Festival radijske igre za dojenčke, malčke, starše in vse ljubitelje zvočne umetnosti se bo začel v nedeljo, 26. marca 2023, na frekvencah Radia Slovenija. Drugi festivalski dan, v ponedeljek, 27. marca 2023, bodo najmlajši radijske igre poslušali v vrtcih po vsej Sloveniji. Festival se bo zaključil v torek, 28. marca 2023, s celodnevni programom – tako umetniškim kot strokovnim – v Stari mestni elektrarni na Slomškovi 18 v Ljubljani. V torek bo med 10. in 20. uro na voljo niz skupnih poslušanj radijskih iger, zvočni sprehod, zvočna inštalacija, delavnica in okrogle mize. Zadnji dan nastaja v sodelovanju z Ljubljanskim festivalom kulturno-umetnostne vzgoje Bobri.

Grafika: MMC RTV SLO
Grafika: MMC RTV SLO

Dodatne informacije o Festivalu radijske igre za dojenčke in malčke na e-naslovu b-air@rtvslo.si.

Prvi festivalski dan v etru, drugi pa v vrtcih

Prvi dan, v nedeljo, 26. 3. 2023, bo festival potekal na valovih Radia Slovenija. Skozi program bo vodila Anamarija Štukelj Cusma. Drugi festivalski dan, v ponedeljek, 27. 3. 2023, bo potekal v vrtcih po vsej Sloveniji.

Nedelja, 26. 3. 2023

Programi Radia Slovenija

00.05 – 02.00 - Nočni obisk: O pomenu kakovostnega zvočnega okolja (Prvi)

08.05 – 09.00 - Radijska igra za otroke Bober in odmev (Prvi)

11.05 – 13.00 - Poslušajmo skupaj. Od zibke do pozne starosti. Pogovor v živo z gosti in poslušanje radijskih iger za dojenčke in malčke Glasbena kuhinja, Čebljanje in Morje (Ars)

16.05 – 18.45 - Kot nekoč: Iz bogatega arhiva Radia Slovenija – Pogovor v živo z gosti in poslušanje radijske igre Žogica Marogica (Ars)

23.15 – 24.00 - Zvok in skupno: Sociološko-filozofsko-antropološko-arhitekturno/urbanističnI vidiki skupnega poslušanja (Ars)

Na povezavi je podrobnejši nedeljski program.

Sluh oziroma občutljivost na zvok je tisti čutni kanal, ki je že ob rojstvu polno razvit in preko katerega se od zibke dalje tesno povezujemo s svojim okoljem. Radijska igra za najmlajše je umetnost, ki vabi v stik, odnos. V intimi doma ali na mehkih blazinah, v varnem okolju sproščenega umetniškega dogodka. Ko se zvočne krajine radijskih iger razprejo v prostor igre in raziskovanja najmlajših in njihovih najbližjih.

Ponedeljek, 27. 3. 2023

Poslušajmo skupaj - poslušanje radijskih iger v vrtcih
V vrtcih po vsej Sloveniji in v zamejstvu skupaj poslušamo radijske igre za dojenčke in malčke. Radijske igre so dosegljive na spletni strani RTV Živ žav.

Foto: SOJ RTV SLO/Adrian Pregelj
Foto: SOJ RTV SLO/Adrian Pregelj

Poslušajmo skupaj, predavanje dr. Katarine Habe, dr. Katarine Zadnik in dr. Katarine Kompan Erzar z neposrednim prenosom na MMC TV, ob 16.15
Predavanje in delavnica skupnega poslušanja bo potekala skozi predstavitev radijskih pravljic in raziskovanje bogatega sveta, ki se nam odpira skozi zvočne in glasbene vsebine. Čarobni svet radijskih pravljic in radijskih iger je tudi prostor odnosa med starši in otroki. Kako se lahko v odnosu z otrokom zares osredotočimo na poslušanje, kako otroku omogočimo, da zares posluša? Na kaj naj bomo pozorni, kako izključiti vse motilce pozornosti? To je sposobnost, ki raste v odnosih in se oblikuje skozi skupno poslušanje že od prvih trenutkov življenja . Neposredni prenos predavanja si bo mogoče ogledati na tej povezavi.

Tretji festivalski dan bo umetniško-strokovno obarvan

Tretji dan, v torek, 28. 3. 2023, bo festivalsko dogajanje potekalo v Stari mestni elektrarni v Ljubljani. Skupno poslušanje radijskih iger, okrogle mize, delavnica, zvočni sprehod in zvočna inštalacija so organizirani v sodelovanju z ljubljanskim festivalom kulturno-umetnostne vzgoje Bobri. Program je namenjen vrtcem in ostali zainteresirani javnosti, kot je označeno v programu.

UMETNIŠKI PROGRAM
Na povezavi je podrobnejši torkov umetniški program s predstavitvami vsebin in avtorjev.

09.00 – Zvočni avtoportreti, radijska igra in pogovor (za izven) 45'
Nika Lipuš, Melani Pyvovar, Klara Senica, Nail Perviz, Gal Kordič
Starost 10+

10.30 – Morje, radijska igra za dojenčke in starše, 23’07’’ (za izven)
Saška Rakef, Bojana Šaljić Podešva
Starost 0+

11.05 – Čebljanje Zvočni sprehod za malčke (za vrtce) 22’34’’
Irena Pivka, Brane Zorman
Starost 1+

16.30 – Čebljanje Zvočni sprehod za malčke (za izven) 22’34’’
Irena Pivka, Brane Zorman
Starost 1+

Foto: SOJ RTV SLO/Adrian Pregelj
Foto: SOJ RTV SLO/Adrian Pregelj

18.00 – Samota – generacije izolacije, kamorkoli greš, maska gor na faci je (za izven) 60’
Špela Kravogel
Dokumentarna radijska igra za starše in mladostnike, pogovor in delavnica za otroke z Urhom Mlakarjem, članom Um & Kuna Freestyle show
Starost 10+
Prijava na delavnico pre elektronskega naslova b-air@rtvslo.si do ponedeljka, 27. 3. 2023, do 12. ure.

9.30 – 20.00 Zvočna instalacija (za vrtce in izven)
Kot nekoč – radijske igre naše mladosti

STROKOVNI PROGRAM
Na povezavi je torkov strokovni program s podrobnejšo predstavitvijo vsebin.

11.30 – Poslušati, brati, gledati, plesati. Skupaj., okrogla miza (za izven) 55’
Starost 15+

14.00 – Razmisleki o ustvarjanju za otroke, okrogla miza (za izven), 55’
Starost 15+

15.30 – Zvočna ustvarjalna delavnica za predšolske otroke in njihove starše (za izven) 60'
Kolektiv OS: dš dš dš deževnik
Prijava na delavnico pre elektronskega naslova b-air@rtvslo.si do ponedeljka, 27. 3. 2023, do 12. ure.

O projektu B-AIR

Festival radijske igre za dojenčke in otroke je del triletnega projekta B-AIR, kjer devet partnerskih organizacij iz sedmih evropskih držav pod vodstvom Radia Slovenija raziskuje vlogo zvoka v razvoju človeka. Projekt B-AIR nastaja v tesnem sodelovanju umetnikov in uglednih mednarodnih strokovnjakov s področja razvojne psihologije, nevrofiziologije, nevropsihologije, psihoakustike, muzikoterapije, glasbene pedagogike idr. Cilj projekta je ustvarjanje zvočne umetnosti za dojenčke, malčke in ranljive skupine. Projekt je finančno podprt v okviru programa Evropske unije Ustvarjalna Evropa.
Več o projektu na spletni strani rtvslo.si/b-air in na b-air.infinity.radio.