Ljubezen do gora in alpinizma je globoko zasidrana v dušo slovenskega naroda. Nova alpinistična serija V treh stenah, ki bo premierno predvajana konec aprila in v prvi polovici maja, bo gledalce Televizije Slovenija popeljala vse od Karavank do Julijskih in Kamniško-Savinjskih Alp. Protagonisti bodo razkrivali najbolj nedosegljive kotičke naših gora in tudi sebe.

Režiserja: Boštjan Virc in Rožle Bregar
Scenarista: Boštjan Virc in Dora Trček
Direktor fotografije: Rožle Bregar

Dokumentarna serija V treh stenah

1. del: Steber
V sredo, 28. 4., ob 17.25 na TV SLO 1
Dokumentarna serija V treh stenah je trilogija o antologijskih stenah naših gora, pri čemer ima vsaka stena svoj specifičen značaj in zgodbo. V prvem delu se bomo v Julijskih Alpah spoznali z najveličastnejšo kuliso naših gora − več kot kilometer visoko severno steno Triglava. Z alpinistoma Matijo Volontarjem, Žigo Oražmom in gorskim vodnikom Tomažem Jakofčičem bomo opravili zahteven plezalni vzpon po Čopovem stebru. Vzpon nad prepadi bodo dopolnjevali intimni pogledi vseh treh protagonistov, gorske vodnice Tine Di Batista in zgodovinarja dr. Petra Mikše.

2. del: Diagnoza: Alpinizem
V sredo, 5. 5., ob 17.25 na TV SLO 1
Dokumentarna serija V treh stenah je trilogija o antologijskih stenah naših gora, pri čemer ima vsaka stena svoj specifičen značaj in zgodbo. V drugem delu se bomo v Kamniško-Savinjskih Alpah odpravili v navpično steno Lučkega Dedca. Alpinistki Marija Jeglič in Eva Dolenc bosta splezali na Centralni steber, ki je kar nekaj časa veljal za najtežjo plezalno smer v naših gorah. Vzpon bo zaznamovan s humorjem, razposajenostjo in pogledi obeh plezalk. Zgodbo bodo dopolnjevali alpinistka Marjana Šah Štrok, gorski vodnik Milan Romih in zgodovinar dr. Peter Mikša.

3. del. Poročni prstan
V sredo, 12. 5., ob 17.25 na TV SLO 1
Dokumentarna serija V treh stenah je trilogija o antologijskih stenah naših gora, pri čemer ima vsaka stena svoj specifičen značaj in zgodbo. V tretjem delu se bomo v Karavankah nad Tržičem spoznali z drugačnim, bolj športnoplezalnim alpinizmom. Petra Klinar Stražar in Luka Stražar sta zakonski par in soplezalca. V steni Begunjščice bosta preplezala Šentansko smer, vzpon pa se bo prepletal z njunim pogledom na alpinizem in specifiko partnerskega odnosa.
Zgodbo bodo dopolnjevali alpinistka in geografinja dr. Irena Mrak, alpinist Klemen Premrl in zgodovinar dr. Peter Mikša.

Vse tri zgodbe V treh stenah bo dopolnjeval alpinist in zgodovinar Peter Mikša. Kot pravi, je slovenski alpinizem v svetovnem vrhu že skoraj 40 let. »Pravzaprav vse od leta 1975 in izjemnega uspeha v južni steni osemtisočaka Makaluja. Od takrat in od uspeha na zahodnem grebenu Everesta štiri leta pozneje smo Slovenci med svetovno strokovno javnostjo poznani kot ena izmed alpinističnih velesil, glede na našo skromno številčnost pa nam številni priznavajo tudi sorazmerni primat med alpinističnimi nacijami.«

Se je pa alpinizem pri nas začel že sto in več let pred letom 1975, razvoj domače alpinistične dejavnosti pa so, kot pravi Peter Mikša, tlakovali Valentin Stanič, Mira Marko Debelak, Pavla Jesih, Joža Čop in drugi. »Že sam prvi vzpon na Triglav leta 1778 sega v tako rekoč isti čas kot prvi vzpon na Mont Blanc. Sicer je razlika v višini očitna, toda razlikuje se tudi sama tehnična težavnost obeh vzponov: ta gre v prid Triglavu oziroma 'štirim srčnim možem' iz Bohinja, ki so ta vzpon opravili.« Za slovenske alpiniste je imela še poseben pomen severna stena Triglava, kjer je potekalo tekmovanje med slovenskimi in tujimi, predvsem nemškimi plezalci za primat ne samo glede števila preplezanih novih smeri, ampak tudi glede težavnosti prvenstvenih vzponov. »Boj za prvenstvo v (slovenskih) stenah je naša alpinistična misel, katere zastavonoša je bil že pred skoraj sto leti Klement Jug.« Zdi se, kot še pravi Peter Mikša, da nobena druga dejavnost Slovencev ne navdihuje tako kot dejavnosti, povezane z gorami. Ta ljubezen se kaže tudi v literaturi in (dokumentarnem) filmu.

Vabljeni k ogledu V treh stenah.

Napovednik: V treh stenah