Izbora, ki ga prireja Uredništvo glasbenih in baletnih oddaj Televizije Slovenija v sodelovanju s Konservatorijem za glasbo in balet Ljubljana, se je v polfinalu udeležilo kar 23 mladih glasbenikov.

Prvi dan so se predstavili 17-letna Sara Bajc (harfa), 19-letni Sebastijan Buda (rog), 17-letna Laura Calligaris (violina), 17-letna Sofia Grassi (violončelo), 17-letni Ruben Hudnik (rog), 19-letni Vid Ibic (klavir), 15-letna Zarja Javh Dobernik (harfa), 20-letni Tim Jurkovič (kitara), 20-letna Tjaša Klanac (violina), 18-letni Bor Kračun - Pižmoht (violončelo), 20-letni Lan Meden (saksofon) in 20-letna Klara Lužnik (klavir).

Hornist Sebastijan Buda, ki se je uvrstil v finalni izbor. Foto: Daniel Leskovic
Hornist Sebastijan Buda, ki se je uvrstil v finalni izbor. Foto: Daniel Leskovic

»Veseli in ponosni smo, da lahko gledalcem ponudimo posnetek polfinalnih nastopov, ki so znova pokazali visoko raven muziciranja mladih slovenskih glasbenikov. Glede na velike slovenske uspehe v preteklosti lahko pričakujemo, da bo tudi letos junija v Zagrebu naš predstavnik na tekmovanju Evrovizijski mladi glasbeniki 2020 dosegel lepo uvrstitev.«

Daniel Celarec, urednik oddaje in projekta

Drugi dan pa so nastopili 20-letna Neža Verstovšek (violončelo), 19-letni Tadej Pance (saksofon), 19-letna Meta Pirc (flavta), 18-letna Alma Pleteršek (violončelo), 17-letna Katarina Polšak (harfa) in 18-letni Aleksander Simionov (tolkala). Po odmoru je sledila še zadnja peterica: 17-letni Urban Šifrar (klarinet), 17-letna Tia Ivajnšič (saksofon), 17-letni Luka Vovk (klarinet), 16-letna Neja Anderle (saksofon) in 17-letni Marko Matajič (klavir).

Njihove nastope je ocenjevala strokovna žirija, ki so jo sestavljali Maja Kojc (predsednica), Gorjan Košuta in Simon Dvoršak. Osem najboljših glasbenikov se je tako uvrstilo v finalni izbor, ki bo v sredo, 25. marca, v Dvorani Lucijana Marije Škerjanca na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana.

To so Neja Anderle (saksofon), Sebastijan Buda (rog), Zarja Javh Dobernik (harfa), Tim Jurkovič (kitara), Marko Matajič (klavir), Tadej Pance (saksofon), Aleksander Simionov (tolkala) in Neža Verstovšek (violončelo).

Oglejte si edinstveni maratonski posnetek vseh polfinalnih nastopov, ki skupaj z razglasitvijo osmih finalistov traja kar 6 ur in pol!