Bodite del največje prvomajske (z)godbe! S programi Radia Slovenija in godbeniki iz vseh delov države točno ob 6.00.
Bodite del največje prvomajske (z)godbe! S programi Radia Slovenija in godbeniki iz vseh delov države točno ob 6.00.

Vseslovenska budnica

Z aktivnim godbeništvom je v Sloveniji povezanih velik delež prebivalstva, poleg tega pa je tudi v zgodovinskem razvoju Slovencev godbeništvo igralo pomembno narodno-buditeljsko in kulturno vlogo. Idrijska godba je s slabih 350 let skoraj nepretrganega delovanja uradno priznana kot najstarejša na svetu, sledijo pa ji še 250-letna vaška godba iz Prvačine ter še pol ducata tistih, ki se že bližajo uradni dvestoletnici.

Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, RTV Slovenija in Zveza slovenskih godb vse slovenske glasbenike, godbenike in simpatizerje vabijo, da tudi letos za prvomajsko budnico skupaj 'popihajo' na ljudska srca.

Vedno kadar je igrala godba, so ljudje odpirali okna ali hiteli ven gledat in poslušat. Kasneje je godba postala pomembna tudi ob praznovanjih največjega delavskega praznika, 1. maja. Vsako leto tako še danes številne godbe po Sloveniji še ob mraku delavskega praznika, prvega maja, izpeljejo po svojih krajih pozdravno igranje koračnic, ter pozdravijo prebivalce. Dogodku pravimo budnica in je najpomembnješe delovanje slovenskega godbeništva.

Daniel Leskovic, producent za inštrumentalno glasbo JSKD

Letošnja budnica ohranja tradicijo slovenskega godbeništva, a tokrat na drugačen način. Budnico bodo tako v petek, 1. maja 2020, izpeljali z Valom 202, programi Radia Slovenija ter programi Televizije Slovenija, kjer se bo vrtela godbena glasba. Godbeniki bodo takrat sočasno s svojih oken, balkonov in dvorišč s svojim igranjem ter predvajanjem posnetka poskrbeli, da se glasba sliši po okolici. Tako bodo dali vedeti sebi in poslušalstvu, da so kljub karanteni vseeno aktivni.

Ob 4.00 bo Pihalni orkester Železarjev Ravne objavil svoj novi posnetek, ki je nastal v karanteni. Ob 5.00 bo predsednik Zveze slovenskih godb, Boris Selko, pozdravil vse godbenike in naznanil začetek vseslovenske budnice, ki bo ob 6.00 na Valu 202. Ob 6.40 se bo nato budnica nadaljevala na Prvem programu Televizije Slovenija.

Godbeni pozdravi Slovencem se bodo zaključili v oddaji Slovenski pozdrav, ki bo na sporedu ob 20.00 na TV SLO1. V oddaji boste lahko prisluhnili posnetkom iz karantene, ki so jih naredili: Policijski orkester, Laška pihalna godba, Godba Medvode, Pihalni orkester Železarjev Ravne, Mestni pihalni orkester Kranj, Godba Cerknica in Papirniški pihalni orkester Vevče.

Vsi sodelujoči verjamejo, da bo takšna obeležitev prvomajske budnice nekaj posebnega, ter bo zagotovo ostala v spominu vsem ne glede na to, ali bodo slišali godbo domačega kraja ali godbo, ki jo bodo imeli možnost slišati prvič.

Zbudi me za praznik, kot si me zbujala takrat...

Poleg tradicionalnega zvoka trobil, pihal in tolkal, ki bo odmeval že nekaj ur pred svitom, pa boste v popoldanskem času lahko prisluhnili koncertu doma. Na Valu 202 bodo namreč ob 16.45 v živo nastopili Mi2, ki ob svoji 25. obletnici delovanja intenzivno pripravljajo tudi nov album.