V božičnem času bo tudi program na Televiziji Slovenija prav posebno prazničen, živahen ter v duhu medsebojne povezanosti in solidarnosti. Gledalce TV SLO 1 na božični večer čaka praznični program, ki ga bo vodila Bernarda Žarn. Začel se bo ob 20.00 in trajal vse do neposrednega prenosa slovesne polnočnice, tokrat iz celjske stolnice.

Filmske navdušence na TV SLO 2 čaka pester izbor božičnih in družinskih filmov. Več o njih preberite v sporočilu TUKAJ.

V božičnem duhu pa bodo tudi oddaje v dneh pred praznikom, v katerih bo še bolj kot sicer poudarjena želja po povezovanju in solidarnosti.

24. 12. ob 17.30 na TV SLO 1

Božično Sobotno popoldne z Lorello in Ano

Gostiteljici Lorella Flego in Ana Tavčar bosta v soboto popoldne z gosti pričarali pravo božično vzdušje. Foto: Zen
Gostiteljici Lorella Flego in Ana Tavčar bosta v soboto popoldne z gosti pričarali pravo božično vzdušje. Foto: Zen


Magična. Čarobna. Pravljična. Vse to in še mnogo več bo na predvečer božiča oddaja Sobotno popoldne, ki slavi lepote življenja. Gostiteljici Lorella Flego in Ana Tavčar bosta v soboto popoldne z gosti pričarali pravo božično vzdušje. Iz studia bo zadišalo po domačih piškotih, upokojeni profesor etnologije in kulturne antropologije dr. Janez Bogataj bo spregovoril o pomenu praznikov in božiča. Kuharska mojstrica Ana Roš se bo dotaknila slovenske gastronomije, ki jo je povzdignila v višave. Vedno ustvarjalna igralka in ljubiteljica živali in narave Tanja Ribič bo vse skupaj očarala s svojo lepoto in smislom za humor. Za piko na i pa bodo tu še zgodbe, ki bodo nahranile dušo in telo.

Bernarda Žarn. Foto: Adrian Pregelj/RTV Slovenija
Bernarda Žarn. Foto: Adrian Pregelj/RTV Slovenija

24. 12. ob 20.00 na TV SLO 1

Božični večer na TV SLO 1 – z vami bomo od 20.00

Takoj po koncu osrednje informativne oddaje TV Dnevnik v soboto, 24. 12. 2022, bosta gledalce ob približno 19.50 nagovorila katoliški škof dr. Andrej Saje in evangeličanski škof mag. Leon Novak.

Ob 20.00 pa vas bo v miren in vesel božični večer za vso družino in vse generacije z navdihujočimi pogovori z gosti popeljala voditeljica Bernarda Žarn.

Poseben božični program bo trajal vse do polnočnice, z njim pa bo Televizija Slovenija ustvarila prijeten družinski večer za najširši krog gledalcev in za vse okuse. Trudili se bomo, da bi gledalce z glasbo in zanimivimi pogovori razveselili in razbremenili. Tudi tiste, ki so v teh prazničnih dneh osamljeni. Zgodbe nekaterih izmed njih bo v oddaji predstavila Marjana Grčman.

Z gledalci in Bernardo bodo Darja Švajger, Desa Muck, Anita Ogulin, Karel Gržan, Martin Golob, Neža Maurer, Eva Hren, Jože Robežnik, Klemen Janežič, Urša Premik, Melani Mekicar in Blaž Švab.

"Ker pa je božični večer tudi malo čaroben, se nam gotovo pridruži še kdo. Želimo si, da nam bo skupaj z gledalci lepo in v srcu toplo. Vsi si zaslužimo praznik – verni, neverni in nejevern," je povedala voditeljica oddaje Bernarda Žarn.

V božičnem večeru vas bodo s svojimi božičnimi melodijami spremljali znani slovenski glasbeniki. Poslušali boste lahko Nino Pušlar, Evo Boto, Raiven, Gregorja Ravnika, Alenko Godec in Dareta Kauriča. Poskrbeli bomo, da na božično noč ne boste sami!

Po 22. uri pa bo gledalce s svojim orkestrom navdušil priljubljeni kralj valčkov in romantike, sloviti nizozemski violinist in dirigent André Rieu.

24. 12. ob 23.45 na TV SLO 1

Sporočilo božiča in topline

V praznike nas bo uvedla že pogovorna oddaja Sveto in svet v sredo, 21. 12. 2022. Voditelj oddaje bo Peter Perše:V meni se je rodil Jezus: Krščanstvo ni religija ali ideologija, temveč je v njegovem središču osebni odnos z osebo Jezusa Kristusa. Ta se človeku razodeva po Svetem pismu in zakramentih, včasih pa ubira presenetljive in komaj verjetne poti. V tokratni oddaji bomo gostili ljudi, ki niso bili vzgojeni v krščanskem duhu, vendar so se v svojem življenju srečali z Jezusom in se spreobrnili. Kako se je v njihovem življenju rodil Jezus in kaj pomeni hoditi za njim, pa v oddaji Sveto in svet.

Božični večer se bo na TV SLO 1 ob 23.45 nadaljeval z neposrednim prenosom slovesne polnočnice iz celjske stolnice, ki jo bo daroval celjski škof dr. Maksimilijan Matjaž.

Na božični dan bodo gledalci TV SLO 1 lahko ob 10.00 spremljali praznično evangeličansko bogoslužje, ki ga bo v ljubljanski cerkvi vodil mag. Geza Filo, bivši škof. Ob 11.20 bodo na sporedu praznična Obzorja duha s pričevanjskimi in prazničnimi prispevki.

Mladi iz župnije Kranj - Zlato polje bodo obiskali Berto Golob. Z njimi bomo obiskali ljubljansko stolnico. Spremljali bomo mlade prostovoljce župnijske Karitas, ki želijo v prazničnih dneh tudi starejšim prinesti toplino in sporočilo božiča. Nagovorile nas bodo slovenske redovnice, ki vztrajajo v Ukrajini. Obiskali smo jih v adventnem času.

Ob 11.55 nas bo nagovoril papež Frančišek s poslanico Mestu in svetu, Urbi et orbi.

Ob 16.20 pa bo na TV SLO 1 dokumentarna oddaja Kraljica Miru režiserja Davida Sipoša. V filmu se prepleta božična zgodba s pripovedjo o Marijinem svetišču na Kureščku.

Božično darežljiva obletnica prvega leta nastajanja oddaje Ah, ta leta!

Oddaja Ah, ta leta!, namenjena starejšim, bo kmalu praznovala prvo leto obstoja. Ustvarjalke oddaje se veselijo vseh lepih in spodbudnih odzivov, ki jih prejemajo od gledalcev in tudi od strokovne javnosti.

V decembru je med pripravljanjem oddaj tudi njih prevzelo božično vzdušje, zato bo oddaja 23. 12. 2022, ki bo na sporedu tik pred božičem, namenjena obdarovanju. Da pa o pomenu daril in veselju ob njihovem prejemanju in tudi dajanju v oddaji ne bi le govorili, so se Neva, Helena, Nina, Ana in Nataša vključile v projekt Božiček za en dan. Vsaka si je na seznamu prejemnikov izbralasvojega starejšega obdarovanca in začela pripravljati darilo zanj. Kako lepo in vznemirljivo je bilo polniti pakete z drobnimi pozornostmi in z mislijo na svojega neznanega obdarovanca! Kaj si želi, kako živi, kdo je, kaj počne, kaj bi mu izvabilo nasmeh na obraz? Vsaka je po svoje sestavila darilo, ob spoznanju, da vrednost darila ni v tem, koliko stane, temveč je njegova vrednost simbolna – darilo je simbol pozornosti, naklonjenosti do nekoga, prepojeno je z lepimi mislimi in iskrenimi željami. Darilo tke vezi in ob tem, ko obdaruješ nekoga drugega, tudi sebi nakloniš najlepše darilo – občutek sreče in iskrenega zadovoljstva, ki ti ob obdarovanju napolni srce.

Ustvarjalke oddaje Ah, ta leta! so se vključile v projekt Božiček za en dan. Foto: RTV Slovenija
Ustvarjalke oddaje Ah, ta leta! so se vključile v projekt Božiček za en dan. Foto: RTV Slovenija