Programsko-produkcijski načrt za leto 2022 je potrjen. Pri pripravi tega temeljnega dokumenta zavoda si je vodstvo RTV Slovenija zadalo cilj, da se z razpoložljivimi sredstvi pripravi kakovostne in prepoznavne vsebine ter pri tem uresniči javni interes, hkrati pa je vodstvo iskalo notranje rezerve, s katerimi bi racionalizirali delovne procese in izdatke. V nadaljevanju je predstavljenih nekaj najpomembnejših programskih sprememb, novosti in projektov, ki bodo v prihodnjem letu zaznamovali radijske in televizijske programe RTV Slovenija, Multimedijski center, še naprej pa bo RTV Slovenija zagotavljala tudi dostopnost svojih vsebin ranljivejšim skupinam.

RADIO SLOVENIJA

V širšem kontekstu pričakovanega okrevanja po pandemiji, digitalne transformacije družbe, pa tudi radikaliziranega družbenega diskurza se vloga medijev izkazuje kot še posebej pomembna. Javni mediji imajo v takih okoliščinah še večjo odgovornost pri zagotavljanju kredibilnih medijskih vsebin, zato je dosledno upoštevanje programskih standardov in poklicnih meril ena ključnih zavez Radia Slovenija. Večji pečat letu 2022 bodo v naših programih dale tudi troje volitve in 50-letnica Vala 202.  

Radio Slovenija je od začetka pandemije opazno okrepil doseg svojih programov in vsebin. Načrtujemo, da bo celotna mreža programov Radia Slovenija ohranila dosege zadnjih dveh let na klasični FM-platformi, s prenovo spletnih strani bomo nadgradili in izboljšali ponudbo radia na spletu, podkasti pa ostajajo naš najpomembnejši digitalni produkt, cilj za prihodnje leto je doseči 90.000 naročnikov podkastov Radia Slovenija.

V sklopu informativnih vsebin vseh programov Radia Slovenija bodo v ospredju troje volitve, za Radio Koper in Radio Maribor še posebej izpostavljene lokalne, pečat bo programom še naprej dajalo okrevanje družbe po pandemiji in njen razvoj, pa tudi razprava o prihodnosti Evropske unije in analiza svetovnega dogajanja (prek ameriških senatnih volitev, vloge Kitajske, volitev v Franciji), program Ars pa ostaja vpet v celoten slovenski kulturni prostor, tudi prek sodelovanja z radijskima hišama v Trstu (RAI) in Celovcu (ÖRF), kjer delujeta slovenska programa.   

Izobraževalne vsebine za mlade so poslušalcem na voljo na Prvem, nadaljevali bomo posebne projekte za otroke in mladostnike, Lahko noč, otroci!, Čebelice, Hudo, Prvi na maturi, in pripravljali specializirane oddaje za različne družbene skupine.

Poseben poudarek bomo v programih Radia Slovenija namenili slovenski glasbeni produkciji. Še dodatno jo na Prvem poudarjamo z rednim enournim terminom, namenjenim izključno kakovostni slovenski glasbi, od zimzelenih popevk do narodnozabavne glasbe. Val 202 bo svojo okroglo obletnico praznoval z nizom dogodkov in vsebin, poudarjamo večji koncert s poudarkom na domači popularni glasbi. Na Arsu pa bomo poskrbeli za 200 snemanj pomembnejših domačih koncertnih dogodkov in nekaj snemanj domačih opernih predstav, pa tudi 90 neposrednih prenosov. V EBU-izmenjavo bomo uvrstili 40 lastnih koncertnih posnetkov. Radio Koper bo pozornost namenil ustvarjalnosti lokalnih glasbenikov z oddajami v živo iz studia Hendrix ter z neposrednimi prenosi lokalnih glasbenih dogodkov, Radio Maribor pa med drugim nadaljuje projekta Frišno – Dan nove slovenske glasbe in Jutra ob kavi so še lepša ob kitari v sklopu jutranjega programa. Tudi Radio Si se pridružuje podpori slovenske glasbene produkcije z glasbenim natečajem Radio Si Standouts ter mini koncerti Main Stage.

Na športnem področju bodo leto 2022 zaznamovale predvsem zimske olimpijske igre v Pekingu. Spodbujeni z izkušnjo spremljanja poletnih olimpijskih iger v Tokiu se bomo med navijače po Sloveniji odpravil s terenskim studiem in z navijaškimi središči Peking doma spremljali prenose, ustvarjali radijski program, pripravili športne dejavnosti.

Podkasti so produkt Radia Slovenija, ki ima vse več poslušalcev. Trajnostni razvoj je osrednja vsebinska usmeritev Vala 202, okoljske teme bodo tudi del programa, namenjenega mladim, prav tako jih bomo slišali v novem podkastu Mala malca.

V načrt vključujemo prireditve, širše pomembne za našo družbo, kjer bodo programi Radia Slovenija sodelovali kot partnerji ali soorganizatorji. Borštnikovo srečanje, Knjižni sejem, tradicionalne prireditve ob kulturnem in drugih praznikih, izpeljali bomo 31. natečaj Arsova lastovka – za najboljšo kratko zgodbo, izvedli akcije Aktivni z Radiem Maribor in sodelovanje pri projektih s ključnimi regionalnimi ustanovami s področja gospodarstva, kulture, športa in sociale. Novost v Sloveniji pa bo festival avdioprodukcije, ki ga bo ob svojem jubileju pripravil Val 202 pod pokroviteljstvom Radia Slovenija in v sodelovanju z zunanjimi partnerji.

TELEVIZIJA SLOVENIJA

Vodstvo TV Slovenija konec februarja 2022 uvaja številne novosti, s katerimi želi zagotoviti višje zadovoljstvo gledalcev, ki financirajo program javne televizije.

Informativni program je v resni krizi. Večini oddaj že leta pada gledanost, samo Dnevnik in Odmevi so od leta 2003 izgubili kar 250.000 ali polovico nekoč zvestih gledalcev. Zato uvajamo spremembe v informativnem programu, kjer bomo oblikovali oddaje po zgledu oddaj informativnega programa avstrijske javne televizije ORF, delno tudi ZDF in britanske javne televizije BBC. Dolžino oddaje Prvi Dnevnik ob 13.00 bomo prilagodili na 13 minut, tako dolga je oddaja Zeit im Bild ob 13.00 na ORF. Dolžino Dnevnika bomo prilagodili na 20 minut, enako dolžino imata enaki oddaji Zeit im Bild ob 19.30 in ZDF Heute ob 19.00. Dolžino Odmevov bomo prilagodili na 25 minut, enako dolžino ima oddaja Zeit im Bild ob 22.00.

Gledalci si bodo po novem lahko ogledali kulturne novice po Dnevniku, informativna oddaja o Kulturi tako ne bo več odrinjena na konec programa v poznih večernih urah. Oddaja Slovenska kronika bo po novem tudi v soboto in nedeljo, s čimer bomo kar za deset odstotkov okrepili vsebino, namenjeno lokalnim in regijskim novicam. Na TV Slovenija 2 uvajamo nov večerni informativni blok, in sicer na podlagi izkušenj kolegov iz BBC News. Posebno pozornost bomo v njem namenili novicam iz sveta in analizam mednarodnih dogodkov. Gledalcem bomo tako lahko zagotovili kar 63 odstotkov več novic iz sveta kot doslej. Ponudili jim bomo tudi novice s področja zdravja, potrošništva, gospodarstva, znanosti in tehnologije, kar je pomembna novost na slovenskih televizijah.

Ne bomo razočarali niti gledalcev športnega programa. Naši ustvarjalci bodo pripravili prenose z zimskih olimpijskih iger v Pekingu in svetovnega prvenstva v nogometu v Katarju ter z njimi povezane oddaje. Prenašali bomo tekme alpskega smučanja, smučarskih skokov, svetovnega prvenstva v hokeju skupine B, kolesarsko dirko po Franciji in evropsko prvenstvo v rokometu za dekleta. Smo ambiciozni in si prizadevamo za odkup televizijskih pravic evropskega prvenstva v nogometu 2024 in 2028, svetovnega prvenstva v nogometu 2026 in tekem slovenske reprezentance v kvalifikacijah ter ligi narodov. Dogovarjamo se za nakup pravic za predvajanje tekem slovenske košarkarske in odbojkarske reprezentance ter drugih mednarodnih kolesarskih tekem od leta 2023 naprej.

Ker je del poslanstva TV Slovenija tudi zabava gledalcev, nismo pozabili na razvedrilne oddaje. Teh bo v letu 2022 več zlasti v času največje gledanosti. Med tednom in ob koncih tedna bomo predvajali nove popoldanske oddaje, izvedli bomo razširjen projekt EMA, proti koncu leta 2022 bomo začeli novo oddajo Podarim dobim. Povečali bomo število glasbenih oddaj različnih zvrsti. V okviru programa Plus bomo posebno pozornost namenili prenovi oddaje Dobro jutro, ki dosega kar 30-odstotni delež gledalcev.

Kulturni in umetniški program bo v novo programsko shemo prispeval kar 75 odstotkov vseh oddaj na TV Slovenija 1 med 20.00 in 22.00. Gledalci si bodo prihodnje leto lahko ogledali domači igrani seriji Leninov park in Dolina rož, v lastni produkciji. Poleg omenjenih igranih serij bodo izstopali izbrani naslovi dokumentarnih filmov, ki bodo nastali ali v lastni produkciji, koprodukcijah s slovenskimi neodvisnimi producenti ali pa jih bomo pridobili prek licenčnih odkupov. Prav na predvajanje tujih in domačih dokumentarnih filmov dobivamo namreč v zadnjem času največ pozitivnih odzivov, deleži gledalcev so zelo zadovoljivi. Gledalcem bomo zagotovili tudi 12 novih dokumentarnih filmov v lastni produkciji. Naslednja večja novost pri načrtu za leto 2022 je popoldanska oddaja, namenjena starejšim gledalcem. V različnih oddajah bomo poudarili pomembnejše obletnice (Jože Plečnik, Društvo slovenskih pisateljev, ustanovitev kluba PEN, Uroš Krek, odprtje Deželnega gledališča). Prenovili bomo tudi oddajo, ki jo enkratno predvajamo v osrednjem terminu: Portreti Prešernovih nagrajencev.

MULTIMEDIJSKI CENTER

V Multimedijskem centru bomo v prihodnjem letu poleg ažurnega dnevno aktualnega dogajanja in poglobljenih tem na spletni strani rtvslo.si svojim uporabnikom ponudili posodobljene poti interakcije z uporabniki.

V letu 2022 bomo izvedli obsežen projekt prenosa radijskih spletnih strani na platformo MMC-ja, tehnološko nadgradili Teletext, izboljšali mehanizem za priporočanje in interakcijo z uporabniki, posodobili in osvežili podobo Infokanala, v načrtu sta uvedba nove OTT-platforme za mobilne naprave in TV-aplikacije v okviru razširjene aplikacije RTV 365 ter nova platforma za predstavitev uporabnikovih znanj, sposobnosti, prilagojena za mobilne telefone s ciljem pritegniti generacijo Z.

Vsebinski poudarki, ki bodo zadevali notranjo politiko, bodo predvsem na spremljanju aktualnega dogajanja ter prihajajočih trojih volitev v prihodnjem letu, spremljanje različnih predsedniških volitev pa bo zadevalo zunanjepolitično področje. Kulturno uredništvo bo poročalo o pomembnih slovenskih in tujih festivalih na področju filma, slovenskih dogodkih o kulturno-umetniški dejavnosti, večji poudarek bo na reportažnem spremljanju dogodkov, eden od večjih bo 300. obletnica Škofjeloškega pasijona.

Naši športni novinarji bodo spremljali vse pomembnejše domače in svetovne športne dogodke: Planica, Zlata lisica, Pokal Vitranc, zimske olimpijske igre na Kitajskem, Tour de France, SP v nogometu ter evropski prvenstvi v rokometu in košarki.

Za uporabnike družbenih omrežij bomo pripravljali povzetke, zgodbe, objavljali slikovno gradivo, zanimive videovsebine, pripravljali nagradne igre, tako lahko še bolj dejavno spremljajo naše vsebine in nam redno sledijo na različnih multimedijskih platformah.
Multimedijski center bo stremel k čim boljši uporabniški izkušnji, enostavni uporabi, z vsebinsko kakovostnimi prispevki in vsebinami, ki bodo raznovrstni in namenjeni čim širši javnosti, hkrati pa nadgrajeval in izpopolnjeval obstoječe storitve.

RTV-PROGRAMI ZA ITALIJANSKO NARODNO SKUPNOST

Tudi prihodnje leto bosta temeljni programski cilj in poslanstvo oblikovanje kakovostnega in sodobnega radijskega, televizijskega in multimedijskega javnega servisa za italijansko narodno skupnost, pa tudi za širšo regionalno večkulturno in večjezikovno skupnost.
V načrtu za leto 2022 smo predvideli nekatere spremembe in novosti. Prihodnje leto bo dodatno programsko zahtevno zaradi priprave predvolilnih oddaj in spremljanja volilnih kampanj.

TV KOPER - CAPODISTRIA, TV-PROGRAM ZA ITALIJANSKO NARODNO SKUPNOST

V letu 2022 bomo preoblikovali in profilirali programsko shemo. Osišče te bodo predstavljali osrednja dnevnoinformativna oddaja Tuttoggi, večerna poročila in dnevnoinformativne oddaje, ki jih predvajamo v sklopu Čezmejne televizije. Povečali bomo prisotnost gostov in, kjer bo to mogoče, tudi vklope v živo v dnevnoinformativne oddaje in v druge aktualne oddaje − Meridiani in Tuttoggi Attualità. Problematiki šolstva in izobraževanja, ki je posebnega pomena za narodno skupnost, bomo posvečali oddajo Tuttoggi Scuola, medtem ko bomo tednik Tuttoggi Attualità še bolj usmerili v novinarski analitični intervju. Nadaljevali bomo tudi lani vpeljano infozabavno oddajo Focus.

Obogatili bomo priljubljeno nedeljsko oddajo Istria e dintorni. Novostim na knjižnem področju in na področju založništva bomo posvetili oddaji Quarta di copertina in Le parole più belle. Likovni ustvarjalci in ljubitelji umetnosti pa bodo še naprej našli svoj kotiček in priljubljene vsebine v tedenski oddaji Artevisione. Omnibus tedenska oddaja Shaker bo obogatena z igrico, ki bo potekala na družbenem omrežju. Ženskemu svetu bo namenjena oddaja Il Giardino dei Sogni. Verske vsebine pa bomo ponudili v sobotni oddaji Domani è domenica.

V letu 2022 načrtujemo produkcijo reportažnih in dokumentarnih oddaj. Med drugimi produkcijo dokumentarne oddaje, ki jo bomo posvetili pobudniku procesa demokratizacije italijanske narodne skupnosti Antoniu Bormu ob 30. obletnici njegove smrti, produkcijo dokumentarne oddaje I 120 anni della Parenzana − 120 let Porečanke in reportažno-dokumentarnih oddaj Una vita, una storia − Eno življenje, ena zgodba ter Le piazze delle nostre città – Trgi naših mest. Ob rednih športnih oddajah bomo ponudili tudi več prenosov domačih in mednarodnih športnih tekmovanj.

V sodelovanju s TV Slovenija bomo pripravili in predvajali italijansko različico oddaje Slovenski magazin. Razvijali bomo programsko sodelovanje in izvedbo skupnih projektov v okviru projekta Čezmejne televizije. Načrtujemo tudi snemanje dveh ali treh koncertov v studiu v sodelovanju z Glasbeno produkcijo RTV Slovenija.

Zelo zanimiva bo ponudba naših vsebin na prenovljenih spletnih straneh programa ter na skupni spletni strani televizijskega in radijskega programa za italijansko narodno skupnost.

RADIO CAPODISTRIA, RADIJSKI PROGRAM ZA ITALIJANSKO NARODNO SKUPNOST

Med dogodki, ki jim bomo namenili posebno pozornost, so parlamentarne, predsedniške in lokalne volitve v Sloveniji ter volitve za Italijansko unijo. Zagotovili bomo predvolilne oddaje za predsedniške kandidate, za manjšinske kandidate, za parlamentarne in lokalne volitve ter za Italijansko unijo, za kandidate političnih strank in za kandidate za župane štirih obalnih občin.
Med preostalimi dogodki, ki jim bomo namenili posebno pozornost, so tržaška Barkovljanka, Festival manjšine, Festival italijanske popevke Sanremo.

V živo bomo predvajali vodene oddaje, ki obravnavajo lokalne in čezmejne vsebine, kot tudi oddaje z mednarodnimi, nacionalnimi in manjšinskimi vsebinami. Ob ponedeljkih bo na sporedu oddaja GLOCAL, namenjena lokalni in čezmejni politiki in družbi; ob petkih oddaja IL VASO DI PANDORA, namenjena nacionalni in mednarodni politiki in čezmejnemu informiranju. Pozornost bomo namenili tudi dogodkom v širšem italijanskem kulturnem, političnem in čezmejnem prostoru ob sredah v oddaji I DIVERGENTI na sporedu, tako kot drugi dve oddaji, od 10.32 do 12.38.

Uredništvo razvedrilnih in glasbenih oddaj bo urejalo osrednje programske pasove, zjutraj in popoldan: od 8.00 do 10.30, vsak dan, že zgodovinsko oddajo CALLE DEGLI ORTI GRANDI, in popoldan, vsak dan, med 16.00 in 18.00 prav tako že zgodovinsko oddajo POMERIGGIO ORE QUATTRO. Ob sredah bomo predvajali tedensko oddajo COMMENTO IN STUDIO.

RTV-PROGRAMI ZA MADŽARSKO NARODNO SKUPNOST
Tako v radijskem kot televizijskem programu v madžarskem jeziku bomo tudi v letu 2022 skrbeli za pripravo čim bolj raznovrstnih in verodostojnih vsebin, izpolnjevanje pričakovanj najširšega kroga ciljnega občinstva, s posebnim poudarkom na skrbi za materni jezik, na krepitvi narodnostne identitete, medkulturnem dialogu ter povezovanju manjšine z večinskim in matičnim narodom.

V televizijskem in radijskem programu v madžarskem jeziku bomo posvetili posebno pozornost obletnicam tako v lokalnem prostoru (npr. obletnica ustanovitve dolnjelendavskega okrajnega sodišča, protestantske osnovne šole, dolnjelendavske hranilnice, začetka črpanja nafte v Petišovcih ipd.), kot tudi širšem prostoru (obletnica smrti pisatelja Géze Gárdonyija, rojstvo Lajosa Kossutha ipd.). Zgodovinske oddaje z lokalno tematiko so tudi sicer v zadnjem obdobju izjemno gledane, poslušane. Tudi v letu 2022 uvajamo novo radijsko oddajo s tovrstno tematiko, v kateri bomo predstavili znane in manj znane osebnosti našega prostora do konca prve svetovne vojne.

V letu 2022 pa bodo tudi radijski in televizijski program v madžarskem jeziku zaznamovale volitve tako v Sloveniji kot tudi na Madžarskem, s posebnim poudarkom na narodnostnih volitvah.

DOSTOPNOST PROGRAMSKIH VSEBIN

V letu 2022 bomo nadaljevali opremljanje oddaj s tolmačem v slovenski znakovni jezik. Poleg ustaljene sheme informativnih oddaj s tolmačem bomo tudi prihodnje leto tradicionalno predvajali oddaje za otroke Zgodbe iz školjke. S tolmačem v slovenski znakovni jezik bodo opremljena tudi vsa predvolilna soočenja ter nekatere druge zanimive oddaje.

Povečevali bomo tudi delež oddaj z zvočnimi opisi, ki bodo na voljo za različne žanre oddaj in različno ciljno občinstvo. Z zvočnimi opisi v živo pa bomo opremili državne proslave in nekatere druge izbrane oddaje. Prav tako bo mogoče spremljati oddaje z zvočnimi podnapisi ter podnapisi za gluhe in naglušne.

V letu 2022 bomo nadaljevali objavljanje novic v tehniki lahkega branja, ki so na voljo na specializirani spletni strani Enostavno.info. Specializirana spletna stran Enostavno.info je zelo dobro sprejeta pri uporabnikih, zato bomo v prihodnjem letu pripravili tudi nekaj testnih avdiovizualnih vsebin v tehniki lahkega branja z namenom širitve tehnike lahkega branja na področje avdiovizualnega novinarstva, ki je še v razvoju.

Tudi na spletni strani Dostopno.si bomo še naprej objavljali članke o invalidskih tematikah. Portal Dostopno.si je zamišljen kot tematski portal, ki pa hkrati deluje tudi kot zbirnik vsebin RTV Slovenija, ki so na voljo z različnimi tehnikami dostopnosti.