Premagajmo covid 19

Vprašanja pošljite na naslov korona@rtvslo.si

Epidemija že dolgo ni več zgolj izmikanje koronavirusu, ampak zahteven preizkus družbene solidarnosti in sočutja, pa tudi individualne odgovornosti, potrpljenja, vztrajnosti. Vzdušje vsiljuje čedalje več vprašanj, dvomov, skrbi, tudi nezadovoljstva, občutkov obupa, brezizhodnosti. Kako dolgo še? Koliko ukrepov še? Koliko odmerkov cepiva? Kje je konec, kdaj, sploh kje in kdaj? Katera je prava pot do tja?

Oddaja Premagajmo covid, ki bo na sporedu ta četrtek ob 20. uri na TV Slovenija 1, bo zaobjela tovrstne razmisleke in jih skupaj s številnimi gosti iz različnih sfer javnega življenja umestila v družbene in zdravstvene razmere. Ustvarjalci oddaje bodo sprejemali tudi vaša vprašanja. Posredujete jih lahko na elektronski naslov korona@rtvslo.si najpozneje do srede, 12. januarja, do 20. ure.

Državi kot entiteti, družbi kot njenemu gonilu in vsem posameznikom v njej je skupna želja, da bi se znebili strahu in negotovosti, ki ju prinaša vsakdan zadnjih dveh let. Nekateri temu rečejo »vrnitev v normalnost«, ki smo jo poznali pred marcem 2020, drugi spodbujajo k razmislekom o prilagoditvi na »novo« normalnost, ki bo omogočila kar se da običajno življenje s koronavirusom in vsemi ostalimi, ki še lahko sledijo.

Kaj še lahko stori vsak od nas, da dosežemo razmere, ko se bomo v nov dan zbudili z lažjimi mislimi, brez negotovosti, kaj bo prinesel nov dan, nov teden, nov mesec? Koliko je na nas in koliko na skupnosti, da (si) to omogočimo? Zakaj je prav, da damo priložnost, da svojo moč pokaže civilizacijska pridobitev, cepljenje? Kaj bi dosegli z obvezo k cepljenju? Kako spoštljivo obravnavati dvome, strahove, stiske? Kako dvigniti raven javnega diskurza? Kako povrniti zaupanje v stroko? Kako razumeti, da se nam zadnji dve leti znanost odvija pred očmi, in kako to potrpežljivo sprejeti?

Odgovore na ta in številna druga vprašanja prinaša četrtkova oddaja Premagajmo covid, ki jo bosta vodila Andreja Gregorič in Jan Novak. Urednica oddaje je Vesna Pfeiffer. Kot poudarjajo, v takšnem pristopu vidijo pomemben doprinos k družbenemu razpoloženju: »S to oddajo javna televizija sledi svojemu poslanstvu, ki je tudi v tem, da pripomore k odprti in široki družbeni razpravi o vprašanjih, pomembnih za državo, družbo in vsakega njenega posameznika. Epidemija zelo posega v tok življenja in tu lahko pripomoremo k njegovemu razumevanju, za katerega si želimo, da bo strpno, spoštljivo in solidarno.«