menart, Iztok Novak in Gregor Ravnik.