V kakšni državi si želimo živeti je nedvomno vprašanje, ki si ga je treba nenehno zastavljati in še bolj pomembno - nanj iskati aktualne in relevantne odgovore. Prav to vprašanje si bodo zastavili avtorji oddaje z naslovom V KAKŠNI DRŽAVI ŽELIMO ŽIVETI?, ki bo na programu TV SLO 1 v sredo, 24. junija, ob 20.00 uri. V letošnji oddaji pred osrednjo državno proslavo bomo v štirih sklopih izpostavili nekatere najbolj pereče vidike sodobne slovenske družbe.

V studiu bomo najprej gostili junake krize, ki so se neposredno dnevno soočali z epidemijo koronavirusa. Pogovarjali se bomo s Slovenci, ki živijo in delajo v tujini in jih vprašali o njihovem pogledu na domovino. Spregovorili bomo o ravni kulture dialoga in o tem, kako nestrpen je postal javni diskurz v Sloveniji. Na koncu pa se bomo ozrli tudi v prihodnost – kje smo, kaj si državljani želimo od države in v kakšni državi želimo živeti. Gosti oddaje bodo vodja konzularnega sektorja na zunanjem ministrstvu Andrej Šter, infektologinja Tatjana Lejko Zupanc, medicinska sestra Sandra Vrhovac Đorđević, pesnik, pisatelj, prevajalec Boris A. Novak, pater Karel Gržan, predsednik Evropske nogometne zveze Aleksander Čeferin, dr. Igor Vobič s Fakultete za družbene vede, kolumnist dr. Martin Nahtigal, predsednica srebrne niti Biserka Marolt Meden, predsednica sindikata Mladi plus Tea Jarc in Tadej Kobal, ime leta 2019 Vala 202. Oddajo pripravljajo trije mlajši voditelji - Katarina Braniselj, Andreja Gregorič in Žiga Bonča.

Ob 21.00 bo na TV SLO 1 in Prvem programu RA SLO sledil prenos osrednje državne proslave ob dnevu državnosti.

Prenos državne proslave bo opremljen z zvočnim opisom za slepe in slabovidne in s podnapisi za gluhe in naglušne ter bo tolmačen v slovenski znakovni jezik. Prenos s tolmačem bo sočasno na TV Maribor. Podnapisi bodo na voljo na TTX 771, zvočni opis pa si boste lahko vklopili na dodatnem zvočnem kanalu. Tehnike dostopnosti so opisane v posameznih rubrikah na spletnem portalu www.dostopno.si na povezavah O tehniki, kjer najdete tudi navodila za vklop prilagojenih tehnik.

Tudi naslednji dan bodo na vseh programih Radia Slovenija vsebine praznično obarvane. Na Prvem programu RA SLO bo tako ob 17.00 pogovor s prvim predsednik slovenske vlade Lojzetom Peterletom in z zastavonošo na osrednji prireditvi na trgu republike na predvečer začetka vojne za Slovenijo. Tema oddaje Frekvenca X na Valu 202 pa bo ta dan Znanost in država, gosta bosta dr. Oto Luthar in dr. Matjaž Kuntner.

V pričakovanju 30. obletnice nastanka samostojne Slovenije

Slovenija bo v četrtek vstopila v jubilejno – trideseto leto. Ker so do zgodovinskega trenutka vodili številni ključni dogodki, že vse leto na Televiziji Slovenija in rtvslo.si poteka projekt z naslovom SLOVENIJA -30. V številnih pogovorih in omizjih s ključnimi akterji tistega časa nastajajo oddaje, ki obujajo spomine na ključne dogodke pred osamosvojitvijo, ponujajo priložnost za refleksijo in zrejo v skupno prihodnost. Tudi poleti se obeta pester nabor pogovorov.

SLOVENIJA - 30, OSAMOSVOJITVENA VLADA
SLOVENIJA - 30, OSAMOSVOJITVENA VLADA

V torek, 30. 6., bo ob 22.30 uri na programu TV SLO 1 omizje SLOVENIJA -30, OSAMOSVOJITVENA VLADA, ki jo pripravlja voditeljica Rosvita Pesek. 30 let je, odkar je z delom začela Peterletova Osamosvojitvena vlada. 27-članska ekipa, ki je vladala pičli dve leti, se je v zgodovino zapisala kot najuspešnejša demokratično izvoljena vlada doslej. V njenem času smo Slovenci odšli na plebiscit in ji naložili, naj Republika Slovenija postane samostojna država. Po pol leta je bila nova država rojena, kmalu dobljena tudi obrambna vojna, mednarodne sile pa so nas kljub prvotnemu nasprotovanju priznale. O usodnem času po 30 letih s tedanjim predsednikom vlade Lojzetom Peterletom in ministri Osamosvojitvene vlade Dimitrijem Ruplom, Rajkom Pirnatom in Jelkom Kacinom.

V torek, 7. 7., bo ob 23.00 na programu TV SLO 1 oddaja SLOVENIJA -30, POMEN POLICIJE IN TERITORIALNE OBRAMBE PRI OSAMOSVAJANJU. V oddaji se bomo sprehodili skozi čas osamosvajanja in pred njim, natančneje od 1. decembra 1989 - neuresničenega mitinga resnice v Ljubljani - do osamosvojitve leta 1991 in tudi skozi čas po njej. Pozornost v oddaji namenjamo predvsem vlogi nekdanje milice ter teritorialne obrambe pri osamosvajanju Slovenije. Voditeljica oddaje je Vida Petrovčič, gostje bodo Igor Bavčar, Janez Slapar, Vinko Beznik in Slavko Kmetič.

Vsak avgustovski ponedeljek ob 21.00 uri pa bodo na programu TV SLO 1 pogovori z najbolj vidnimi osamosvojitelji (Milan Kučan, Lojze Peterle, Janez Janša, Dimitrij Rupel in Igor Bavčar). Pogovore bosta vodili Rosvita Pesek in Mojca Šetinc Pašek.

Informativni program TV Slovenija v okviru projekta SLOVENIJA -30 pripravlja tudi dva posebna televizijska dneva, ko bo program TV Slovenija v živo tekel iz Državnega zbora in Cankarjevega doma. Prvi bo potekal ob proslavljanju 30-letnice Plebiscita (23. 12. 2020) in drugi (24. 6. 2021) ob 30. obletnici razglasitve samostojnosti. Ob tem se prihodnje leto obeta še pet vsebinskih okroglih miz, na katerih bomo izpostavili dosežke Slovenija zadnjih treh desetletij.

Vse vsebine, povezane z okroglo obletnico nastanka slovenske države, zbiramo v posebnem tematskem podportalu 30 LET DRŽAVE SLOVENIJE (www.rtvslo.si/slovenija/30-let).