Eden od namenov Čebelic je slušno in vizualno opismenjevanje otrok, eden od ciljev pa ustvarjanje poetičnih, toplih, človeških vsebin za najmlajše s skrbno izbrano literaturo in spremljajočo ilustracijo.
Eden od namenov Čebelic je slušno in vizualno opismenjevanje otrok, eden od ciljev pa ustvarjanje poetičnih, toplih, človeških vsebin za najmlajše s skrbno izbrano literaturo in spremljajočo ilustracijo.

Serijo Čebelice je v letu 2018 idejno zasnoval režiser Klemen Markovčič v počastitev Svetovnega dneva čebel, ki ga od tega leta naprej na pobudo Slovenije pri Organizaciji združenih narodov vsako leto praznuje ves svet. Osnovna zamisel je bila izbor zgodb iz antologijske zbirke Knjižnica Čebelica, ki jo je pred več kot 60-imi leti za Mladinsko knjigo zasnovala Kristina Brenk.

Sprva tematskemu ciklu oddaj Lahko noč, otroci!, se je že v prvi sezoni radiu pridružila tudi sestrska Televizija Slovenija in oblikovala samostojno oddajo Čebelice z junaki Studia Kriškraš. Tako so nastale zvočne zgodbe, ki spodbujajo otrokovo slušno občutljivost in televizijske slikanice, ki pozornost namenjajo tudi kakovostni slovenski ilustraciji.

V štirih sezonah je nastalo skupno 42 oddaj. Pomladni, radijski del serije vedno praznuje praznik čebel, jesenski, televizijski pa se vsako leto pridruži Nacionalnemu mesecu skupnega branja.

Z leve proti desni: tonski mojster Urban Gruden, glasbena oblikovalka Darja Hlavka Godina, avtor idejne zasnove cikla Čebelice in režiser oddaj Klemen Markovčič ter urednica oddaje Lahko noč, otroci! Alja Verbole. Foto: Adrian Pregelj / RTV Slovenija
Z leve proti desni: tonski mojster Urban Gruden, glasbena oblikovalka Darja Hlavka Godina, avtor idejne zasnove cikla Čebelice in režiser oddaj Klemen Markovčič ter urednica oddaje Lahko noč, otroci! Alja Verbole. Foto: Adrian Pregelj / RTV Slovenija

Vsako sezono je iz zbirke Knjižnica Čebelica z več kot 400 naslovi izbranih sedem zgodb, ki jih pripoveduje sedem različnih dramskih igralcev. Letošnja, četrta sezona je v celoti zasnovana kot poklon Kristini Brenk ob njeni 110. obletnici rojstva.

Vedno težim k ravnotežju med starejšimi zgodbami, te več kot 60-letne zbirke in tistimi, ki bodo v njej šele izšle. Žanrsko poskušam nekoliko širiti okvire oddaje Lahko noč, otroci!, a jo v vzdušju ohranjati v njeni primarni, topli, mehki vlogi uspavanke. Zdi se mi nadvse pomembno, da tudi današnji otroci poslušajo. Nobeno otroštvo ne bi smelo miniti brez pripovedovanja pravljic. To je neprecenljiva dota za čas odraslosti.

Klemen Markovčič, režiser in avtor cikla Čebelice

Med 17. in 23. majem 2021 tako lahko sedem večerov zapored ob 19.45 na Prvem programu Radia Slovenija prisluhnete zvočnim zgodbam za lahko noč, ki so jih napisali slovenski avtorji. Zgodbe bodo interpretirali priznani dramski igralci Iva Babić, Gorazd Logar, Matej Puc, Aja Kobe, Željko Hrs, Daša Doberšek in Matej Zemljič.

Vse oddaje bodo dostopne tudi v spletnih arhivih in med podkasti!

Prisluhni sedmim pravljicam!

Ponedeljek, 17. maj 2021, ob 19.45 na Prvem programu Radia Slovenija
Kristina Brenk: Košček sira
Pripoveduje: Iva Babić

Zbir najrazličnejših zgodb Kristine Brenk o koščku sira, našem dedku, zajčkih in drugih živalih ter ljudeh in rastlinah. Ob teh zgodbah so odraščale generacije otrok in je prav, da jih slišijo tudi današnja mala ušesa.

Torek, 18. maj 2021, ob 19.45 na Prvem programu Radia Slovenija
Slovenske basni: Zajec in lisica
Pripoveduje: Gorazd Logar

Zajec in lisica sta le dva od junakov pravljičnih sedmih zgodb iz bogate zakladnice slovenskih basni, ki jih je v pripovedni krog sklenila Anja Štefan. Družbo jim delajo še medved, osel, čebele in drugi živalski junaki.

Sreda, 19. maj 2021, ob 19.45 na Prvem programu Radia Slovenija
Andrej Rozman Roza: Črvive pesmi
Pripoveduje: Matej Puc

Hudomušne in iskre pesmi o mleku, žuželčjem žuru, urnem kazalcu in drugih najrazličnejših dogodkih, bitjih in stvareh iz našega vsakdanjega in malo manj vsakdanjega življenja.

Četrtek, 20. maj 2021, ob 19.20 na Prvem programu Radia Slovenija
Anja Štefan: Štiri črne mravljice*
Pripoveduje: Aja Kobe

Raznovrstne dogodivščine junakinj Anje Štefan, štirih mravljic, iz njihovega malega sveta, a polnega doživetij, povezanih z morjem, uhani, luno in drugimi prigodami.

*Na Svetovni dan čebel bo potekala posebna izdaja oddaje Lahko noč, otroci!
Na jasi ob Cerkniškem jezeru, ki jo obdaja gruča čebelnjakov, bo večer uvedel pogovor s čebelarjem, Ireno Matko Lukan z Mladinske knjige in Anjo Štefan, avtorico četrtkovega besedila. Nato bo dramska igralka Aja Kobe v neposrednem radijskem in video prenosu na Prvem v živo interpretirala zgodbe o navihanih štirih črnih mravljicah.

Petek, 21. maj 2021, ob 19.45 na Prvem programu Radia Slovenija
Boštjan Gorenc - Pižama: Kaj se skriva očku v bradi
Pripoveduje: Željko Hrs

Rimana zgodba o očkovi košati bradi in pravljičnem svetu, ki se skriva v njej.

Sobota, 22. maj 2021, ob 19.45 na Prvem programu Radia Slovenija
Anita Leskovec: Lisičke
Pripoveduje: Daša Doberšek

Šest prigod iz sveta zvitih in pretkanih lisičk. O palačinkah, gori, nogavičkah in drugih dogodivščinah iz lisičje jazbine.

Nedelja, 23. maj 2021, ob 19.45 na Prvem programu Radia Slovenija
Nataša Konc Lorenzutti: Skrivališče
Pripoveduje: Matej Zemljič

Tin se tako spretno skrije, da ga nikomur ne uspe najti. Tako močno si namreč želi, da bi vsaj enkrat zmagal v skrivalnicah. Tokrat se je resnično dobro skril, a se mora zaradi posebne nuje vendarle razkriti že skrajno obupanim iskalcem.